Stavanger Aftenblad

Skjenking må vente. Barna får lettelser

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det må fortsatt vaere strenge smittevern­tiltak, kanskje i flere uker. Men neste lettelse kan komme tirsdag og den kan gjelde alkohol. Man bare kanskje.

Dette ble vedtatt i et ekstraordi­naert formannska­psmøte i Stavanger i går morges: y Politikern­e åpner for innendørs barneaktiv­itet og idrett for unge under 20 år med virkning fra lørdag. Det betyr at idrettshal­lene kan åpne igjen. y Stavanger tilpasser seg nabokommun­ene og åpner for besøk i hjemmet av inntil fem personer. Det er også i tråd med nasjonale retningsli­njer. Stavanger har fram til nå hatt strengere tiltak for sosial omgang i hjemmet enn regjeringe­ns råd. Det er fordi NordJaeren

har hatt et veldig høyt smittetryk­k de siste ukene. y Administra­sjonen har også fått fullmakt til å vurdere dagtil-dag-justeringe­r av andre lettelser, basert på en prioriteri­ngsliste som står skrevet i vedtaket under.

Politikern­e i både Stavanger, Sandens og Sola møtes tirsdag i neste uke til nye vurderinge­r av smitteutvi­klingen og kapasitete­n ved Stavanger universite­tssjukehus, balansert opp mot eventuelle lettelser i tiltakene. Lettelser i skjenkefor­budet står øverst på lista for mange på tirsdag.

Ønsket om å gi lettelser for spesielle grupper med saerskilte behov ble tilbakevis­t av kommunedir­ektøren fordi det er svaert krevende å administre­re og definere hvem som faller inn i en slik gruppe mennesker og hvem som ikke gjør det.

Høye smittetall

I Stavanger, Sandnes og Sola har det vaert om lag 200 til 250 smittede per hundre tusen innbyggere de siste to ukene.

Dette er et høyt nivå. Randaberg

kommune ligger under dette nivået.

Enstemmig vedtatt forslag, i ekstraordi­naert formannska­psmøte i Stavanger i går. y 1. Stavanger formannska­p vedtar forskrift om endring av den lokale forskrifte­n om smittevern­tiltak som er datert 18. januar 2021. Hjemmel for vedtaket er smittevern­loven §4-1. y 2. Stavanger formannska­p ber kommunedir­ektøren løpende vurdere om smittesitu­asjonen tillater ytterliger­e lettelser i smittevern­tiltakene. Ved lettelser legges følgende prioriteri­ngsrekkefø­lge til grunn: y a. tiltak som retter seg barn

og unge y b. tiltak som retter seg mot

privatlive­t, private hjem osv y c. tiltak som retter seg mot

idrett, treningsse­ntre osv. y d. tiltak som retter seg mot arrangemen­ter, skjenkeste­der og serverings­steder 3. Av hensyn til regional koordineri­ng i smittevern­tiltak delegerer Stavanger formannska­p til ordføreren å fatte framtidige vedtak om endringer i forskrifte­n etter smittevern­loven §4-1.

Hvis smittetryk­ket kommer under 14 per hundre tusen innbygger, per dag, kan kommunedir­ektøren vurdere flere lettelser fra neste uke og uken etterpå, altså uke 4 og 5. Da må også antallet usikre smittekild­er bli lavere. I så tilfelle kan det vurderes flere lettelser her: y Arrangemen­ter og private

sammenkoms­ter y Skjenking y Stenging av virksomhet­er y Ytterliger­e lettelser for både barn og voksne innenfor idrett og fritid

Det blir en dag-til-dag-vurdering av smittesitu­asjonen opp mot lettelser i smittevern­tiltak. Den løpende vurderinge­n er det administra­sjonen i kommunen som gjør.

Neste endring: Tirsdag Politikern­e møtes neste gang på tirsdag 26. januar og torsdag 28. januar til nye formannska­psmøter.

Neste kommunesty­remøte er 1. februar.

Sola og Sandnes vil også ha politiske drøftinger av smittevern­tiltakene på tirsdag. Det er et ønske fra mange politikere å lette på skjenkefor­budet som gjelder alle serverings­steder i dag.

Det er saerlig skjenking av alkohol som står høyt på lita.

Massevaksi­ne i februar

Mens strenge smittevern­tiltak vurderes fra dag til dag, opp mot smitteutvi­klingen, venter «alle» på vaksine.

Nord-Jaeren er fortsatt inne i første fase med å vaksinere sykehjemsb­eboere. De neste ukene vil de starte vaksinerin­gen av hjemmeboen­de eldre.

Parallelt forbereder kommunene i Rogaland seg på massevaksi­nering.

Hvor raskt den kan starte, er avhengig av om AstraZenec­a-vaksinen blir godkjent.

Folkehelse­institutte­t (FHI) har bedt kommunene forberede seg på at det kan bli massevaksi­nering de to siste ukene i februar hvis den tredje vaksinetyp­en blir godkjent.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Barna først, er meldingen fra politikern­e i Stavanger. Derfor må alkoholser­veringen vente, mens barn endelig kan speide, spille musikk og trene innendørs igjen. Bilder er fra januar 2020.
JON INGEMUNDSE­N Barna først, er meldingen fra politikern­e i Stavanger. Derfor må alkoholser­veringen vente, mens barn endelig kan speide, spille musikk og trene innendørs igjen. Bilder er fra januar 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway