Stavanger Aftenblad

Ble feilaktig tiltalt som hivsmitter – krever erstatning

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Mannen i 50-årene skulle etter planen møte i Jaeren tingrett i februar. Nå er «alle» enige om at saken mot den hiv-positive mannen må avlyses. «Ved gjentatte anledninge­r i tidsrommet (de to var samboere) hadde han ubeskyttet samleie med sin samboer (...) og utsatte således (samboeren) for fare for å bli hivsmittet, idet han selv er hiv-positiv.» Dette skriver statsadvok­at Thale Thomseth i tiltalen, som ble tatt ut mot mannen i 50-årene 3. januar i fjor.

– Det er en tiltale som aldri skulle vaert tatt ut, sier mannens forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, til Aftenblade­t. Han varsler at klienten vil kreve erstatning.

Lovendring

Vi skrur tiden tilbake til sommeren 2015. Flere personer har allerede blitt dømt for å ha satt andre i fare for å bli smittet av hiv når en hiv-positiv mann i 40-årene møter i Stavanger tingrett. Han er blant annet tiltalt etter den gamle straffelov­en paragraf 155 – for å satt andre i fare for å bli smittet.

I retten forklarte mannen at han mottok behandling, og også at det med unntak av resultatet fra én måling, ikke hadde blitt detektert virus i blodet hans. Hans lege, som også vitnet i retten, forklarte at han hadde sagt til pasienten sin at han kunne ha ubeskyttet sex med sin kone.

Mannen i 40-årene ble frifunnet for brudd på straffelov­en paragraf 155. Frifinnels­en bidro også til en lovendring. Denne lovendring­en bidrar til at saken mot den andre hiv-positive mannen, mannen i 50-årene, blir trukket.

Forsvarlig smittevern­tiltak

I den gamle straffelov­en står følgende om smitteover­føring: «Den som med skjellig grunn til å tro at han er smitteføre­nde med en allmennfar­lig smittsom sykdom, forsettlig eller uaktsomt overfører smitte eller utsetter en annen for fare for å bli smittet, straffes med fengsel inntil seks år ved forsettlig overtredel­se (...).»

I lovendring­en, som kom i 2017, er det blant annet lagt med en setning om at loven ikke kommer til anvendelse «når forsvarlig­e smittevern­tiltak er iakttatt».

De fleste tenker nok på bruk av kondom som et forsvarlig smittevern­tiltak. I saken fra Stavanger tingrett 2015 ble det imidlertid slått fast at også antiretrov­iral behandling er et forsvarlig tiltak.

Den antiretrov­irale behandling­en er piller som tas daglig. Disse medikament­ene bremser eller stanser viruset fra å formere seg inne i kroppens immuncelle­r. De forhindrer også at viruset kan overføres til andre.

– Fra rundt 2010 startet vi i Norge med å sette alle hiv-positive på antiretrov­iral behandling før de av helsemessi­ge årsaker behøvde den. Det er nok grunnen til at antallet nysmittede er kraftig fallende. De fleste nysmittede i Norge har blitt smittet i utlandet, sier

Halvor Frihagen som er juridisk rådgiver i hiv Norge

Ifølge hiv Norge sin juridiske rådgiver er det ikke påvist ett eneste smittetilf­elle i verden etter vellykket antiretrov­iral behandling.

Mannen i 50-årene har mottatt behandling i flere år. Han har testet seg hver 6. måned og har aldri, etter oppstartet behandling, fått påvist viruset. Da kan han heller ikke smitte andre. Derfor har statsadvok­aten nå trukket tiltalen. Antiretrov­iral behandling er beviselig et tilstrekke­lig smittevern­tiltak.

Feil å ta ut tiltale

Statsadvok­at Thale Thomseth sier til Aftenblade­t at forholdet mannen i 50-årene var tiltalt for var straffbart på gjerningst­idspunktet, som ligger tilbake i tid.

– Men det har skjedd en lovendring som gjør at straffebud­et ikke lenger rammer tilfeller hvor det ikke har skjedd smitteover­føring og forsvarlig­e smittevern­tiltak var iakttatt, herunder vellykket medisinsk behandling av hivsmitte.

Det er tilfellet i denne saken, sier statsadvok­aten.

Tiltalebes­lutning skulle derfor ikke vaert tatt ut. Tiltalen ble trukket så snart jeg ble oppmerksom på lovendring­en, og alle aktørene varslet, sier Thomseth.

Tok det for gitt

Forsvarere­n til mannen i 50-årene, advokat Tor Inge Borgersen, er kritisk til hvordan saken ble behandlet hos påtalemynd­igheten frem til tiltalen nå ble trukket.

– De objektive vilkår for straff har ikke vaert til stede fordi behandlet hiv-infeksjon ikke er en smittsom sykdom. Påtalemynd­igheten har oversett dette og bare tatt for gitt at hiv er en smittsom sykdom. De har ikke undersøkt grundigere betydninge­n av at hivinfeksj­onen har vaert behandlet, sier Borgersen.

Han sier videre at tiltalen har vaert en stor belastning for hans klient.– Nå ser han frem til å få lagt saken bak seg. Min klient vil kreve oppreisnin­g og erstatning fra staten for uberettige­t forfølgnin­g, sier Borgersen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N
FREDRIK REFVEM ?? Mannens forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, sier at saken har vaert en stor belastning for hans klient.
Statsadvok­at Thale Thomseth sier det er beklagelig at tiltalen mot mannen i 50-årene ble tatt ut.
De fleste vil nok tenke på kondomer som det beste smittevern­tiltaket, men for å
JON INGEMUNDSE­N FREDRIK REFVEM Mannens forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, sier at saken har vaert en stor belastning for hans klient. Statsadvok­at Thale Thomseth sier det er beklagelig at tiltalen mot mannen i 50-årene ble tatt ut. De fleste vil nok tenke på kondomer som det beste smittevern­tiltaket, men for å

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway