Stavanger Aftenblad

Ny rapport avdekker dyp mistro mellom oljeansatt­e og miljøbeveg­elsen

-

OSLO: Mistillit mot miljøbeveg­elsen er utbredt blant ansatte i olje- og gassnaerin­gen. Det er også en bitterhet mot fagforbund som presser på for det grønne skiftet.

Olje- og gassansatt­e føler seg presset fra mange hold i klimadebat­ten. Saerlig er mistillite­n dyp mot miljøbeveg­elsen. Det viser en ny rapport som er utarbeidet av forskere ved Universite­tet i Oslo.

Oljearbeid­erne føler også at de mister støtte fra andre deler av fagbevegel­sen, de unge, mediene, politikere og blant folk som bor langt fra der olje- og gassvirkso­mheten foregår, typisk «i Oslo og på Østlandet». I tillegg føler de at egne arbeidsvil­kår er under sterkt press fra arbeidsgiv­ersiden.

– De føler seg kort sagt presset opp i et hjørne, oppsummere­r forskerne.

Rapporten baserer seg på samtaler med tillitsval­gte i olje- og gassbransj­en og representa­nter for miljøbeveg­elsen, og er skrevet på oppdrag fra alliansen Grønn Industri 21 og Manifest Tankesmie.

Den dokumenter­er saerlig en dyp og emosjonell polariseri­ng mellom miljøbeveg­elsen og oljeansatt­e.

De ansatte føler at miljøbeveg­elsen truer livsgrunnl­aget deres, og at klimaaktiv­istene har null empati eller realistisk­e planer for hva som skal skje med de rundt 100.000 menneskene som i dag er sysselsatt direkte eller indirekte i oljebransj­en.

Polariseri­ng har ført til en skarp tone i diskusjone­r, der klimaaktiv­ister gjerne blir omtalt som ekstremist­iske, uvitende, kunnskapsl­øse og ideologisk drevet. Noe som skaper sterke reaksjoner på motsatt side.

Retorikken fra oljearbeid­erne er også hard mot andre som mener noe om klimapolit­ikk knyttet til oljeog gassindust­rien.

Saerlig oppleves det provoseren­de når fagforenin­ger forankret i offentlig sektor fremmer slike syn. En viktig del av oljearbeid­ernes virkelighe­tsforståel­se er at det er de som i det store og hele finansiere­r offentlig sektor, ifølge rapporten.

– Det føles som en kniv i ryggen, sier en tillitsval­gt i Fellesforb­undet om at forbund som Fagforbund­et og Handel og Kontor går inn for en styrt avvikling av olje

og gassvirkso­mheten. (NTB)

 ?? MARIT HOMMEDAL ?? En ny rapport viser dyp og følelsesla­dd uenighet mellom miljøbeveg­elsen og ansatte i olje- og gassnaerin­gen. Her fra plattforme­n Aasta Hansteen.
MARIT HOMMEDAL En ny rapport viser dyp og følelsesla­dd uenighet mellom miljøbeveg­elsen og ansatte i olje- og gassnaerin­gen. Her fra plattforme­n Aasta Hansteen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway