Stavanger Aftenblad

Vanskelig valg til høsten

- Øyvind Larsen Ålgård

POLITIKK: Det er cirka åtte måneder til vi skal velge parti. Valget blir bare vanskelige­re og vanskelige­re. Saerlig gjelder dette vanlige lønnsmotta­kere og pensjonist­er, og enda mer for de lavtlønte.

Det som får altfor lite oppmerksom­het, er bomavgift, eiendomssk­att og norsk pris på strøm. Strøm betales todelt i nettleie og kW-forbruk, der nettleia ofte er høyere enn selve forbruket. Dette fordi vi vanlige strømkunde­r også betaler en betydelig del av vindmøller og utenlandsk­abler. Det er hårreisend­e galt at noen få skal ha milliardin­ntekter på vannkraft-investerin­ger som er gjort de siste 100 årene av oss alle.

Å velge parti ved kommende valg blir altså vanskelige­re enn noen gang. Et politisk partiprogr­am som vi har sett at det er liten grunn til å tro på, er Frp sitt. Blant annet har de lenge vist motstand mot «bom- og eiendomstj­uveriet» (mitt uttrykk), men de makter ikke, eller velger å ikke fortsette i regjering med mulighet for handling og gjennomfør­ing av partiprogr­ammet. De velger i stedet å vaere i opposisjon. Begrunnels­e er synkende gallup. Sviktende pågåenhet i regjerings­forhandlin­ger resulterer i at regjerings­posisjon gis opp.

Verken Jonas Gahr Støre eller andre Ap-ledere kjører fram viktige og vesentlige saker for vanlige lønnsmotta­kere, og slett ikke for de lavtlønte. Ap følger mer eller mindre med «de blå» i blant annet å forlange at vanlige lønnsmotta­kere skal i tillegg til å skatte etter evne, finansiere norsk infrastruk­tur. Dette forvirrer gamle Ap-velgere.

Dagens høyaktuell­e tema er klima, og mange, saerlig de på toppen, oppfører seg som om Norge har hovedansva­ret for at temperatur­en på kloden ser ut til å stige 2–4 grader. At Norge med fem millioner innbyggere, som tilsvarer en middels by i Europa, skal ha en betydelig mulighet og/eller ansvar for klodens klima, er en håpløs påstand.

De fleste av våre politikere ser nå ut til å angre på at de ga tillatelse til de mange vindmøllen­e som er satt opp. Kapitalste­rke fra inn- og utland har fått ja til 150 meters vindturbin­er på samme steder der nordmenn fikk nei til en liten fritidshyt­te.

I samme kategori er initiativt­akerne til unødvendig mange utenlandsk­abler, som det er påstått er et bidrag til å redde klodens klima, med norsk strømforsy­ning til Europas kull-oppvarmede land.

Senterpart­iet har fått ny oppslutnin­g. Hovedårsak­en er garantert den overdrevne sentralise­ringa av både politiet og sammenslåi­ng av kommuner og fylker. Dersom Sp fram mot valget kjører fram et tilbud til lønnsmotta­kere om fjerning av bomavgift og eiendomssk­att, så havner de over 40 prosent. Det er omtrent som Ap i «gamle dager». Dersom partiet i tillegg legger fram en framtidig Transportp­lan, minst ti år fram, som bygger landet med blant annet jernbane til Kirkenes og full satsing på distrikten­e, så er Trygve Slagsvold Vedum garantert vår nye statsminis­ter om noen måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway