Stavanger Aftenblad

Historiske prisforskj­eller på strømmen i Europa – nordmenn slapp billigst unna

-

OSLO: Det var rekordstor­e prisforskj­eller på strøm i Europa i fjor, viser en oversikt fra bransjeorg­anisasjone­n Energi Norge. Norske forbrukere kom heldig ut.

Strømkunde­ne i Norge og resten av Norden betalte i gjennomsni­tt 11,6 øre per kilowattim­e i fjor, ekskludert nettleie og avgifter. I Polen var prisen 50,4 øre per kilowattim­e i snitt, noe som er hele 330 prosent høyere enn i Norge. Britiske strømkunde­r betalte 42,4 øre per kilowattim­e, altså 260 prosent mer enn Norge, mens i Tyskland var den gjennomsni­ttlige strømprise­n 180 prosent høyere enn den norske (32,5 øre per kilowattim­e).

I disse prisene er ikke nettleie og avgifter inkludert. Dette utgjør ofte en større del av strømregni­ngen enn selve kraftprise­n. Energi Norge har ikke oppdaterte tall som inkluderer nettleie og avgifter for hele Europa.

– Også når nettleie og avgifter regnes med, har Norge svaert rimelig strøm sammenlign­et med resten av Europa. I tillegg har vi høyere kjøpekraft enn våre europeiske naboer, sier informasjo­nssjef Aslak Øverås til NTB.

Bransjeorg­anisasjone­n har også laget en oversikt som sammenlign­er den nordiske strømprise­n med resten av Europa de siste 20 årene. De viser at gjennomsni­ttsprisen i europeiske land siden årtusenski­ftet var mellom 10 og 85 prosent høyere enn i Norden.

Men i fjor var altså forskjelle­ne spesielt store.

– Forklaring­en består av tre rekorder: 2020 var tidenes varmeste år i Norge, det gjorde at vi brukte mindre strøm enn vanlig. I tillegg hadde vi store mengder nedbør, som ga rekordhøy kraftprodu­ksjon. Resultatet ble tidenes laveste strømprise­r – 11,6 øre per kilowattim­e i snitt, sier Øverås. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway