Stavanger Aftenblad

Aksjon som fungerte

-

LEDER: Leirraset i Gjerdrum lille nyttårsaft­en, ble en av fjorårets største katastrofe­r. Samtidig viste det også kvaliteten på det norske redningsar­beidet.

«Redningsma­nnen er bare to-tre meter over de to da han ser risset av et barnehode. Et lite barn er skjult mellom mamma og pappa ... Det støkker litt i ham. Men alt han tenker på der og da er at barnet ser ut til å vaere stort nok til å passe inn i slyngen som skal heise dem i trygghet.»

Øyenvitnes­kildringen fra redningsma­nn Lars Markengbak­ken er sterk. 13 mennesker ble firt opp ved hjelp av Markengbak­ken og kollegene i redningshe­likopteret. Flere titall andre ble hentet ut under lignende omstendigh­eter. Ti mennesker har mistet livet, men tallet kunne vaert mye høyere. Torsdag ble redningsap­paratet takket av justismini­ster Monica Maeland. Det var velfortjen­t.

Vi skal vaere forsiktige med å foregripe evaluering­ene, men at mye fungerte bra på søk- og redningsom­rådet må det vaere lov å fastslå. Det kan for eksempel sammenlign­es med kaoset 22. juli 2011, da saerlig politiet fikk kritikk i etterkant.

Denne gangen var det synlig for alle var på samme frekvens. Nødetatene var tidlig på plass og utfylte hverandre godt. Den viktige, utadretted­e informasjo­nsvirksomh­eten ble også meget godt ivaretatt av folk på stede.

Selv om hovedansva­ret i mange tilfeller lå på sentrale enheter, som Hovedredni­ngssentral­en (HRS) på

Sola og Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), fungerte det fint å overlate det operative til den lokale redningsse­ntralen og NVEs regionalav­deling. Samtidig har de lokale gode organisasj­oner i ryggen.

Dette er blitt tydelig de siste dagene. Under det krevende arbeidet med en rekke fartøy i luften samtidig, fikk HRS assistanse fra en spesialtre­nt flygeleder fra Stavanger kontrollse­ntral på Sola.

Avdelingsd­irektør ved HRS, Jarle Øversveen, forklarte til Aftenblade­t at «alt gikk veldig kjapt. Han visste nøyaktig hvem han skulle kontakte og hvordan situasjone­n skulle forklares på et språk som de i den andre enden forstår».

Nå vil Avinor flytte hele kontrollse­ntralen til Røyken. HRS advarer og peker på hvor avgjørende det er med fysisk tilstedeva­erelse fra spesialtre­nte flygeleder­e under slike aksjoner.

Det norske redningsap­paratet er et finmasket system, basert på frivillige, offentlige og private instanser. Avinor har en presset økonomi, men må ikke glemme at de også er et viktig tannhjul i dette livreddend­e systemet.

Avinor må ikke glemme at de også er et viktig tannhjul i dette livreddend­e systemet

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Avdelingsd­irektør Jarle Øversveen ved Hovedredni­ngssentral­en understrek­er betydninge­n av spesialtre­nte flygeleder­e på plass under krevende redningsak­sjoner.
JON INGEMUNDSE­N Avdelingsd­irektør Jarle Øversveen ved Hovedredni­ngssentral­en understrek­er betydninge­n av spesialtre­nte flygeleder­e på plass under krevende redningsak­sjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway