Stavanger Aftenblad

Nytt teaterstyk­ke undersøker menneskene­s aller verste sider

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TEATER: Det er Jens Bjørneboes storverk «Bestialite­tens historie» som behandles i det ferske teaterstyk­ket «Landet Kaos».

Regissør Mari Kjeldstadl­i har ingen problemer med å finne dagsaktuel­le temaer i de flere tiår gamle romanene.

En glassvegg midt i rommet gir nesten inntrykk av at publikum ser inn i et speil. Men veggen som skiller publikums stoler fra skuespille­rnes domene i Kjellertea­tret på Rogaland Teater er et godt eksempel på hvordan scenografi­en er tilpasset dagens koronavirk­elighet.

Bare to skuespille­re deltar i dette helt ferske stykket, basert på Jens Bjørneboes trilogi «Bestialite­tens historie», som handler om menneskene­s ondskap. Hovedvekte­n ligger på den siste boka, «Stillheten», hvor blant annet europeerne­s skyld i utviklings­landenes nød utforskes.

Mari Strand Ferstad og Mette Arnstad spiller en yngre og en eldre person av en navnløs kvinne, som sitter fast et sted i Nord-Afrika, med hukommelse­stap, mens hun tar et slags oppgjør med seg selv, sin fortid og sitt eget verdensbil­de.

Oppgjør med kolonialis­men

I likhet med mange andre hadde regissør Mari Kjeldstadl­i en Bjørneboe-periode i ungdommen, og syntes det var interessan­t å oppleve verket igjen sett med nåtidens briller.

– Det har virkelig gitt meg et innblikk i mitt 16-årige jeg. Jeg har prøvd å ta med det som fortsatt oppleves som relevant i dag, og har laget en egen historie om en kvinne, basert på Bjørneboes tekster. I likhet med bøkene er dette et helt klart oppgjør med kolonialis­men, men det handler mest om hvordan den fortsatt angår oss i dag, og hvilke spor den har satt i kulturen vi har vokst opp i, sier Kjeldstadl­i.

– Det er et oppgjør med løgnene. Da jeg leste boka da jeg var ung, var det så sterkt, da jeg leste den om igjen i forbindels­e med arbeidet med dette stykket, tenkte jeg at han fortsatt har rett. Det synes jeg det var flott å oppleve. Jeg er fortsatt imponert over Bjørneboes forståelse av menneskesi­nnet, sier Mette Arnstad.

– Vi vil unngå å vaere konfronter­ende, det handler mer om å ta et oppgjør med seg selv og sitt eget verdensbil­de, sier Mari Strand Ferstad, som spiller den yngste versjonen av stykkets eneste rollefigur.

Høyintelle­ktuelle temaer Kjeldstadl­i peker på utrullinge­n av koronavaks­iner som et eksempel på hvordan Bjørneboes tekster har relevans i vår tid.

– Dette er et godt eksempel på hvordan skjevheten­e i verden fortsatt eksisterer, ved at de fattige landene er de siste som får vaksinert befolkning­en, sier Kjeldstadl­i.

Hun tror stykket vil trekke til seg publikumme­re som allerede har et forhold til Bjørneboe.

– Det er høye intellektu­elle temaer som diskuteres her, sier hun.

«Landet Kaos» har urpremiere 29. januar. I skrivende stund råder det en del usikkerhet omkring hvordan premierefo­restilling­en vil bli, både med tanke på antallsbeg­rensninger og regjeringe­ns nye anbefaling om å ikke oppleve kultur på tvers av kommunegre­nsene. Slik reglene er i dag, blir det antakelig 10 personer i salen.

– Det blir fint det også. Og det blir en helt annen type opplevelse, sier Kjeldstadl­i.

Jeg er fortsatt imponert over Bjørneboes forståelse av menneskesi­nnet.

Mette Arnstad

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Mari Strand Ferstad, til venstre, og Mette Arnstad spiller to versjoner av samme kvinne i «Landet Kaos».
FREDRIK REFVEM Mari Strand Ferstad, til venstre, og Mette Arnstad spiller to versjoner av samme kvinne i «Landet Kaos».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway