Stavanger Aftenblad

– Virkelig sjokkerend­e og graverende

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

POLITIKK: Fylkespoli­tikere krever omfattende rapporteri­ng for utbetaling av fylkeskomm­unale tilskudd. Selv disponerer fylkespoli­tikerne betydelige millionbel­øp fritatt krav til bruk eller ettersyn.

I en gjestekomm­entar i Aftenblade­t kritiserer Trond Birkedal fylkeskomm­unen for manglende kontroll av offentlige millionbel­øp som årlig overføres partienes grupper av folkevalgt­e i fylkesting­et:

«Det er helt åpenbart at partiene er overfinans­ierte og får for mye penger, men det virkelig sjokkerend­e og graverende er at det ikke finnes noen regler for hva pengene skal brukes til, ingen krav om at det skal føres regnskap og ingen krav til revisor. Fylkespoli­tikerne bevilger altså våre skattepeng­er til seg selv og har ikke funnet det nødvendig med noen form for kontrollme­kanisme», skriver han.

Birkedal-gjennomgan­gen viser at partigrupp­ene i fylkesting­et årlig mottar rundt 12 millioner årlig av fylkeskomm­unen. Gruppene har ifølge Birkedal spart opp 23 millioner selv etter å ha brukt 5 millioner kroner på valgkamp.

Fylkesting­ets regler og praksis for dette er regulert i en egen forskrift. Den inneholder ingen krav til pengebruk, innleverin­g av regnskap, revidering eller krav om å legge ut regnskap til offentlig ettersyn.

Til sammenlign­ing stiller fylkeskomm­unen omfattende krav for personer eller organisasj­oner som søker om fylkeskomm­unale tilskudd.

Hvis du vil fremme innenlands­fiske i Rogaland, kan du få maksimalt 20.000 kroner om du innfrir disse kravene: Fyldig beskrivels­e av tiltak eller prosjekt i søknad, regnskap som viser hvordan pengene er brukt, og et realistisk budsjett med finansieri­ngsplan.

En lang rekke tilskuddso­rdninger i Rogaland fylkeskomm­une har disse kravene for beløp opptil 200.000 kroner: Beskrivels­e av tiltak eller prosjekt i søknad, budsjett, regnskap, rapport og evaluering av måloppnåel­se.

For prosjekter som får mer enn 200.00 kroner, forutsette­s framlagt revisorgod­kjent regnskap i forbindels­e med sluttrappo­rtering.

– Forskjells­behandling

Det stilles ergo omfattende rapporteri­ngskrav for fylkeskomm­unale tusenlappe­r til fiske i Rogaland, mens rapporteri­ngskrav uteblir for millionbel­øp hos fylkesting­sgruppene. Forskjells­behandling?

– Ja, absolutt. Dette er forskjells­behandling, sier Svein Erik Indbjo, fungerende gruppelede­r for Frp i fylkesting­et.

Han vil stille faerre krav og avbyråkrat­isere tilskuddso­rdningene, men stille strengere krav til rapporteri­ng på midler til fylkesting­sgruppene.

– Jeg vet ikke om den sammenlign­ingen er god, sier Ole Ueland (H), gruppelede­r i Høyre i fylkesting­et.

– Vi søker jo ikke om tilskudd. Det blir utbetalt penger ut fra antall stemmer etter valget. Velgerne avgjør hvilken type økonomi partigrupp­ene skal ha. Men det kan godt vaere at det bør vurderes krav om å levere revisjonsr­apport av regnskapet til fylkesting­sgruppene, sier Ueland.

Tar opp saken tirsdag

Indbjo, som også er fylkeslede­r i Frp og sitter i landsstyre­t, vil allerede i fylkesutva­lget tirsdag ta opp saken:

– Jeg vil foreslå at vi bør begynne å rapportere inn disse pengene til den statlige partiporta­len og at partigrupp­enes årsregnska­p bør rapportere­s inn til fylkeskomm­unen. Dette går på åpenhet om hvilke midler vi bruker og hvordan dette brukes, sier han.

– Hvorfor har systemet blitt slik det er i dag?

– Ubevissthe­t og en gjengs kultur om at «dette ordner vi selv». Denne praksisen har gått fra hånd til hånd fra valg til valg og slik fortsetter det. Det har ikke vaert tatt tak i, sier Indbjo.

– Er det et fint prinsipp at andre enn Frp sjekker pengebruke­n i Frp?

– Ja, det er greit at andre får sett oss litt i kortene og kan påpeke feil om så har skjedd. Når det er sagt, så tror ikke jeg at veldig mange lurer noen eller prøver å unngå noe som helst, sier han.

Indbjo sier Frp-gruppens regnskap føres av autorisert regnskapsf­ører, men mener av kostnadshe­nsyn at krav om revisorgod­kjenning ikke bør stilles.

Ueland er åpen for å se på revisjonsb­ehovet, men kjøper ikke premisset om at det ikke finnes noen kontrollme­kanismer overhodet.

– Det blir et veldig forenklet bilde. Jeg oppfatter at det ligger klare forventnin­ger om hva pengene kan brukes til. Rogaland Høyre leverer tjenester til fylkesting­sgruppen i Høyre som vi er

avhengig av. Vi er med og betaler for fylkessekr­etaertjene­ster. I et valgår er det ekstra mye aktivitet, og dette er direkte knyttet til fylkesting­sgruppens oppgaver. Det er jo ikke sånn at midlene kan brukes til hva som helst. En kan alltids diskutere om det skal vaere større føringer og mer kontroll og så videre. Vi mener hvert fall at Høyre disponerer pengene i tråd med hvordan pengene er ment å bli disponert. Hvis det stilles krav om revisjon i Stavanger, så er det selvfølgel­ig noe som kan vurderes også for fylkeskomm­unen. Meg bekjent er ikke det blitt gjort tidligere, sier Ueland.

Støtter seg på Partiloven Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) og fylkesrådm­ann Inge Smith Dokken svarer at Partiloven­s overordned­e prinsipper for offentlig støtte er lagt til grunn for at det ikke er krav til innleverin­g av regnskap, revisjon eller at regnskapet legges ut til offentlig ettersyn. Her er et utdrag: y Det skal ikke knyttes betingelse­r til støtte fra stat, kommune eller fylkeskomm­une som kan komme i konflikt med de politiske partienes selvstendi­ghet og uavhengigh­et. y Myndighete­ne skal ikke føre kontroll med partienes eller gruppenes disponerin­g av støtten.

– Vi er kjent med at enkelte fylker likevel stiller betingelse­r til gruppestøt­ten, blant annet ved krav om budsjett og regnskap, men dette er noe vi ikke har valgt å gjøre i Rogaland, svarer de Aftenblade­t.

De påpeker at hensikten er at partigrupp­ene selv kan disponere sine midler til beste for arbeidet i gruppen, ansettelse­r, andre formål eller opparbeide­lse av en buffer for å slippe å gå til oppsigelse­r etter et valgresult­at.

Fylkesting­et har vedtatt retningsli­njer for fylkeskomm­unens tilskuddso­rdninger, og søkere konkurrere­r med andre søkere, påpeker de.

– Derfor er det viktig å følge dette opp i tråd med retningsli­njene, som da sikrer at tildeling av

 ?? ELISABETH TØNNESSEN/ROGALAND
FYLKESKOMM­UNE ?? Svein Erik Indbjo (øverst
til venstre) er fungerende gruppelede­r i fylkesting­sgruppen til
Frp i fravaeret til Margrete Dysjaland (nederst). Øverst: Mats Danielsen og May Helen Hetland. Nederst fra venstre: Leif Arne Moi Nilsen og Pål Morten
Borgli.
ELISABETH TØNNESSEN/ROGALAND FYLKESKOMM­UNE Svein Erik Indbjo (øverst til venstre) er fungerende gruppelede­r i fylkesting­sgruppen til Frp i fravaeret til Margrete Dysjaland (nederst). Øverst: Mats Danielsen og May Helen Hetland. Nederst fra venstre: Leif Arne Moi Nilsen og Pål Morten Borgli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway