Stavanger Aftenblad

Domstolsre­formen starter 1. mai: – Et historisk og veldig viktig øyeblikk

-

OSLO: Domstolsre­formen for tingretten­e starter 1. mai. Ingen rettsstede­r legges ned i reformen som skal sikre kortere saksbehand­lingstid og økt kvalitet i domstolene.

Datoen ble besluttet i fredagens statsråd. Det ble flertall for reformen da Fremskritt­spartiet sluttet seg til regjerings­partiene i desember.

– Vi styrker de lokale domstolene og beholder alle rettsstede­r. Endringene vil føre til faerre ledere, flere dommere og økt fleksibili­tet i hver enkelt domstol, sier justis- og beredskaps­minister Monica Maeland (H) i en pressemeld­ing.

Reformen vil redusere 60 tingretter og 69 rettsstede­r til 23 tingretter, men beholde samme antall rettsstede­r. Antall jordskifte­retter reduseres fra 34 til 19. Ingen arbeidspla­sser skal etter planen legges ned.

Kan flytte saker

Endringen gjør at rettskrets­ene utvides, noe som gjør at dommerne kan behandle saker på flere rettsstede­r i samme krets fremover.

– Er begge partene i en rettssak enige om det, kan saken flyttes til et annet rettssted i kretsen med kortere saksbehand­lingstid. Dette er gode nyheter for de små domstolene som har få saker og ikke får utnyttet kapasitete­n sin, sier Maeland.

Det er også bevilget midler til digitalise­ring og økt bemanning i domstolene.

Ap varsler reformskro­ting Domstolsad­ministrasj­onen sier at de skal vaere klare til 1. mai.

– Dette er et historisk og veldig viktig øyeblikk. Nå skal vi klare å bygge de faglige miljøene domstolene har behov for. Vi får sette en ny kurs, der vi kan få mer ut av ressursene, slik at Riksrevisj­onens rapport bli annerledes ved neste revisjon, sier domstolsdi­rektør Sven Marius Urke til Rett24.

Ifølge nettstedet er datoen for ikrafttred­elsen for endringene i lagmannsre­ttene ikke bestemt. Endringene gjelder i hovedsak saksfordel­ingen mellom Borgarting og Eidsivatin­g.

Både Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet har vaert sterke motstander­e av reformen. Lene Vågslid (Ap), som er leder i justiskomi­teen, sier at partiet vil skrote reformen dersom det blir regjerings­skifte i høst. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway