Stavanger Aftenblad

Sentral videokunst vises fram for første gang i Norge

-

KUNST: Stavanger kunstmuseu­m har vist arbeid av den amerikansk­e videokunst­neren Bill Viola tidligere. Men nå åpner den første større utstilling­en i Norge med tolv av hans verk.

Lørdag 23. januar åpner utstilling­en Bill Viola – Into the Light på Stavanger kunstmuseu­m. Den inneholder tolv videoinsta­llasjoner fra 1970-tallet og fram til 2013.

Museets publikumme­re har hatt anledning til å se Violas arbeid også tidligere. I 2012 deponerte Tore Veen og Tor Dagfinn Veen verket Tristan’s Ascension (The Sound of Water from under a Waterfall) i museet. Nå får publikum anledning til å se mer av Viola, som har vaert sentralt innenfor videokunst­en siden 1970-tallet.

– Jeg tror at Bill Violas kunst berører oss så sterkt fordi han er interesser­t i de grunnlegge­nde spørsmålen­e rundt det å vaere menneske. Ved hjelp av levende bilder og lyd kommer han tett på en tematikk som angår oss alle. Jeg unner alle muligheten til å oppleve disse kunstverke­ne, spesielt i en tid som nå, sier avdelingsd­irektør ved Stavanger kunstmuseu­m Hanne Beate Ueland som sammen med Helga Nyman er kurator for utstilling­en.

Bill Viola er født i New York i 1951 og har i sitt arbeid vaert opptatt av menneskeli­ge erfaringer som fødsel og død, kjaerlighe­t og følelser. Han har også latt seg inspirere av spirituali­tet og mystisisme – innen både buddhisme, kristendom og islam.

Ueland trekker også fram verket The Greeting, inspirert av Bibelens historie om jomfru Maria og hennes slektning Elisabeth. I Violas versjon møtes disse kvinnen og gir hverandre en god klem.

– Det er et varmt og fint verk som kanskje er spesielt viktig akkurat nå, når vi ikke får klemme hverandre, sier Ueland.

Utstilling­en vises til 15. august 2021.

 ?? FILMWEB ?? Et liten familie kjøper den ene halvdelen av et hus, og opplever snart at det skjuler seg noe skummelt i den andre delen i «Andre siden».
FILMWEB Et liten familie kjøper den ene halvdelen av et hus, og opplever snart at det skjuler seg noe skummelt i den andre delen i «Andre siden».
 ??  ?? Bill Viola er en sentral videokunst­ner. I helgen åpner utstilling med tolv av hans verk. Bildet er fra 2009.
Bill Viola er en sentral videokunst­ner. I helgen åpner utstilling med tolv av hans verk. Bildet er fra 2009.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway