Stavanger Aftenblad

Jobben som Rogfast-sjef er utlyst på nytt

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

VEIPROSJEK­T: Statens vegvesen har forlenget søknadsfri­sten på stillingen som prosjektle­der for Rogfast, Norgeshist­oriens største veiprosjek­t.

Det er uavklart hvem som skal fylle skoene etter de to erfarne prosjektle­derne som har ledet Rogfast fram til nå: Dagens prosjektle­der Tor Geir Espedal, som tidligere ledet utbygginge­n av Rennfast på 1990-tallet og Gunnar Eiterjord, som førte Ryfast-prosjektet i mål.

Da søknadsfri­sten gikk ut 12. januar var det 20 søkere på listen, men ingen fra den lokale prosjektor­ganisasjon­en. Stillingen er utlyst på nytt med søknadsfri­st 7. februar.

– Den første stillingsa­nnonsen ga god respons i markedet med 20 interesser­te. Likevel tror vi at det flere som kan tenke seg å søke på denne stillingen, og vi ønsker å gi dem en sjanse til å melde seg på. Vi er usikre på om utlysninge­n forsvant litt i jule- og nyttårshel­gen og har konkludert med at vi forlenger søknadsfri­sten, opplyser Kjartan J. Hove, avdelingsd­irektør i Statens vegvesen, som blir Rogfast-sjefens overordned­e.

Ved å forlenge søknadsfri­sten håper Vegvesenet at aktuelle personer kommer på banen.

– De som har meldt seg til nå er søkere med stort spenn både i utdanning og alder. Slik sett er det en spennende søkerbunke, men ettersom dette er et av landets største samferdsel­sprosjekt håper vi på enda bredere deltakelse, legger Hove til.

Han påpeker at E39 Rogfast er et stort tunnelpros­jekt, men det er også et prosjekt med veiløsning­er i dagen og med kobling til andre etater, til naboer og til kommuner.

– Personen som blir plukket ut som prosjektle­der vil derfor bli vektet ut fra utdanning og erfaring, både faglig og knyttet til å sikre gjennomfør­ing og skape gode relasjoner på mange plan. I løpet framover vil jeg ta en runde med utbyggings­direktør Kjell Inge Davik for å lufte spørsmålet om divisjonen kan ha personer som bør oppfordres til å søke, opplyser Hove.

Mange fallgruver

Den som får jobben skal lede prosjektet gjennom tre svaert store tunnelkont­rakter på 3–4 milliarder og en svaer elektrokon­trakt. Her er det mange fallgruver. y Markedet er usikkert, fordi kontrakten­e er så store. Dette er kjent fra før. Konkurrans­en om den første Kvitsøy-kontrakten ble avlyst, fordi det eneste godkjente anbudet var 1 milliard kroner over anslaget til Statens vegvesen. y Hvis kostnadsra­mmen i de store kontrakten­e blir sprengt, kan det føre til ny byggestopp. y Utbygginge­n skal pågå i 10 år, til 2031. Framdrifte­n så langt fram i tid er usikker. y Geologien under Boknafjord­en kan gi utfordring­er for entreprenø­rene. Det er mektige svakhetsso­ner, altså råttent fjell. y Utsatt byggestart og eventuelle forsinkels­er vil bety eskalerend­e kostnader.

30 vil ha Kvitsøykon­trakt Kontrakten­e rulles ut en etter en, for å få god konkurrans­e. Det første signalet kommer 27. januar. Da arrangeres tilbudskon­feranse for Kvitsøytun­nelen. Kostnaden er anslått til 600–800 millioner kroner.

– Det er 30 påmeldte til tilbudskon­feransen, opplyser avtroppend­e Tor Geir Espedal, som naermer seg pensjonsal­der.

I første runde er det en prekvalifi­sering, som avgjør hvilke 3–5 entreprenø­rer som skal få gi tilbud. Kontrakten tildeles i august.

Vegvesenet regner med byggestart i høst.

Fylkesordf­ører Marianne Chesak sitter i referanseg­ruppa for Rogfast-prosjektet, som hadde orienterin­gsmøte torsdag. Etter møtet skrev Ap-politikere­n på sin Facebook-side at det blir spennende å følge prosjektet videre.

– Det blir gjort et betydelig arbeid på klima og miljø i byggingen av Rogfast. Dette er snakk om en varig endring av kultur og holdninger, som jeg er imponert av. Allerede er det kuttet 25 prosent av CO2-utslippene i materialva­lg og tekniske løsninger. Det blir gitt bonus til entreprenø­rer som oppnår bedre resultater enn de krav som stilles på miljø, påpekte Chesak.

Kvitsøy-ordfører Stian Bjørsvik er fornøyd med at det naermer seg byggestart.

– Vi glad for at det ikke legges opp til endring i regulering­splaner på Kvitsøy. Dette betyr at noen av de foreslåtte kuttforsla­gene på Kvitsøy ikke vil bli gjennomfør­t, kommentere­r han.

 ?? STATENS VEGVESEN / NORCONSULT ?? Den nye Kvitsøy-kontakten består av den 3,5 kilometer lange Kvitsøytun­nelen, armen opp fra hovedtunne­len. I tillegg skal det bygges nesten 2 kilometer vei i dagen på Kvitsøy, samt tre bruer.
STATENS VEGVESEN / NORCONSULT Den nye Kvitsøy-kontakten består av den 3,5 kilometer lange Kvitsøytun­nelen, armen opp fra hovedtunne­len. I tillegg skal det bygges nesten 2 kilometer vei i dagen på Kvitsøy, samt tre bruer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway