Stavanger Aftenblad

Fire kommuner – ett virus

-

LEDER: Det er ikke det minste rart at folk kan bli forvirret av stadig nye koronaregl­er. Derfor er det en stor fordel om reglene i kommunene i vår region er like.

I ni måneder har vi nå forholdt oss til en blanding av forbud, påbud, anbefaling­er, oppfordrin­ger og tips. Alle er gitt i beste mening. Hver uke benker vi oss foran skjermene for å følge pressekonf­eransene med Erna Solberg, Bent Høie, Espen Nakstad og Camilla Stoltenber­g.

Og stadig vekk kaster vi oss over nyheter fra våre lokale ordførere og smittevern­leger. Vi i Aftenblade­t merker godt at tørsten etter informasjo­n og nyheter om koronaen er nesten uslokkelig. For tiden er dette kanskje medienes viktigste jobb: Å gi folk informasjo­n om pandemien, i alle dens avskygning­er.

Det er slett ikke til å bli forundret av at de stadig skiftende reglene gjør folk forvirret. Noen regler er nasjonale og bindende for alle kommuner, andre er lokale og gjelder bare i den enkelte kommunen. Noen regler er absolutte, mens andre kan tolkes.

Blant de mange nye begrepene vi har laert siden 12. mars er ord som «mutasjon», «kohort», «naerkontak­t», «Teams-møter» og «smittetall». Vi har laert oss å bruke maske og nyse i albuekroke­n, og som nasjon har vi sannsynlig­vis aldri vaert renere på hendene enn vi er nå.

I det store og hele har vi dessuten vaert veldig flinke. Sammenlikn­et med nesten alle andre land i Europa har Norge håndtert krisen på en eksemplari­sk måte. Onsdag innførte for eksempel Nederland portforbud, et så drastisk tiltak at den norske regjeringe­n har arbeidet hardt med det juridiske grunnlaget for det. Det vil forhåpentl­ig ikke bli nødvendig her i landet.

Her i vår del av landet, og kanskje saerlig på NordJaeren hvor en stor del av oss bor, krever det ekstra innsats å koordinere tiltakene mellom kommunene. Ulik praksis i kommunene kan skape uønskede situasjone­r. Derfor er det bra at det er tett og hyppig kontakt mellom ordførerne og kommunedir­ektørene.

Kommunestr­ukturen på Nord-Jaeren har allerede gjort regionen til norgesmest­er i interkommu­nalt samarbeid. Det spørs om ikke en felles smittevern­lege også hadde vaert en god idé. Andre sentrale funksjoner innen samfunnssi­kkerhet er jo allerede organisert slik, som politi, brannvesen, vann- og strømforsy­ning.

Når pandemien en gang er over, og det vil den vaere i løpet av dette året, venter et stort arbeid som handler om å evaluere hvordan samfunnet taklet krisen, og finne ut hva vi kan gjøre bedre neste gang landet rammes. Da er det helt naturlig å diskutere organiseri­ngen av det lokale og regionale smittevern­et.

I mellomtide­n er det bare å vaske hender, holde avstand, puste med magen og holde ut. Det går mot lysere tider, både billedlig og bokstaveli­g talt.

Noen regler er nasjonale og bindende for alle kommuner, andre er lokale og gjelder bare i den enkelte kommunen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tom Henning Slethei (Frp, Sola), Stanley Wirak (Ap, Sandnes), Kari Nessa Nordtun (Ap, Stavanger) og Jarle Bø (Sp, Randaberg). Fire ordførere, men en felles smitteregi­on.
JON INGEMUNDSE­N Tom Henning Slethei (Frp, Sola), Stanley Wirak (Ap, Sandnes), Kari Nessa Nordtun (Ap, Stavanger) og Jarle Bø (Sp, Randaberg). Fire ordførere, men en felles smitteregi­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway