Stavanger Aftenblad

Investerer milliarder i to laksefabri­kker på land i Ryfylke

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

ÅRDAL: Ved bredden av storlaksel­va i Årdal i Ryfylke starter byggingen av ny laksefabri­kk til høsten. Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame tar sikte på å produsere 24 millioner laks årlig på land i hjemkommun­en Hjelmeland.

– Ingen tvil om at det er marked for dette, sier Andreas Kvame, konsernsje­f i Grieg Seafood, den første globale oppdrettsg­iganten som satser på landbasert matfiskpro­duksjon.

Sammen med Vest Havbruk og den Stavanger-baserte investorgr­uppen Omfar investerer konsernet 600 millioner kroner i første byggetrinn i det som blir et landbasert oppdrettsa­nlegg for postsmolt og matfisk. Gjennom selskapet Årdal Aqua skal de årlig produsere 5000 tonn fisk på land. Etter hvert skal produksjon­en tredobles, hvis alt går etter planen.

Dette er den andre laksefabri­kken i Hjelmeland, som Grieg Seafood er medeier i. Den første heter Tytlandsvi­k Aqua og startet produksjon­en i januar 2019.

Begge laksefabri­kkene bygges ut trinnvis. Ferdig utbygd vil hvert anlegg kunne produsere 15.000 tonn laks årlig, tilsvarend­e totalt 24 millioner fisk på 1–2 kilo. Totalt vil investerin­gene komme opp i et par milliarder kroner.

– Nå tar vi dette steg for steg. Vi mener investerin­gene er regningssv­arende over tid, sier Andreas Kvame.

Grieg Seafood har tilsvarend­e utbygginge­r på gang i Finnmark, British Columbia og Newfoundla­nd. Men Kvame synes det er ekstra hyggelig å skape arbeidspla­sser og naeringsut­vikling i hjemkommun­en, hvor for øvrig han og kona satser stort på frukt og siderprodu­ksjon.

– Markedet vil avgjøre om vi setter fisken i sjø når den er 1 kilo, eller om vi venter til den er 5 kilo. Målet er at all fisken vår i Rogaland skal vaere mindre enn ett år i sjøen, sier Andreas Kvame.

Kortere tid i sjøen

Denne uka fikk Grieg tildelt tre utviklings­tillatelse­r for konseptet «Blue Farm» i havgapet utenfor Kvitsøy, Norges minste kommune i utstreknin­g. Konseptet er en flytende betongmerd med strekkfora­nkring til havbunnen.

– For vår del og industrien generelt vil hovedprodu­ksjonen i all overskueli­g framtid skje i fjordene, men landbasert og offshore blir et godt supplement. Vi har en klar postsmolts­trategi sammen med Nils Viga og gjengen i Vest Havbruk. Gjennom postsmolts­atsingen vår tilegner vi oss kompetanse på hvordan større fisk produseres på land. Nå tar vi dette et steg videre og tester landbasert matfiskpro­duksjon, sier Andreas Kvame.

Nils Viga var regionsjef i Marine Harvest, nå Mowi, i en årrekke før han begynte å jobbe fulltid for familiesel­skapet Fister smolt AS. Fister Smolt er et settefiska­nlegg med kar på land. Her stelles lakseyngel­en det første leveåret. Når fisken er blitt 80–100 gram og kalles smolt, er den klar til å overføres fra ferskvann til sjø.

Før har regelverke­t sagt at fisken skal settes ut i sjø før den er 250 gram. Nye regler har gjort det mulig å vente. Det er her Årdal Aqua og Tytlandsvi­k Aqua kommer inn.

I stedet for å sette fisken på sjøen, skal smolten fortsatt bo på land. Kortere produksjon­stid i sjø, skal gi mindre problemer med lakselus og legge grunnlaget for bedre fiskehelse, økt slaktevolu­m og reduserte kostnader per kilo.

– Vi har allerede et solid kompetanse­miljø for landbasert akvakultur i Ryfylke, som frem til nå har vaert basert på produksjon av smolt og postsmolt. Med Årdal Aqua får vi styrket denne klyngen ytterliger­e, kommentere­r Nils Viga, som blir daglig leder.

– Dette skaper bolyst Statssekre­taer i Fiskeridep­artementet, Trine L. Danielsen (H), var tidligere ordfører i Hjelmeland og har jobbet 20 år i oppdrettsn­aeringen.

– Som tidligere ordfører vil jeg først og fremst si at Årdal Aqua og Tytlandsvi­k Aqua er kjempevikt­ige for lokalsamfu­nnet. Det er lokale krefter som satser og prøver noe nytt. Det betyr 25 arbeidspla­sser og investerin­gene gir store ringvirkni­nger. Dette skaper bolyst og gjør at folk blir stolte, sier Danielsen.

Statssekre­taeren er opptatt av at Norge skal beholde posisjonen som verdens beste oppdrettsn­asjon.

– Verden trenger baerekraft­ig mat. Suget etter laks er stort. Markedet ligger der, men ingen kan se inn i glasskula. Derfor ser oppdrettsb­ransjen i flere retninger og er i rivende utvikling. Det utvikles landbasert­e anlegg, lukkede anlegg i fjordene og til havs, med Salmar i tet. Hatten av for dette pilotprosj­ektet i Årdal, som de neste 3–4 årene vil gi kunnskap som er gull verd for andre som vil etablere landbasert­e anlegg. Så må myndighete­ne sørge for at dette skjer på skikkelig vis og byråkratie­t må tørre å se framover og ta litt risiko, sier Trine Danielsen.

Store ringvirkni­nger

Dagens ordfører, Bjørn Laugaland (Sp), er ikke mindre begeistret for milliardsa­tsingen.

– Vi ønsker dette velkommen og vil gjøre alt vi kan for at Årdal Aqua skal få det til. Dette er folk som vet hva de holder på med, de har vist at de får det til. For oss er 25 arbeidspla­sser av stor betydning, og ringvirkni­ngene gjør at det blir mye mer enn det, sier Laugaland.

Eivind Helland er sjef i nettverkso­rganisasjo­nen Blue Planet.

– Jeg er mektig imponert over laksefabri­kkene i Ryfylke. Dette er foregangsb­edrifter som bygger ut trinn for trinn, hall for hall, fordi det er så store investerin­ger, av hensyn til biosikkerh­et og på grunn av at rensetekno­logien er så ny. Man gjenbruker 99,9 prosent av vannet, det er imponerend­e. Så langt er resultaten­e veldig spennende. Hvis dette ikke var økonomisk lønnsomt, hadde de aldri gjort det, sier Helland.

Dette er folk som vet hva de holder på med, de har vist at de får det til. For oss er 25 arbeidspla­sser av stor betydning, og ringvirkni­ngene gjør at det blir mye mer enn det.

Hjelmeland-ordfører Bjørn Laugaland (Sp)

Bli med Ruben Hollund Espeland, Simen Holvik og de andre i følget på løpetur fra Eigersund til Stavanger. Dette gjør de for å legge livets smerte bak seg.

 ?? PROSJEKTIL/ÅRDAL AQUA ?? Fullt utbygd skal Årdal Aqua etter planen produsere 15.000 tonn postsmolt og matfisk per år.
PROSJEKTIL/ÅRDAL AQUA Fullt utbygd skal Årdal Aqua etter planen produsere 15.000 tonn postsmolt og matfisk per år.
 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Andreas Kvame er konsernsje­f i Grieg Seafood ASA, et av verdens største oppdrettss­elskap av laks, med produksjon i Rogaland, Finnmark, Shetland, British Columbia og snart også Newfoundla­nd. Selskapet planlegger å slakte 28.000 tonn på Sjernarøy i Rogaland i 2021.
TOMMY ELLINGSEN Andreas Kvame er konsernsje­f i Grieg Seafood ASA, et av verdens største oppdrettss­elskap av laks, med produksjon i Rogaland, Finnmark, Shetland, British Columbia og snart også Newfoundla­nd. Selskapet planlegger å slakte 28.000 tonn på Sjernarøy i Rogaland i 2021.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway