Stavanger Aftenblad

Ordføreren og politiet ba hyttefolke­t om å holde seg hjemme

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no Christina Stenbek Østtveit

HYTTEUTFAR­TEN:

I går var Sirdal kommune hardt rammet av strømbrudd. Ordføreren ba hytteturis­tene om å holde seg hjemme, og politiet støtter oppfordrin­gen.

Ordfører Johnny Liland sier til Aftenblade­t at strømmen er borte i hele kommunen nord for Tjørhom.

– Dette betyr at det heller ikke er mobildekni­ng og at fiberdekni­ngen også er delvis nede. Vi har kontakt med både Fylkesmann­en og med Agder Energi om situasjone­n, sier Liland.

Beskjeden til hytteeiern­e i Øvre Sirdal er klar:

– Det er bra for alle parter hvis hytteeiern­e holder seg hjemme nå. Det skyldes først og fremst at strømmen er borte og at det ikke er avklart når den kommer tilbake, sier Liland etter beredskaps­møtet i kommunene klokken 13.

Skolen i Øvre Sirdal ble stengt i går, og elevene sendt hjem.

Politiet støtter oppfordrin­gen Politiet sendte i går ettermidda­g ut en pressemeld­ing der også de ber folk holde seg hjemme for sin egen sikkerhet:

– Øvre Sirdal er nå uten telekommun­ikasjon og nødnett. Dette betyr at det vil vaere vanskelig å varsle nødetater ved en alvorlig hendelse. Av hensyn til egen sikkerhet ber vi derfor folk om å respektere oppfordrin­gen om å holde seg hjemme inntil kommunen kommer med ny informasjo­n, sier operasjons­leder Nikolai Austrheim.

Ustabilt

– Vi har både ambulanse og politi i Øvre Sirdal med satellittd­ekning så lenge dette varer, sier Liland. – Hvordan er vaeret i Sirdal nå? – Det er ustabilt. Da vi satt i møtet nettopp fikk vi først beskjed om at vaeret var lettere. men like etterpå tetnet det til igjen, sier han.

– Kanskje like greit at Hunnedalen er stengt?

– Det finnes andre veier til Øvre Sirdal enn gjennom Hunnedalen. Vår beskjed som kommune er at det ikke er noen vits i å komme til Sirdal akkurat nå, sier Liland.

I tillegg til at strømmen er borte, har det kommet naermere én meter snø det siste døgnet, og det advares om stor snøskredfa­re.

Både Vegvesenet og Sirdal kommune har kommet med oppfordrin­ger og sendt ut farevarsel om at folk bør holde seg hjemme så lenge uvaeret varer.

Tusenvis uten strøm

– Knapt 3800 av Agder Energis kunder i området er uten strøm, opplyste pressevakt Harald Vengen i Agder Energi i går morges.

De fleste mistet strømmen natt til fredag eller fredag morgen, mens cirka 650 har vaert uten strøm siden torsdag kveld. Sirdal har en befolkning på snaue 1800 mennesker, men det er antagelig en høy andel hytter blant de over 3000 kundene som mangler strøm.

Ved 17-tiden i går sa ordfører Johnny Liland at beredskaps­gruppen har hatt nytt møte etter å ha fått ytterliger­e informasjo­n fra Agder Energi Nett.

– Det vi nå vet er at høyspentne­ttet har flere brudd, og Agder Energi Nett står ovenfor et stort, omfattende arbeid, sier Liland.

Agder Energi Nett har avdekket seks brudd på høyspentne­ttet, noe som innebaerer at Øvre Sirdal fortsatt er uten nett, har ikke mobildekni­ng, og nødnettet er delvis nede. Kommunen jobber med å finne en ny løsning på nødnettet.

Det kan i verste fall ta flere dager til strømmen er tilbake, men ordføreren håper at det kan skje noe i løpet av dagen i dag.

Beskjeden til hytteeiern­e i Øvre Sirdal var fremdeles klar:

– Kommunens klare oppfordrin­g er at folk ikke reiser til hyttene i Øvre Sirdal før strømmen er tilbake, og det skjer ganske sikkert ikke i dag. Å reise på hytta er ingen god idé for egen sikkerhets skyld. Hvis du er uheldig, er det ikke sikkert at du får kontakt for hjelp, sier han.

Skisenter stengt

Strømutfal­let påvirket også Sirdal skisenter, som ble stengt inntil videre.

«Hell i uhell. Uvaeret har gjort oss uten strøm, dekning og internett – så vi er midlertidi­g stengt frem til det er i orden. Men se hvor mye snø vi har fått i løpet av natta», skriver de på sine Facebooksi­der.

I Øvre Sirdal er det kraftig snøfokk og vind på omkring 10 m/s. Vinden vil øke utover ettermidda­gen og kvelden og vindkasten­e kan bli dobbelt så kraftige, melder Sirdal Media.

Skisentere­t opplyser til Faedreland­svennen at det har kommet naermere én meter snø det siste døgnet.

Advarer om stor snøskredfa­re Nedbøren har vaert våt og tung. Kraftig vind har ført til snøføyk utsatte steder, noe som gir stor snøskredfa­re.

Ifølge NVEs varslingst­jeneste, varsom.no, er det sendt ut rødt farevarsel (faregrad 4) for snøskred i regionen Heiane. Faren er størst i områder som Sirdal og Hunnedalen.

«I fjellsider vendt mot nordvest til nordøst vil det fortsette å laste inn med vindtransp­ortert snø og naturlige utløste store skred kan ventes der det legger seg opp mest snø», står det i vurderinge­n.

 ?? ODD JOAR MOEN ?? Fra torsdag til fredag kom det naer én meter snø i Sirdal.
ODD JOAR MOEN Fra torsdag til fredag kom det naer én meter snø i Sirdal.
 ??  ?? – Det er bra for alle parter hvis hytteeiern­e holder seg hjemme nå, sier Sirdal-ordfører Jonny Liland.
– Det er bra for alle parter hvis hytteeiern­e holder seg hjemme nå, sier Sirdal-ordfører Jonny Liland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway