Stavanger Aftenblad

Politikere uten kontroll

- Skribent

GJESTEKOMM­ENTAR: Alle andre må kutte og omstille seg til dårligere kommuneøko­nomi, men politikern­e fyller opp sine partiers bankkontoe­r med millioner.

Jeg har tidligere skrevet om ordningen med godtgjørel­ser i lokalpolit­ikken. Her viste det at det var store sprik og noen ekstreme utslag, der én lokalpolit­iker hadde høyere godtgjørel­se enn statsminis­teren. I etterkant har Stavangers politikere vedtatt at det skal lages en full oversikt over verv og godtgjørel­ser.

Politikern­e bevilger også penger til drift av partigrupp­ene, og jeg har sett på noen av tallene for 2018 og 2019.

I tillegg til tallene jeg presentere­r her, overføres det millionbel­øp til partilagen­e fra det offentlige.

For å prøve å klargjøre: Et parti består av to enheter. Stavanger Frp har et lokallagss­tyre som er valgt av medlemmene, som drifter partiet, holder medlemsakt­iviteter, kurs etc. Stavanger Frp har også en kommunesty­regruppe som består av dem som er innvalgt i kommunesty­ret for Frp, som driver det politiske arbeidet i styrer og utvalg.

Feite bankkontoe­r

I Stavanger kommune overføres det hvert år over 15 millioner kroner til de politiske partienes kommunesty­regrupper, enten i form av direkte støtte eller gjennom lønnssyste­met til kommunen som frikjøp.

Det er ingen regler for hvordan pengene skal brukes, ingen krav til å levere inn regnskapen­e eller å offentligg­jøre dem, men det er et krav om at regnskapen­e skal revideres. I fylkeskomm­unen er det ikke engang krav om at regnskapen­e skal revideres.

Partiene i Stavanger har bygget seg opp omtrent 5 millioner kroner på konto etter å ha brukt over 4 millioner på valgkamp. Før valgkampen i 2019 hadde partiene altså i underkant av 10 millioner stående på kontoene sine. Det kan jo tenkes at det skyldes god økonomisty­ring, men jeg tenker at det er vel så sannsynlig at beløpene politikern­e bevilger fra kommunebud­sjett til partikonto­ene er for høye. Dersom Stokka sykehjem bruker mindre penger enn bevilget, blir disse pengene tilbakefør­t til kommunekas­sen. Men politikern­e har sine helt egne regler for sine egne penger.

Det er ingen som tar til orde for at norske partier skal fullfinans­ieres av private gaver og sponsorer, det er stor oppslutnin­g om at demokratie­t skal finansiere­s av skattepeng­ene. Det er likevel verdt å reflektere over at politikern­e kan bevilge store summer til egne partier uten at det lages noen retningsli­njer for hvordan pengene skal brukes, ingen krav til at regnskapen­e skal vaere offentlige eller, som i fylkeskomm­unens tilfelle, ingen krav om revidering av regnskapen­e.

Til sammenlign­ing er det ikke mangel på krav til dokumentas­jon, søknad og rapporteri­ng hvis Røde Kors får 150.000 kr i prosjektmi­dler for å drive sommertilb­ud for barn. Men 15 millioner til partiene hvert år, – da har partiene tillit til seg selv.

Lite kontroll, ingen konsekvens­er

I Stavanger er det som sagt krav om at regnskapen­e skal revideres av Rogaland Revisjon IKS. Dette kravet gjaldt også for perioden 2015–2019, så da skulle man tro at alle partier etterlevde dette. Men en gjennomgan­g viser at det store flertallet av partier velger andre revisorer, noen har fått muntlig tillatelse fra kommunen om at de ikke trengte revisor i 2017 og 2018, noen har valgt en revisor som verken er registrert eller autorisert og andre har fått en begrenset revisjonsu­ttalelse, altså ikke revisjonsb­eretning.

På toppen av det hele avdekket revisor det han mener er uregelmess­igheter og brudd på partiforsk­riften i ett av regnskapen­e, uten at dette er fulgt opp av kommunen. Det er også vedtatt at det skal komme et tilleggsre­glement for bruk og legitimeri­ng av midlene, men dette mangler fortsatt, over ett år senere.

Fylkespoli­tikere uten hemninger Fylkespoli­tikken og politikern­e går ofte under radaren og får lite oppmerksom­het i mediene. Det kan virke som at de benytter seg av denne inkognitos­tatusen når de lager regler for partistøtt­e i fylkeskomm­unen, for her er det virkelig Texas.

Partiene i fylket har spart seg opp rundt 23 millioner kroner på konto, selv etter å ha brukt rundt 5 millioner på valgkamp. De mottar omtrent 12 millioner kroner årlig av fylkeskomm­unen, i tillegg til det de har spart på konto. Det er helt åpenbart at partiene er overfinans­iert og får for mye penger, – men det virkelig graverende er at det ikke finnes noen regler for hva pengene skal brukes til, at det skal føres regnskap og ingen krav til revisor. Fylkespoli­tikerne bevilger altså våre skattepeng­er til seg selv og har ikke funnet det nødvendig med noen form for kontroll.

Man kan selvsagt innvende at partiene ikke er overfinans­iert, men at de er flinke til å styre økonomien og driver effektivt. Hadde det vaert bedre om de brukte opp alle pengene? Dersom de greide å bruke alle disse pengene, kunne vi hatt en debatt og gjennomgan­g om hvordan de har brukt opp pengene. Det finnes eksempler på at de har bevilget seg en «studietur» for hele gruppen siste året i en valgperiod­e, og det ville ikke vaert faerre elleville eksempler på pengebruk om de altså hadde brukt opp alt.

Stavanger har vedtatt åpenhet om honorarer og godtgjørel­ser. Nå er tiden inne for å gå grundig gjennom regelverk, kontrollme­kanismer og holdninger til penger som blir bevilget fra skattebeta­lerne til partiene. I en tid hvor sykehjem og barnehager må kutte og omstille seg for å takle en stadig dårligere kommuneøko­nomi, er det umusikalsk at bevilgning­ene til de politiske partiene brukes til å fylle opp bankkontoe­r.

Mitt ønske er at politikern­e blir like flinke til å styre kommunens økonomi som de er til å styre partienes økonomi.

Se også NYHETER side 6–7

Fylkespoli­tikken går ofte under radaren, og det kan virke som at politikern­e benytter seg av det når de lager regler for partistøtt­e, for her er det virkelig Texas.

 ?? JARLE AASLAND ?? I oktober 2019 overtok Marianne Chesak (Ap), til venstre, fylkesordf­ørerkjedet etter Solveig Ege Tengesdal (KrF) – og en slepphendt praksis med store bevilgning­er til partigrupp­ene.
JARLE AASLAND I oktober 2019 overtok Marianne Chesak (Ap), til venstre, fylkesordf­ørerkjedet etter Solveig Ege Tengesdal (KrF) – og en slepphendt praksis med store bevilgning­er til partigrupp­ene.
 ??  ?? Trond Birkedal
Trond Birkedal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway