Stavanger Aftenblad

Gjert Ingebrigts­en må vente med å pakke ut «høydehuset»

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

FRIIDRETT: Trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en har et komplett høydehus på lager. Der må det bli en stund til, men nå øyner han muligheten for at det saernorske forbudet blir opphevet.

Styret i Norges Idrettsfor­bund (NIF) offentligg­jorde onsdag at et forslag om fritak fra forbudet under pandemien ble avvist. Samtidig åpner idrettspre­sident Berit Kjøll for en ny debatt om forbudet under idrettstin­get i mai.

– Resultatet er ikke overrasken­de, men jeg forventer at idrettstin­get opphever forbudet og gir norske toppidrett­sutøvere mulighet til å trene og konkurrere på like vilkår som andre lands utøvere, kommentere­r Gjert Ingebrigts­en overfor Aftenblade­t etter at han har blitt gjort kjent med vedtaket.

Fair play

– Jeg er bare ute etter rettferdig­het og fair play, understrek­er han.

Olympiatop­pen er helt på linje med Ingebrigts­en og vil oppheve forbudet, samtidig ønsker både utøverkomi­teen og NIFs medisinske etikkutval­g en ny debatt velkommen.

Da idrettssty­ret sa nei denne gangen, var det på bakgrunn av vurdering fa NIFs juridiske utvalg som mener at styret ikke kan oppheve et tingvedtak.

Ifølge VG vil Norges Friidretts­forbund fremme forslag om å oppheve forbudet under idrettstin­get i mai.

Idrettstin­get vedtok i 2003 forbud mot bruk av såkalt høydehus som skal gi samme effekt som å trene på rundt 2000 meters høyde, og stadfestet forbudet i 2015 til tross for at Norge er omtrent alene i verden om et slikt forbud.

Vil redusere risiko Friidretts­forbundets landslagsl­ege, Ove Talsnes, aktualiser­te nylig debatten da han tok orde for å gi et midlertidi­g fritak for bruk av høydehus under pandemien. Talsnes begrunnet blant annet med risikoen ved å reise over landegrens­ene samt anmodninge­n fra regjeringe­n om å unngå denne typen reiser.

De fleste norske toppidrett­sutøvere, sommer som vinter, har erfart at det er helt nødvendig å trene i høyden for å kunne konkurrere i verdenstop­pen.

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigts­en har i flere år bygget seg opp gjennom minimum fire høydeoppho­ld under en 12 måneders syklus.

For tiden befinner de seg i Sierra Nevada, Spania, under strengt regulerte forhold. Og trener på tredemølle, innendørs.

– Alt hadde blitt så mye mindre risikabelt og så mye enklere i disse tider om vi kunne brukt høydehus hjemme. Nå vurderer guttene å bli i Spania over en lenger periode for å unngå mye reising, da ved å variere med noen perioder i lavlandet, forteller trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en.

– Samtidig har de familie hjemme, og det er ikke bare enkelt å vaere borte i lange perioder, tilføyer han.

Høyde og varme i Andalucia Sierra Nevada, Spanias mest kjent alpindesti­snasjon, er kald og snørik for tiden, men alt ligger til rette for trening innendørs. Dessuten er det mulig å dra til Granada for å løpe utendørs i terreng.

Og ytterliger­e en times bilkjøring sørover i Andalucia, i området rundt Malaga/Marbella, er temperatur­en atskillig bedre. Et opphold der, er også en mulighet.

– Vi tenker stadig over hva som gir best resultater, hva som er minst risikofylt, hva som er enklest for guttene og familiene, understrek­er Gjert Ingebrigts­en.

 ?? LISE ÅSERUD/NTB ?? Enn så lenge må trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en lage opplegg der guttene må reise for å drive høydetreni­ng. Her er de i St. Moritz, Sveits. Henrik til venstre, Filip og Jakob Ingebrigts­en.
LISE ÅSERUD/NTB Enn så lenge må trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en lage opplegg der guttene må reise for å drive høydetreni­ng. Her er de i St. Moritz, Sveits. Henrik til venstre, Filip og Jakob Ingebrigts­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway