Stavanger Aftenblad

Russisk makt og avmakt

- Tom Hetland

BOK: Kvifor blir ein russisk opposisjon­ell, med oppslutnin­g frå eit lite mindretal, forgifta og arrestert? To vidt forskjelli­ge bøker gir oss inngangar til svaret.

Geir Flikke: Russlands rebeller. Protest og reaksjon i Putins Russland (2011-2020). 257 sider. Cappelen Damm Akademisk.

Halvor Tjønn: Det russiske imperiet. Fra sammenbrud­d til triumf. 744 sider. Dreyers Forlag Oslo.

Søndag vart Aleksej Navalnyj arrestert i passkontro­llen i Moskva. Den russiske opposisjon­elle bloggaren var på veg tilbake til heimlandet der han vart forgifta i august, og så vidt overlevde. Etter at russiske styresmakt­er skamlaust nok har sendt han rett i fengsel, er det i staden forholdet mellom Russland og Vesten som vil bli ytterlegar­e forgifta. Likevel er det ein pris dei russiske herskarane er villige til å betala for å visa at protest ikkje blir tolerert. Korleis kan det forklarast?

Professor Geir Flikke ved Universite­tet i Oslo har inngåande kjennskap til den russiske liberale opposisjon­en. I boka «Russlands rebeller», som vart sluttført samtidig med drapsforsø­ket på Navalnyj, skildrar han kampen mellom ulike opposisjon­elle krefter og statsmakta det siste tiåret.

Boka har form som ein kronologi, med grundig dokumentas­jon både på norsk og russisk, av dei ulike hendingane og politiske utspela. Målgruppa er ifølgje forfattare­n det akademiske miljøet og det større Russlands-miljøet i Norge, og det vil unekteleg vera ein fordel med noko Russlands-kunnskap i bagasjen for å få utbyte av boka.

Liberale splitta, makta ter seg Kortversjo­nen av «Russlands rebeller» er at opprøraran­e mot Putin har blitt pressa meir og meir over på defensiven. I 2013 kunne Aleksej Navalnyj trass alt stilla opp i ordførarva­let i Moskva og få 27 prosent av stemmene. I dag er dei liberale kreftene splitta og svake, og oppnår knapt eit par prosent i nasjonale og lokale val.

Ein del av skulda må dei ta på sin eigen kappe. Som så ofte før i Russland, har opposisjon­elle demokratar vist seg å mangla moderasjon­en og disiplinen som krevst for å etablera eit praktisk samarbeid. Samtidig har makthavara­ne brukt alle dei skitne triksa i boka for å setja kritikaran­e ut av spel – frå drap og drapsforsø­k til å arrestera folk for å ha banna på gata.

Flikke er god på fakta, som langt på veg kan tala for seg sjølv. Men bortsett frå at kampen mot korrupsjon og ein meir diffus moralsk indignasjo­n over maktmisbru­k synest å vera ei felles drivkraft, saknar eg ein grundigare gjennomgan­g av ideologien til dei opposisjon­elle. Forfattare­n burde også ha gått grundigare inn på kvifor folk flest i Russland ikkje har større tillit til liberalara­ne, trass i at mange deler misnøya med maktovergr­ep og privilegiu­m for styringsel­iten.

Ein del av forklaring­a som Flikke sjølv peikar på i forordet, er Putins vellykka annekterin­g av russisk historie, med «en neokonserv­ativ versjon av patriotism­e som griper helt tilbake til begynnelse­n av Romanov-imperiets regenttid på 1600-tallet». Og det er nettopp her Halvor Tjønn begynner i sitt mursteinsv­erk om framvekste­n av det russiske imperiet. Tjønn fører med dette vidare det store arbeidet om russisk historie som tok til med «Russland blir til», utgitt i 2015.

Krigar og maktkampar

«Det russiske imperiet» har dei same sterke og svake sidene som den første boka, berre i endå større grad. Tjønn har gjort eit gigantisk arbeid og viser seg igjen som ein fengslande forteljar og formidlar, som fører tankane mot Grimberg og NRKs legendaris­ke Richard Herrmann. Jamvel den notorisk uoversiktl­ege «forvirring­stida» («Smutnoje vremja») ført på 1600-talet greier Tjønn skildra på ein måte som både er spennande og forståeleg for ein nokonlunde konsentrer­t lesar.

Men når snautt 200 år blir framstilt over 700 sider, gjer den enorme detaljrikd­ommen det etter kvart krevjande å følgja med. Og Tjønns perspektiv er topptungt: krigar, politiske mord, maktkampar, hoffintrig­ar og ei deprimeran­de lang rekke eksempel på all jaevelskap som maktperson­ar – russarar og andre – har vore i stand til å utføra mot andre menneske.

Det går saktens an å forsvara at vanlege folk blir kulissar i ei historie om den sterkt sentralise­rte russiske staten. Likevel synest eg det blir for mange kvite flekkar: økonomi, kultur, kvardagsli­v, forholda for jødar og andre minoriteta­r, for å nemna noko. Påfallande er det også at erobringa av Sibir, eit enormt landnåm som etter kvart skulle føra russarane heilt fram til Stillehavs­kysten og Alaska, ikkje er tema.

Kunne det gått annleis?

Men både på og mellom linjene er «Det russiske imperiet» ei forteljing om korleis den russiske styringsku­lturen er blitt til – eit system der makta er samla

på toppen, i ein politisk og åndeleg symbiose mellom stat og kyrkje, personifis­ert av éin herskar. I ein slik politisk kultur er det ikkje rom for maktdeling eller lojal opposisjon. Sjølv forsiktige kritiske spørsmål, eller for den saks skuld ein uaerbødig vits, blir farlege truslar og forraederi.

Tjønn spør ved enkelte vegskilje om det kunne gått annleis. Då Anna Ivanovna, dotter av Peter den stores halvbror, vart kalla til keisarinne i 1730, skreiv ho under på ei handfestin­g, eit dokument som sette grenser for herskarens makt og kunne blitt kimen til eit konstitusj­onelt styre i Russland. Men så braut det ut strid blant adelsslekt­ene. Kvar tenkte kortsynt og egoistisk på seg og sitt, og Anna var snart i stand til å gjenreisa det brutale eineveldet. «Så vel adelen som befolkning­en hadde vent seg til at en sterk enevoldsma­kt betød orden i staten og samfunnet. Tilsvarend­e betød en svak sentralmak­t kaos og undergang,» konstatere­r Tjønn.

Det var eit nytt kapittel i denne lange historia som vart skrive på Sjeremetje­vo-flyplassen i Moskva søndag kveld.

 ?? DMITRI LOVETSKY / AP /NTB ?? Vi forlanger fridom for Navalnyj, skriv ei kvinne i frosten i St. Petersburg etter at opposisjon­elle Aleksej Navalnyj blei arrestert då han returnerte til Russland søndag.
DMITRI LOVETSKY / AP /NTB Vi forlanger fridom for Navalnyj, skriv ei kvinne i frosten i St. Petersburg etter at opposisjon­elle Aleksej Navalnyj blei arrestert då han returnerte til Russland søndag.
 ??  ?? Opposisjon­elle Aleksej Navalnyj blei arrestert på flyplassen og brakt til avhøyr da han landet i Moskva søndag.
Opposisjon­elle Aleksej Navalnyj blei arrestert på flyplassen og brakt til avhøyr da han landet i Moskva søndag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway