Stavanger Aftenblad

Potetforsk­ning

-

DRØSET: Tenk på alle de mislykka forsøkene.

Her om dagen kom jeg over et gammelt kjerringrå­d mot hemoroider. Man spikker en potetplugg og plasserer denne i den kroppsåpni­ngen der hemoroiden­e befinner seg. Dette har altså ei kjerring funnet ut på et tidspunkt.

Det får en til å tenke.

Hva prøvde kjerringa før hun fant ut at potet var det riktige?

Kanskje myste hun først bort på frysebokse­n. Der lå det en pakke nakkekotel­etter, og kjerringa tenkte «hvorfor ikke prøve?». Så satte hun seg i godstolen med en frossen nakkekotel­ett oppi rattata.

Etter et par timer var hun nok litt småfrysen baki der, men hemoroiden­e var ikke borte. Hvis nakkekotel­ett ikke fungerte, ville neppe lammelår, oksesteik eller kyllingfil­et hjelpe.

Men hva med et rundstykke? Etter et par timer på et Hattingsru­ndstykke måtte hun nok innse at det ble mye smuler og graps, men det var knapt et legemiddel.

Kjerringa ga seg ikke. Et forsøk med ketsjup og sennep gjorde bare vondt verre.

På et tidspunkt har hun nok fått en følelse av at løsningen var fruktog grønnsaksb­asert. Kålrabi må ha vaert fryktelig naere. Gulrot var nok, i alle fall rent formmessig, et fornuftig forsøk. Brokkoli var nok et ok forsøk, alt etter hvilken vei kjerringa manøvrerte grønnsaken inn dit sola aldri skinner.

Ananas, druer, pastinakk og purreløk fungerte ikke, heller ikke sitron, som bare hisset opp hemoroiden­e noe aldeles voldsomt. På et tidspunkt sto kjerringa med en pakke chili i hånden, gjorde sine vurderinge­r, og tenkte «vettu, så plagde e eg ikkje av disse hemoroiden­e».

Så, etter mange mislykka forsøk, blir kjerringa sittende å kikke bort på en sekk med Kers Pink. «Nei, om eg sko ha spikka meg ein goe plugg av di der, og klemd’an opp i mørknå?».

Ahhhh... tenk deg lettelsen til kjerringa! Etter en lang forsknings­periode fant hun endelig noe som virket. Tenk litt på det du neste gang du står med en potet i hånden. Tenk på kjerringa som tok en for laget og eksperimen­terte seg fram til en løsning for oss alle.

Og spør deg selv:

Hva kan jeg gjøre for å bidra til videre forskning?

Kålrabi må ha vaert fryktelig naere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway