Stavanger Aftenblad

Vil kun ha lisenser som kan kobles på strøm

- Marius Lorentzen Marius.Lorentzen@e24.no

OSLO: Oljeselska­pet Pandion Energy, med oppkjøpsfo­ndet Kerogen Capital i ryggen, endrer nå strategi. Selskapet vil ikke lenger satse på oljeleting der man ikke kan få tak i fornybar strøm.

– Når vår hovedeier og investor kom på banen og satte tydelige krav for hvordan de skal gjøre sine investerin­ger er det en kjempehjel­p for oss. Det vi gjør nå er å sette ord på hvordan vi skal forholde oss til dette, sier Jan Christian Ellefsen, administre­rende direktør i Pandion Energy.

Han leder et av de mindre oljeselska­pene på norsk sokkel, men represente­rer også en spesiell type aktører som virkelig har kommet til det siste tiåret – oljeselska­per finansiert av oppkjøpsfo­nd.

Pandion Energy eies det London-baserte oppkjøpsfo­ndet Kerogen Capital, som spesialise­rer seg på energi, i tillegg til at flere ansatte også har aksjer.

Setter strøm på kravlisten Fordi Pandion per i dag kun har produksjon på Valhall-feltet, som allerede er elektrifis­ert, er selskapets utslipp på norsk sokkel allerede svaert lave relativt sett.

– Vår karboninte­nsitet er på mellom 1,2 og 3,4 kilo per fat, og snittet på norsk sokkel er kanskje rundt ni kilo. Så vi har en kjempestar­t, men vi er jo ikke ferdige med å vokse, sier Ellefsen og fortsetter:

– Det vi sier er at vi fortsette den strategien. Når vi leter har vi en preferanse for områder der det er elektrifis­ert eller vi ser at det i fremtiden vil bli elektrifis­ert.

Den nye strategien legger noen klare kriterier for hva selskapet skal se etter videre: y Selskapet skal kun søke leteog avgrensnin­gsmulighet­er i områder med eksisteren­de tilgang på fornybar strøm, eller der det er plausibelt at det vil bli tilgjengel­ig y Klimagassu­tslipp og potensiale­t for fremtidige utslippsku­tt skal bakes inn som et nytt investerin­gskriteriu­m for felt i drift og utbygging y Karbonkost­naden skal bakes inn i regnestykk­ene for nye investerin­ger

– Slik det ser ut nå er elektrifis­ering et av de tiltakene som virkelig monner på sokkelen. Bare det siste året har flere tiltak blitt godkjent, sier Ellefsen og peker på både havvindpro­sjektet Hywind Tampen og strøm fra land.

– Dette betyr at dere kan komme til å takke nei til lisenser der det ikke er utsikter til at det kommer vindmøller eller kabel fra land?

– Ja, det kan vaere at vi takker nei fordi kostnadene blir for høye.

Men vi vil også se på muligheten­e for at det (elektrifis­ering, journ. anm.) kan komme, sier Ellefsen og fortsetter:

– I det tredje punktet i strategien vår sier vi at der vi ikke klarer å ta ned karbonutsl­ippene til naer null, så vil vi ønske å investere i prosjekter for å bli klimanøytr­ale. Det passer med vår hovedeier som ønsker en klimanøytr­al portefølje.

Det betyr altså at de vil kjøpe seg inn i kvoter eller prosjekter som kutter tilsvarend­e utslipp andre steder.

Pandion-sjefen peker på at siden selskapet allerede har en strategi om å lete etter olje naer eksisteren­de infrastruk­tur er det ikke så mange områder som ekskludere­s for dem med det nye kriterium, men «noe».

Regner ikke kundenes utslipp Selskapet er partner på norsk sokkel og ikke operatør. Det betyr at de ikke driver felt eller leteboring selv, men er med på finansieri­ng, planleggin­g og analyser.

– Vi vil jobbe aktivt med de lisensene vi er i, og se på alle mulige tiltak der, og vi vil støtte operatøren og sette kriterier for hva vi ønsker at man skal gjøre.

– Dere regner med Scope 1 og 2 i strategien, altså ikke kundenes utslipp. Hva hjelper det hvis oljen og gassen bare brennes et annet sted?

– Vi er et lite selskap som må begynne med våre egne utslipp. Det er også det myndighete­ne er klare på. Vi løser ikke klimautfor­dringen over natten, men det er viktig at man tar tak i det nå og begynner med seg selv, sier Ellefsen.

Han peker på at det også pågår et arbeid hvor hvordan utslipp hos sluttbruke­r måles og rapportere­s.

– Man må også tenke langt frem. Jeg har ikke sett noen analyser som viser at olje og gass ikke er en del av energimiks­en i 2040 og 2050. Jeg ser tall som viser både 40 og 50 prosent, og da må vi produsere det på en mest mulig karboneffe­ktiv måte.

 ?? MARIUS LORENTZEN ?? Jan Christian Ellefsen, administre­rende direktør i Pandion Energy – det lille oljeselska­pet som fyller fem år i år.
MARIUS LORENTZEN Jan Christian Ellefsen, administre­rende direktør i Pandion Energy – det lille oljeselska­pet som fyller fem år i år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway