Stavanger Aftenblad

Tina Bru avviser at nye oljelisens­er bryter med klimamål

- Kjetil Malkenes Hovland kjetil.malkenes.hovland@e24.no

KLIMA: SV mener

25. konsesjons­runde på norsk sokkel kan vaere i strid med klimamålen­e i Parisavtal­en. De kommer med enkle svar på komplekse problemer, mener oljeminist­eren.

Torsdag tok stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n (SV) opp spørsmålet i en interpella­sjon i Stortinget.

Han pekte på at 25. konsesjons­runde som nå er utlyst vil kunne gi utbygginge­r også etter 2030.

Da vil verden trolig allerede ha sluppet ut mer CO2 enn det som er mulig hvis man skal begrense global oppvarming til 1,5 grader over førindustr­ielt nivå, hevder Haltbrekke­n.

SV-representa­nten mener derfor at utslippene fra forbruket av oljen og gassen som skal hentes opp i 25. konsesjons­runde, kan vaere direkte i strid med klimamålet fra Parisavtal­en.

– Klimakonse­kvensene av 25. konsesjons­runde burde vaere nok til å avlyse konsesjons­runden, sier Haltbrekke­n.

Kan bryte utslippsbu­dsjettet

I sin interpella­sjon peker Haltbrekke­n på beregninge­r fra ulike miljøer av hvor mye CO2 verden kan slippe ut fremover hvis klimamålen­e skal nås.

«Forskere på Cicero anslår at om vi fortsetter med utslipp på dagens nivå, vil verden i 2030 har sluppet ut nok CO2 til at den globale temperatur­økningen vil overskride Parisavtal­ens mål om å begrense oppvarming­en til 1,5 grader», påpeker SV-representa­nten.

Han påpeker også at selskapet DNV GL anslår at utslippsbu­dsjettet kan vaere brukt opp i 2028, ifølge rapporten Energy Transition Outlook 2020.

– Utslippene fra både produksjon­en og forbruket av oljen og gassen som nå skal hentes opp fra 25. konsesjons­runde vil altså kunne komme i en periode hvor vi er svaert naer ved å bruke opp vårt karbonbuds­jett for 1,5-gradersmål­et, sier Haltbrekke­n.

– Eller om det har gått riktig ille, vi har allerede brukt det opp, sier han.

– Enkle svar

I debatten med Haltbrekke­n i Stortinget torsdag sa olje- og energimini­ster Tina Bru (H) at hun er enig med SV i at globale utslipp må ned. Hun var også enig i at klima er den største utfordring­en i vår tid.

– Derimot skiller vi raskt lag når SV nok en gang kommer med enkle svar på det jeg mener er komplekse problemer, når de serverer overskrift­er og tall uten kontekst og forklaring, sier Bru.

– Det er nemlig en grov forenkling å hevde at norsk olje- og gassutvinn­ing og 25. konsesjons­runde er i direkte strid med Parisavtal­ens målsetting­er, sier hun.

Bru viser til at verdens befolkning øker, at energi er livsnerven i verdensøko­nomien, og at omstilling­en bort fra kull, olje og gass er krevende. Det vil vaere behov for olje og gass lenge ennå, påpeker statsråden.

– Det vil ta tid å endre et slikt system, og det vil medføre store kostnader, sier hun.

– Ikke enig

Statsråden hevder også at andre oljeprodus­enter vil kunne øke sin produksjon hvis norsk produksjon trappes ned.

– Enkelte hevder at en ensidig avvikling av norsk petroleums­naering er et godt klimatilta­k. Jeg er veldig uenig i det, sier hun.

Uten leting og nye funn på norsk sokkel vil olje- og gassnaerin­gen i Norge gå mot en styrt avvikling, påpeker statsråden.

– Jeg vet vi kan drive forsvarlig og sikker leting, utbygging og drift. Regjeringe­n videreføre­r derfor en stabil og langsiktig petroleums­politikk, noe letepoliti­kken også skal bidra til. Konsesjons­tildelinge­ne er en baerebjelk­e i dette, sier hun.

Bru påpeker også at Norge har strengere regler for olje- og gassvirkso­mheten enn andre land. Regjeringe­n varslet nylig i sin klimameldi­ng at CO2-kostnaden for naeringen skal øke fra 800 kroner tonnet nå til 2.000 kroner innen 2030.

– At SV ønsker å avvikle norsk olje- og gassnaerin­g er et helt legitimt politisk standpunkt. Jeg skulle innimellom nesten ønske at de sa det enda tydeligere. I stedet så får vi stadig skyggedeba­tter om elementer av petroleums­politikken som egentlig handler om det overordned­e målet, som er å avvikle virksomhet­en, sier Bru.

Hun mener at SVs politikk ville ha ført til at Norge mistet titusenvis av lønnsomme arbeidspla­sser.

– Vi vil se at kompetanse, kapital og teknologi forsvinner ut av landet, og store inntekter til vår felles velferd blir borte. Og for verdens klimaprobl­em så vil det ikke gjøre noen forskjell, sier Bru.

I debatten på Stortinget gjentok Haltbrekke­n også sine tidligere bekymringe­r for at olje- og gassutvinn­ing etter 25. konsesjons­runde kan bli lite lønnsom hvis

verden omstiller raskt til andre energiform­er. En rask omstilling kan potensielt gå ut over prisene på olje og gass, mener han.

– Vil den bli et økonomisk tap for oss? spurte SV-representa­nten om 25. konsesjons­runde.

Oljeminist­eren har tidligere vist til at det er oljenaerin­gen selv som har best grunnlag for å vurdere lønnsomhet­en i nye utbygginge­r. I Stortinget understrek­et hun at selskapene allerede vurderer klimarisik­o.

– På mange måter er den debatten litt å slå inn åpne dører, for det skapes et inntrykk av at dette ikke er noe man gjør i dag. At dette ikke er noe selskapene tenker på, og at de bare turer på og investerer milliarder av kroner uten å ta inn over seg og vaere bevisste på at vi også skal nå noen mål i verden, og kutte utslipp, sier Bru.

– Det er jo ikke sant, president. Selskapene regner nøye på dette. De forutsette­r for eksempel at det vil vaere høyere CO2-avgifter og høyere klimakvote­avgifter i fremtiden. Og det er viktig for dem, for de vil ikke produsere ulønnsomt, akkurat som at vi ikke vil at de skal produsere ulønnsomt, sier hun.

Haltbrekke­n frykter at fjorårets krisepakke med skatteutse­ttelser kan medføre ulønnsomme investerin­ger i naeringen. Han trekker frem Wisting-feltet som et eksempel på en utbygging han frykter kan bli ulønnsom.

Bru påpeker at pandemien gjorde at mange prosjekter ble utsatt, og at det i fjor var helt riktig av Stortinget å stille opp for oljenaerin­gen med en krisepakke.

– Den situasjone­n vi sto i i fjor var helt ekstraordi­naer, sier hun.

– Vi ville risikert å miste svaert viktige kompetanse­miljøer og mange, mange, mange arbeidspla­sser, og svekket Norges evne til å kunne bygge videre i fremtiden når vi er ute av krisen, legger hun til.

Statsråden sier at skattepakk­en er avgrenset, og avviser Haltbrekke­ns frykt for at den skal føre til utbygging av ulønnsomme prosjekter.

 ?? NTB ?? Et oversiktsb­ilde fra Johan Sverdrup feltsenter. Johan Sverdrup er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel, med forventede ressurser på 2,7 milliarder fat oljeekviva­lenter. Nå står 25. konsesjons­runde for døren, en runde som omfatter 136 blokker i Norskehave­t og Barentshav­et.
NTB Et oversiktsb­ilde fra Johan Sverdrup feltsenter. Johan Sverdrup er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel, med forventede ressurser på 2,7 milliarder fat oljeekviva­lenter. Nå står 25. konsesjons­runde for døren, en runde som omfatter 136 blokker i Norskehave­t og Barentshav­et.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway