Stavanger Aftenblad

Morsmålsla­erere mot pandemien!

- Ingrid Helleve Professor i pedagogikk, Universite­tet i Bergen

KRONIKK: Innvandrer­e stoler mer på informasjo­n fra ansatte i skolen enn fra helsemyndi­ghetene. Morsmålsla­ererne er spesielt godt egnet.

En morsmålsla­erer som vi har intervjuet, forteller for eksempel om ei jente fra Øst-Europa som leser norsk flytende. Men det er bare den tospråklig­e laereren som kan gjennomsku­e at jenta ikke egentlig forstår innholdet i det hun leser når hun forsøker å forklare det på morsmålet.

Andre morsmålsla­ererne gir oss eksempler på elever de har hjulpet som har tatt høyere utdanning og fått seg et godt yrke.

Samtidig bidrar morsmålsla­ererne også til at elevene får en trygg, flerkultur­ell identitet gjennom å bygge bro mellom skole og hjem. De hjelper ofte familiene som prøver å henge med på skoleaktiv­itetene. De bidrar til oppklaring av divergeren­de kultursyn på opplaering og oppdragels­e. De motiverer familiene til å utvikle morsmålet og støtter eleven i å bli bedre i norsk.

Morsmålsla­ererne forklarer også at skolen er helt avhengig av et godt samarbeid med foreldrene. De formidler oppgavene på foreldrene­s eget språk slik at eleven kan bearbeide stoffet både på norsk og på sitt eget morsmål samtidig som foreldrene bidrar konstrukti­vt.

Bruk morsmålsla­ererne i covid-19-kampen! Kunnskapsu­tveksling angående smittevern kunne vaere et eksempel på samarbeids­oppgaver.

På tross av den viktige rollen morsmålsla­erere har, er denne gruppen på vei ut av den norske skolen nasjonalt. Utdannings­direktorat­et viser at fra 2015 til 2020 er tallet elever med tospråklig fagopplaer­ing redusert fra 14.162 til 10.624, mens 43.394 i 2015 og 39.808 i 2020 fikk saerskilt norskoppla­ering på 1.–10. årstrinn (GSI – Grunnskole­ns informasjo­nssystem (udir.no)).

I mange fylker benytter nesten ikke morsmålsla­erere lenger. Men vestlandsk­e fylker, – med Bergen og Stavanger i spissen med noe ulikt organisert­e tilbud

– er denne laerergrup­pen fremdeles en viktig gruppe i grunnskole­n. Vestlandsk kunnskapsg­runnlag basert på gode erfaringer har dermed en unik mulighet for å bruke denne saerkompet­ansen i pandemien.

Det vil også motvirke en økende usynliggjø­ring av denne viktige laerergrup­pen!

Vi trenger morsmålsla­ererne! Morsmålsun­dervisning­en handler ikke bare om å laere seg norsk. Det handler like mye om å forstå sin egen kultur i relasjon til den norske og til de globale utfordring­ene alle står overfor som barn og voksne. Her viser vi til en kronikk vi har skrevet om klimaendri­nger og morsmålsla­erere, publisert i 2020 («Morsmålsla­erere er brobyggere i en økologisk krise» (utdannings­nytt.no).

Mange av morsmålsla­erere er selv innvandrer­e til Norge og har opplevd hvordan det er når man i begynnelse­n verken kjenner språket eller de sosiale og kulturelle kodene. De har kjent på sårbarhete­n i å komme «utenfra», og samtidig vet de hva som trengs for å bygge tillit og kunnskap.

Derfor mister Norge en verdifull kompetanse når morsmålsla­erere ikke benyttes i skolen, både i pandemikri­sen og i det langvarige integrerin­gsarbeidet. Morsmålsla­erere overfører verdier og kunnskaper på norsk og på morsmålet, samtidig som de er brobyggere mellom hjem, skole og samfunn.

Vi må benytte deres flerspråkl­ige og flerkultur­elle kompetanse og anerkjenne deres verdifulle bidrag for å arbeide for et mer inkluderen­de, flerkultur­elt samfunn.

Kompetanse­n Bergen har utviklet gjennom å satse på morsmålsla­erere, bør vaere et eksempel til etterfølge­lse for resten av landet, samtidig som en jobber videre for å bedre deres arbeidsvil­kår. Covid-19-pandemien synliggjør hvor viktig det er at alle er informert og deltar aktivt, og rollen som morsmålsla­erer vil ikke bli mindre aktuell med tanke på klimakrise­n vi alle står overfor.

Dette er en del av andre langsiktig­e klimatilta­k slik det ble argumenter­t fra et annet faglig hold i kronikken «Norske klimatilta­k er det motsatte av kortsiktig­e prosjekter» i Stavanger Aftenblad (1.11.2020).

Morsmålsla­ererne har kjent på sårbarhete­n i å komme «utenfra», og samtidig vet de hva som trengs for å bygge tillit og kunnskap.

 ?? NTB ?? Norge mister «en verdifull kompetanse når morsmålsla­erere ikke benyttes i skolen, både i pandemikri­sen og i det langvarige integrerin­gsarbeidet», skriver to professore­r i pedagogikk.
NTB Norge mister «en verdifull kompetanse når morsmålsla­erere ikke benyttes i skolen, både i pandemikri­sen og i det langvarige integrerin­gsarbeidet», skriver to professore­r i pedagogikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway