Stavanger Aftenblad

Travel dag for eieren etter at naustet klappet sammen

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

HAFRSFJORD: – Jeg kan ikke gjøre noe akkurat nå. Men én ting er sikkert: Naustet blir restaurert igjen, sier eier Torvald Meland.

Telefonen ringer i ett sett mens Meland skaffer seg oversikt over skadene. – Det ligger nede på brygga. Og slik blir det liggende en stund til. Jeg skal melde fra til forsikring­sselskapet. Når vi får svar derfra, kan vi sette i gang med å få bygd det opp igjen, sier Meland.

Naustet, som trolig er det nest mest fotografer­te motivet i Hafrsfjord, tålte dårlig is, høy vannstand og den kraftige vinden torsdag.

Alt torsdag formiddag oppdaget Aftenblade­ts lesere at det ikoniske naustet i Hafrsfjord holdt på å velte ut i sjøen.

Da Aftenblade­t kontaktet Meland torsdag ettermidda­g, sa han at utglidinge­n trolig skyldtes is og høy vannstand, som har ført til at den ene søylen har rast ut.

Nå har trolig også uvaeret herjet ekstra med det vaerutsatt­e naustet:

– Det første vi gjør når det er trygt, er å prøve å berge det som er av originale deler. Hvis ikke det kan berges, vil vi bygge nytt. Men naustet skal nok stå i mange år fremover, det er jeg ikke redd for, sier Meland.

– Hva tenker du om at det ble slik? – Det er jo synd. Det ble bygget av min bestefar, og så har vi fikset det – mine foreldre og meg. Men sånn er det å ha et slikt naust ved sjøen, sier han.

Naustet skal ha blitt satt opp rundt år 1900. Det raste sammen under krigen og ble senere bygget opp igjen av Torvalds bestefar.

– Det skjedde noe lignende i 1988, men det har jo vaert mye uvaer siden den gang, sier Meland.

Naustet er trolig det mest fotografer­te motivet i Hafrsfjord – foruten Sverd i Fjell.

Bare sjekk #hafrsfjord på Instagram!

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Torvald Meland forteller at naustet hans har fått mye juling i årenes løp. Første utgave ble bygd av bestefaren hans en gang mellom 1900 og 1905.
FREDRIK REFVEM Torvald Meland forteller at naustet hans har fått mye juling i årenes løp. Første utgave ble bygd av bestefaren hans en gang mellom 1900 og 1905.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Slik så naustet ut torsdag ettermidda­g. Senere torsdag kveld sank det enda lenger ned.
JAN INGE HAGA Slik så naustet ut torsdag ettermidda­g. Senere torsdag kveld sank det enda lenger ned.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Slik så naustet på Liapynten ut da det ble fotografer­t i februar 2018.
PÅL CHRISTENSE­N Slik så naustet på Liapynten ut da det ble fotografer­t i februar 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway