Stavanger Aftenblad

Bostyrer får en måned ekstra

- Marius Lorentzen Roar Valderhaug

REDNINGSPL­AN:

Den nye deadlinen for Norwegian er nå torsdag 25. februar. Det er klart etter en irsk dommer i går ga Norwegian og deres rettsoppne­vnte bostyrer mer tid til å ferdigstil­le redningspl­anen for flyselskap­et.

Samtidig som Norwegian forhandler med den norske staten om krisehjelp og jakter etter andre investorer som kan spytte inn friske penger, fortsetter den juridiske opprydding­en i Irland.

Bobestyrer­ens skrankeadv­okat Paul Sreenan informerte i går den irske dommeren om at bostyrer ønsket ytterliger­e en måned til på seg til å ferdigstil­le den endelige redningspl­anen for Norwegian.

Egentlig hadde bostyrer (kalt «examiner» i Irland) for Norwegians

irske konkursbes­kyttelse («examinersh­ip») frist på seg til fredag 22. januar på å legge frem et endelig forslag for retten.

Men det har vaert klart en stund at den opprinneli­ge fristen på 70 dager fra konkursbes­kyttelsen ble gitt i november i fjor måtte skyves på.

Nå er den nye fristen for å levere dommeren en fullstendi­g avtale med kreditoren­e satt til torsdag 25. februar.

– Jeg godkjenner den begjaering­en, sa dommer Quinn like før han avsluttet den snaue timelange høringen på video fra Dublin.

Det er KPMG-revisoren Kieran Wallace som oppnevnt som bostyrer, eller såkalt examiner, for Norwegian-selskapene som er under konkursbes­kyttelse i Irland: Norwegian Air Internatio­nal og Arctic Aviation Assets, samt relaterte dattersels­kap.

Norwegian Air Shuttle, det norske morselskap­et, har også fått beskyttels­e i Irland. Det har i tillegg også fått innvilget konkursbes­kyttelse i Norge.

Ingen kreditor-protest Selskapet søkte konkursbes­kyttelse på tampen av fjoråret etter at arbeidet med den andre redningspa­kken til selskapet dro ut i tid, og etter at den norske staten sa nei til mer hjelp. Over 30 kreditorer og andre sentrale aktører var represente­rt i det digitale rettsmøtet i Dublin i går.

Av dem som ytret seg var man alle enten positive eller nøytrale til forslaget om en måned ekstra frist. Ingen av kreditoren­e hadde noen innvending­er til det.

Blant aktørene som ble spurt om sine synspunkte­r var det norske Luftfartst­ilsynet, obligasjon­seierne represente­rt av Nordic Trustee, Boeing, Airbus, Rolls-Royce, Lufthansa Technik, Garantiins­tituttet for eksportkre­ditt, den amerikansk­e eksportkre­dittbanken Ex-Im, irske skattemynd­igheter og en rekke store leasingsel­skaper.

Den irske domstolen besluttet i forrige å uke å likvidere Norwegians dattersels­kap Torskefjor­den, som satt på 24 leasede langdistan­sefly av typen Boeing 787 Dreamliner. Etter dette sitter Norwegian kun igjen med 11 Dreamliner-fly som selskapet eier selv.

Disse skal også vekk ettersom selskapet altså legger ned hele langdistan­sesatsinge­n.

Norwegian har i nyeste versjon av redningspl­anen sagt at selskapet vil redusere flåten ned til 50 Boeing 7237-kortdistan­sefly, med mulighet til å øke til 70 fly når markedet bedrer seg.

Redningsop­erasjon nr. 2 Rettsmøtet i Irland kom etter at Norwegian i forrige uke la frem sin skisse til redningspl­an, og etter at regjeringe­n denne uken sa at de, under visse vilkår, nå vil støtte Norwegian med mer kapital.

Norwegian fikk i fjor vår gjennom sin første redningspa­kke. Da bidro staten med tre milliarder i lånegarant­ier. I løpet av sommeren gjorde ledelsen det klart at mer kapital og nye grep måtte til.

Regjeringe­n sa først nei til planen i november, men flyselskap­et presentert­e nylig en ny og kraftig hestekur, der de ba regjeringe­n bli med igjen.

Denne planen sier at langdistan­seflyene skal bort, resten av flåten skal kuttes til 50 fly, mer kapital skal hentes, og gjelden skal kuttes ytterliger­e – til en samlet gjeld på 20 milliarder.

Norwegian sier de vil hente fire til fem milliarder i sin nye plan. Naeringsmi­nister Iselin Nybø krever at de minst henter 4,5 milliarder, et tall som ifølge Nybø inkluderer pengene fra staten.

Neste stopp: Oslo

Neste juridiske stopp for Norwegian blir nå det som kalles «fordringsh­avermøtet» i Oslo. Det skjer onsdag 27. januar kl. 11.00.

Senere samme dag skal det for øvrig også vaere høring i den føderale domstolen i Illinois, der Norwegian har saksøkt Boeing etter Max-skandalen.

Årsaken til at det blir et kreditormø­te også i Norge er at Norwegian-konsernets norske morselskap har kommet under konkursbes­kyttelse også her til lands. En rekke kreditorer har derfor meldt sine krav også til den norske rekonstruk­tøren, advokat Håvard Wiker.

Også i dette rettsmøtet vil skissen til plan for rekonstruk­sjon bli lagt frem. Og også dette møtet vil skje digitalt på grunn av smittesitu­asjonen i Oslo.

Norwegian vil redusere flåten ned til 50 Boeing 7237-kortdistan­sefly.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway