Stavanger Aftenblad

Hvordan, hvor og når skal massevaksi­neringen skje

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

STAVANGER/ SANDNES: Det jobbes med en nytt nettbasert bookingsys­tem i Stavanger og Sandnes. Ved hjelp av systemet skal kommunene organisere massevaksi­neringen av befolkning­en.

I Norge er vaksinerin­gen delt inn i tre faser: y Fase 1 er vaksinerin­gen av sykehjemsb­eboere. Stavanger er ferdige med dose nr. 2 til i løpet av uke seks. Sandnes er ferdig med dose nr. 1 denne uken. y Fase 2 er vaksinerin­gen av risikogrup­pene i alle aldre. Denne fasen har fastlegene ansvar for. De som prioritere­s først er hjemmeboen­de innbyggere over 85 år. Denne fasen settes i gang nå og vil, med dagens leveranser av vaksiner, trolig vare gjennom våren, men tidspunkte­t er usikkert. Øvrig prioriteri­ng i fase to finner man i bunnen av saken. y Fase 3 er massevaksi­neringen av den friske befolkning­en. Stavanger har kommet litt lenger i planleggin­gen enn Sandnes. I denne saken får dere infoen som er klar per nå.

Hvor?

Stavanger: – Vi har ikke alle detaljer på plass, men det er besluttet at Expohallen ved Stavanger Forum skal vaere hovedstede­t vårt, sier direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse.

I tillegg vil det komme to andre lokasjoner på Rennesøy og Finnøy.

– Hvis vi får store vaksinelev­eranser vil det vaere aktuelt å bruke to til tre idrettshal­ler i Stavanger-området i tillegg, sier Fosse.

Sandnes: I Sandnes har de ikke besluttet noe endelig, men Elin Selvikvåg, kommunaldi­rektør for helse og velferd i Sandnes kommune, forteller at de vurderer en lignende løsning som det Stavanger går for.

– Vi har ikke besluttet noe, men det er naert foreståend­e. Vi vurderer idrettshal­ler eller andre passende lokaler naer sentrum, sier Selvikvåg.

Hvordan?

I fase tre er det de friske innbyggern­e under 65 år som skal vaksineres. Løsningen i begge kommuner er at denne delen av befolkning­en selv legger inn forespørse­l om vaksine via nettet når den tid kommer.

Stavanger:

– Vi legger til rette en online bookingord­ning for de friske. Denne vil bli åpnet for aldersgrup­pene i tur og orden, sier Fosse.

Sandnes:

– Vi kommer med mer info om dette, men vil jobber med et bookingsys­tem på nett, sier Selvikvåg.

Når?

Når Fase 3 kan begynne, altså massevaksi­nering av friske under 65 år, er ennå usikkert. Alt avhenger av hvor mange doser som fortsetter å komme og hvor mange.

– Inntil nylig har vi regnet at fastlegene vil vaksinere risikogrup­pene frem til våren, men nå kommer signaler om at det kanskje kommer flere vaksiner. Da kan det gå fortere, sier Fosse, og fortsetter:

– Foreløpig tar vi sikte på at vi vil bruke våren på de rundt 20.000 innbyggere som er i over 65 år. I tillegg kommer de med underligge­nde diagnoser i alle aldre.

Slik prioritere­s vaksinerin­gen

Kommunene legger opp til en trinnvis vaksinerin­g av befolkning­en basert på følgende prioriteri­nger i tråd med FHIs retningsli­njer: y Beboere i sykehjem y Alder over 85 år y Alder 75–84 år y Alder 65–74 år og personer mellom 18 og 64 år med underligge­nde sykdommer/tilstander y Alder 55–64 år med underligge­nde sykdommer/tilstander y Alder 45–54 år med underligge­nde sykdommer/tilstander y Alder 18–44 år med underligge­nde sykdommer/tilstander Her kommer vi inn på massevaksi­neringen:

8. Alder 55–64 år

9. Alder 45–54 år

10. Resterende befolkning

 ?? ANDERS MINGE ?? Kommuneove­rlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, får koronavaks­ine av Anita Rognmo Grostøl, hygienesyk­epleier ved SUS.
ANDERS MINGE Kommuneove­rlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, får koronavaks­ine av Anita Rognmo Grostøl, hygienesyk­epleier ved SUS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway