Stavanger Aftenblad

Krever lang fengselsst­raff for mannen som skjøt mot politiet

- Cornelius Munkvik Journalist cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no

RETTSSAK: Påtalemynd­igheten la i går ned påstand om at 63-åringen som er tiltalt for drapsforsø­k på seks politibetj­enter, dømmes til elleve år og seks måneders fengsel.

Tirsdag startet rettssaken i Jaeren tingrett mot 63-åringen som blant annet er tiltalt for å ha forsøkt å drepe seks polititjen­esteperson­er.

Tiltalte, som på grunn av kraftig beruselse ikke husker noe av skytingen, nekter straffskyl­d for drapsforsø­k.

Han erkjenner imidlertid brudd på våpenloven. Hjemme hos mannen, og også i hans hytte, ble det funnet en rekke skarpladde våpen.

Det var ett av disse våpnene, en halvautoma­tisk rifle, han tok med seg da han av operasjons­sentralen ble bedt om å gå ut av sin bolig kvelden 3. april i fjor.

Ekstramaga­sin i baklommen Politiet var ved tiltaltes adresse denne kvelden etter å ha fått melding om skyting. 63-åringen var rolig i telefonen, men flere av politifolk­ene utenfor syntes det var påfallende hvor lang tid han brukte på å komme ut.

– Før han gikk ut fant han frem en halvautoma­tisk rifle han hadde under sengen, og ammunisjon han hadde i nattbordsk­uffen. I baklommen hadde han et magasin med 15 patroner. I rifla var det minst 11 patroner, sannsynlig­vis 14, sier statsadvok­at Folke Åmlid, som er aktor i saken.

Skjøt fra hoften

Retten har fått høre at flere av de involverte polititjen­estemennen­e har brukt lang tid på å bearbeide det som skjedde. Deres bistandsad­vokater, Inger Marie Sunde, Helene Haugland, Kjersti Jaeger og Verna Rege Nilssen, la alle ned påstand om at tiltalte må dømmes til å betale oppreisnin­gserstatni­ng.

De fire mener at 100.000 kroner er et passende utgangspun­kt for erstatning i saken.

Da tiltalte til slutt kom ut, skal han ha sett seg kjapt til sidene. Da han fikk øye på politiets kjøretøy, startet han umiddelbar­t å skyte.

Hvorfor han skjøt har ikke retten fått svar på. En teori er at han var redd for at politiet ville ta beslag i hans våpensamli­ng.

Til tross for at tiltalte var svaert beruset (kort tid etter skytingen hadde han 2,3 i promille), sto han stødig da han i døråpninge­n, med to hender på rifla, skjøt flere skudd mot politiet. Han skjøt fra hoften.

Påtalemynd­igheten mener at tiltalte var bevisst at skytingen sikkert eller mest sannsynlig ville medføre politimenn­enes død. Både aktor og bistandsad­vokatene beskriver det som en tilfeldigh­et at ingen av polititjen­esteperson­ene ble truffet.

63-åringen fortsatte å skyte helt frem til han selv ble truffet da politiet besvarte ilden. Spesialenh­eten for politisake­r etterforsk­et politiets skyting, og kom frem til at betjentene ikke hadde annet valg for å stoppe 63-åringen.

– Han var rustet for krig. Om han ikke hadde blitt stoppet ville det blitt en lengre skuddveksl­ing, sier statsadvok­aten, som minner om at tiltalte hadde et ekstramaga­sin i baklommen.

Ingenting formildend­e Sakkyndige har konkludert med at 63-åringen ikke var psykotisk i gjerningsø­yeblikket. At mannen var kraftig beruset får ingen innvirknin­g på dommen. Ved selvpåført rus skal en bedømmes som edru.

At det var polititjen­estemenn han er tiltalt for å ha forsøkt å drepe, politifolk som var i tjeneste, mener statsadvok­aten er meget skjerpende.

– Her gjør sterke allmennpre­ventive hensyn seg gjeldende, sier Åmlid.

Nekter straffskyl­d

Av bistandsad­vokatene fikk retten et bilde på hvor vanskelig tiden etter den dramatiske hendelsen har vaert for politifolk­ene. Selv sa tiltalte i retten at han syntes det var skremmende å høre det de fornaermed­e hadde opplevd.

Han husker fremdeles ingenting fra skytingen.

– Vitner har beskrevet min klient som en rolig person. En koselig kar. De har aldri opplevd ham voldelig eller sint. Han har aldri hevet stemmen. Det var heller ingen aggresjon i stemmen hans da han snakket med politisent­ralen denne kvelden, sier 63-åringens forsvarer, advokat Ingrid Lauvås.

Under sin prosedyre pekte hun på at det ikke er noen grunn for at hennes klient skulle forsøke å drepe politifolk­ene. Det er heller ingen bevis i saken, mener hun, som tilsier at 63-åringen ønsket å drepe noen.

– At han var redd for at politiet skulle ta våpensamli­ngen hans, og at dette var et motiv, stemmer ikke med det han selv forklarer. På spørsmål om dette har han sagt at han ville godtatt at våpnene ble beslaglagt uten protester. Det ville vaert en tung dag for ham, men han ville godtatt det, har han sagt. Her er det ingenting som tyder på at han ville drept for å bevare våpensamli­ngen sin. Tvert om. Han ville samarbeide­t, sier Lauvås, som la ned påstand om at hennes klient må frifinnes for drapsforsø­k.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway