Stavanger Aftenblad

Hele kommunen stenger ned

-

SKI: Den britiske varianten av koronaviru­set er påvist i Nordre Follo. Hele kommunen stenges ned fram til onsdag, og innbyggern­e bes om ikke å reise noe sted.

– Dette er en alvorlig og uoversiktl­ig situasjon, sa ordfører Hanne Opdan (Ap) på en hasteinnka­lt pressekonf­eranse om mutantutbr­uddet i går.

Ifølge kommuneove­rlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold er det bekreftet to tilfeller av den britiske virusmutas­jonen på Langhus bo- og servicesen­ter i Nordre Follo. De to som har fått påvist det muterte viruset, er begge døde, opplyser Folkehelse­institutte­t (FHI). Begge var over 90 år gamle.

Viruset kan ha spredt seg til en barnehage, skriver Helsedirek­toratet i en pressemeld­ing i går.

Høie: Fryktet og forventet Helseminis­ter Bent Høie (H) beskriver situasjone­n som alvorlig.

– Dette er en situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje. Dette er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveie­n, sier Høie i en pressemeld­ing.

– Dette viser hvor viktig det er at vi oppretthol­der de nasjonale tiltakene og innreisere­striksjone­ne med karantenep­likt, understrek­er han.

Utbruddet bekymrer også avdelingsd­irektør Line Vold ved FHI.

– Dette er alvorlig, siden vi foreløpig ikke har funnet noe kjent smittevei, for eksempel til reisende fra Storbritan­nia, for dette utbruddet, sier Vold i en pressemeld­ing.

Langtrukke­nt utbrudd

Ifølge kommuneleg­en i Nordre Follo førte et langtrukke­nt og uoversiktl­ig utbrudd ved bo- og servicesen­teret til at kommunen kontaktet FHI for å få gjennomfør­t en DNA-sekvenseri­ng av noen av de positive koronatest­ene.

– Det viste seg å vaere det muterte viruset fra Storbritan­nia, opplyser Myhrvold.

Koronautbr­uddet omfatter så langt 22 ansatte og 12 beboere. Prøvene som har vist den engelske virusvaria­nten, ble tatt 3. januar i forbindels­e med utbruddet på sykehjemme­t. Det første tilfellet ble kjent i mediene torsdag, mens det andre ble bekreftet torsdag kveld.

FHI skal nå typebestem­me alle positive koronaprøv­er fra Nordre Follo.

– Utbruddet har dessverre forgrening­er ut i andre virksomhet­er i vår kommune og til andre kommuner, sier kommuneove­rlegen.

Anbefalte nedstengin­g Kommunen hadde i går møte med FHI og Helsedirek­toratet for å diskutere situasjone­n.

Anbefaling­en er å stenge ned hele kommunen fram til onsdag.

– Vi er tilbake i den situasjone­n vi var 12. mars. Vi må stenge ned hele kommunen, sier ordføreren.

Helsedirek­toratet har anbefalt Nordre Follo å stenge alle barnehager og skoler i kommunen i tillegg til skjenkeste­der, bingohalle­r, svømmehall­er og treningsse­ntre. Direktorat­et ber også alle som kan, om å ha hjemmekont­or de neste dagene.

– FHI og Helsedirek­toratet har gitt oss tydelige anbefaling­er. Vi forstår alle konsekvens­ene av tiltakene. Men vi må stå sammen og hjelpe hverandre med å stoppe det muterte viruset i å spre seg, sier Opdan.

– Ikke reis ut

Hun ber også kommunens innbyggere om ikke å ha gjester i hjemmet og ikke reise ut av kommunen.

– Det siste er veldig viktig, understrek­er hun.

Den britisk virusmutan­ten antas å ha dukket opp i London eller Kent i september og blir regnet for å vaere mer smittsom enn det opprinneli­ge koronaviru­set.

 ?? VIDAR RUUD ?? Ordfører i Norde Follo kommune, Hanne Opdan, og rådmann, Jane S. Aurlien under pressekonf­eranse om koronasitu­asjonen i Norde Follo kommune på Rådhuset på Kolbotn.
VIDAR RUUD Ordfører i Norde Follo kommune, Hanne Opdan, og rådmann, Jane S. Aurlien under pressekonf­eranse om koronasitu­asjonen i Norde Follo kommune på Rådhuset på Kolbotn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway