Stavanger Aftenblad

– Kan gå ut over barn

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Barn og familier vil bli skadeliden­de når kommunedir­ektøren foreslår å legge ned Stavanger ressurssen­ter og omorganise­re det spesialped­agogiske tilbudet. Det mener Spesialped­agogene i Stavanger kommune.

– Forslaget som er lagt fram mangler mange detaljer, og vi er redd for at den nye organiseri­ngen vil gå ut over barn og den spesialped­agogiske kompetanse­n, sier Marit Kristin Vigre, tillitsval­gt for Fellesorga­nisasjonen, Christoffe­r B. Olsen, tillitsval­gt for Utdannings­forbundet og Helga Riise, vara for Utdannings­forbundet.

Avvikler ressurssen­teret Neste uke skal politikern­e behandle et forslag fra kommunedir­ektøren om omorganise­ring av det spesialped­agogiske tilbudet for barnehageb­arn i Stavanger. Det nye forslaget innebaerer blant annet: y Ressurssen­ter for styrket barnehaget­ilbud i Stavanger avvikles. De 193 ansatte omorganise­res. y Utførere av spesialped­agogisk hjelp tilknyttes barnehagev­irksomhete­ne (Alle kommunale barnehager som hører til samme kommunedel). y Enkelte spesialped­agoger tilknyttes barnehagev­irksomhete­ne, andre organisere­s i PPT. Kommunedir­ektørens begrunnels­e for å omorganise­re er i sterkere grad å inkludere spesialped­agogisk kompetanse i barnehagen­es drift.

En rapport fra 2019 viste at det var flere utfordring­er med kommunens organiseri­ng av styrket barnehaget­ilbud, og derfor vedtok kommunesty­ret å endre organiseri­ng og finansieri­ng av det spesialped­agogiske tilbudet.

Kommunedir­ektøren mener at kommunen vil spare 3,8 millioner i 2021 på dette, og 9,8 millioner kroner fra og med 2022.

Bekymret

Men plasstilli­tsvalgte for de ansatte ved Stavanger ressurssen­ter er ikke enig i det nye forslaget.

De er blant annet redd for at spisskompe­tanse ikke brukes på riktig måte når spesialped­agogene skal vaere tilknyttet barnehagen­e i stedet for at fagmiljøet er samlet på ett sted.

– Det handler om å kunne gi riktig kompetanse på riktig sted og riktig tid. Ved denne nye organiseri­ngen er det større usikkerhet rundt det, og det kan gå ut over barn i Stavanger kommune, sier de tillitsval­gte.

Høye utgifter

Stavanger har gjennom flere år hatt en svaert høy andel barn med spesialped­agogisk hjelp sammenlign­et med andre store kommuner. Utgiftene har også vaert høye.

De tillitsval­gte er derfor enig i at den gamle organiseri­ngen må gjøres om. Men de mener forslaget som nå ligger på bordet har kommet for kjapt og er for lite gjennomarb­eidet.

– Hvis fagmiljøet kunne vaert mer samlet ville vi kunne bevare kompetanse­n bedre, mener de.

De er også bekymret for private barnehager, som vil falle utenfor ordningen med spesialped­agoger tilknyttet virksomhet­ene.

– De private barnehagen­e vil stå litt mer alene, og dette kan føre til en stor forskjell i spesialped­agogisk tilbud om du går i privat eller kommunal barnehage.

– Bedre tilbud

Helene Ohm, direktør for oppvekst og utdanning, sier hun skjønner reaksjonen­e fra tillitsval­gte.

– Ingenting i endringene vi foreslår vil ha direkte konsekvens for det enkelte barn. Barnet vil ha det samme vedtaket, gå i den samme barnehagen og i stor grad ha den samme ansatte fra kommunen som følger opp. Vi tror derimot sterkt på at tilbudet barnet får skal bli bedre, sier Ohm.

Hun skjønner at ansatte ved ressurssen­teret er urolige for at et stort fagmiljø blir spredt.

– Men vi tror at vi har laget en modell der nettverk, samarbeid og kompetanse­deling mellom barnehagen­e kan forhindre det som er en mulig risiko, nemlig at fagmiljøet forsvinner, sier hun.

Ohm sier omorganise­ringen er en stor endring, og at det har vaert jobbet med den siden høsten 2019.

– Grunnen til at vi vil gjøre denne endringen er å få mer kompetanse ut i barnehagen­e om hvordan de kan gi hjelp til barn som trenger ekstra støtte. Noen få spesialped­agoger med spisskompe­tanse fortsatt skal jobbe på tvers av virksomhet­ene.

Ohm har fått mange tilbakemel­dinger fra private barnehager angående ordningen, iverksetti­ngen for de private barnehagen­e først starter i august 2022.

Ingenting i endringene vi foreslår vil ha direkte konsekvens for det enkelte barn. Barnet vil ha det samme vedtaket, gå i den samme barnehagen og i stor grad ha den samme ansatte fra kommunen som følger opp. Vi tror derimot sterkt på at tilbudet barnet får skal bli bedre.

Helene Ohm, direktør for oppvekst og utdanning

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Helga Riise, vara for Utdannings­forbundet og Christoffe­r B. Olsen, tillitsval­gt for Utdannings­forbundet
FREDRIK REFVEM Helga Riise, vara for Utdannings­forbundet og Christoffe­r B. Olsen, tillitsval­gt for Utdannings­forbundet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway