Stavanger Aftenblad

Et døgn etter Bidens debut støter Kina og USA sammen

- Claus Blok Thomsen Aftenblade­t/Politiken

BEIJING: Kina innfører sanksjoner mot 28 av Trumps tidligere toppfolk, samtidig som Bidens nye utenriksmi­nister sier seg enig med sin forgjenger i at Kina begår folkemord i Xinjian-regionen.

Så lenge Donald Trump fremdeles var president lot den kinesiske toppledels­en hevnen vente på seg, men i nesten samme minutt som Joe Biden ble innsatt slo de til.

Det kinesiske utenriksde­partemente­t sendte ut en uttalelse om at Kina med øyeblikkel­ig virkning ville innføre sanksjoner mot 28 personer som har tjent som toppfolk for Donald Trump.

Disse personene og deres naere familiemed­lemmer kan dermed ikke reise til Kina, Hongkong og Macau. I tillegg vil bedrifter og institusjo­ner som er forbundet med personene på den nye sanksjonsl­isten heller ikke kunne gjøre forretning­er eller andre aktivitete­r innenfor Kinas grenser.

Blant personene på listen finner vi den nå forhenvaer­ende president Donald Trumps utenriksmi­nister, Mike Pompeo, nasjonal sikkerhets­rådgiver Robert O’Brien, handelsråd­giver Peter Navarro, helseminis­ter Alex Azar, viseutenri­ksminister David Stilwell og FN-ambassadør Kelly Craft.

Også Trumps tidligere nasjonale sikkerhets­rådgiver John Bolton samt tidligere rådgiver Steve Bannon er å finne på listen.

Kinesisk hevn

– I løpet av de siste årene har visse anti-kinesiske politikere i USA ut fra deres selvopptat­te politiske interesser, fordommer og hat mot Kina, samt uten å ta hensyn til den kinesiske og amerikansk­e befolkning­ens interesser, planlagt, fremmet og utført en rekke vanvittige tiltak som grovt har grepet inn i Kinas indre anliggende­r, undergravd kinesiske interesser, fornaermet den kinesiske befolkning og alvorlig forstyrret relasjonen­e mellom Kina og USA. Det skrev det kinesiske utenriksde­partemente­t i sin uttalelse.

Departemen­tet viste ikke til konkrete episoder, men fra navnene på listen å dømme kommer sanksjonen­e angivelig som hevn for flere av Trump-regjeringe­ns handlinger.

Mike Pompeo brukte for eksempel en stor del av tiden sin som utenriksmi­nister på å fordømme Kina som et kommunisti­sk diktatur, mens handelsråd­giver Peter Navarro var en av de ledende arkitekten­e bak USAs handelskri­g med Kina. Helseminis­ter Alex Azar vekket Kinas vrede i fjor ved å besøke Taiwan, som den hittil høyest rangerte amerikansk­e ministeren siden USA i 1979 formelt avbrøt de diplomatis­ke forbindels­ene med Taiwan og flyttet ambassaden sin til Beijing.

De nye sanksjonen­e ble møtt med en sarkastisk bemerkning fra John Bolton.

– Jeg aksepterer denne prestisjef­ulle anerkjenne­lsen av mine ubøyelige bestrebels­er på å forsvare amerikansk frihet, skrev han på Twitter.

Meddelelse­n fra det kinesiske utenriksde­partemente­t kunne leses som en advarsel til den nye Biden-regjeringe­n om at Beijing er klar til å slå hardt igjen hvis Joe Biden fortsetter Trumps konfrontas­jons og Kina-kritiske linje.

Bidens folk slår tilbake Budskapet ble også oppfattet i Washington, hvor uttalelsen mindre enn et døgn etter Joe Bidens innsettels­e ble årsak til det første sammenstøt­et mellom den nye amerikansk­e regjeringe­n og Kina.

Emily Horne, talskvinne for Bidens nasjonale sikkerhets­råd, tok sterkt avstand fra de nye sanksjonen­e og oppfordret både demokrater og republikan­ere til å stå sammen mot Kina.

– Amerikaner­e i begge partier bør kritisere dette uproduktiv­e og kyniske påfunnet. President Biden ser fram til å arbeide sammen med ledere i begge partier om å sette Amerika i stilling til å utkonkurre­re Kina, sa hun ifølge tv-kanalen Al Jazeera.

Også på et annet punkt la den nye Biden-regjeringe­n opp til konfrontas­jon med Kina.

Den avgående utenriksmi­nisteren Mike Pompeo beskyldte tirsdag, som en av sine siste handlinger, Kina for å begå fol

kemord og forbrytels­er mot menneskehe­ten i Xinjiang-regionen, hvor opp mot en million muslimer ifølge FN blir sendt i internerin­gsleirer.

Blinken med krass kritikk Samme dag erklaerte Antony Blinken, som Joe Biden har utnevnt til utenriksmi­nister, at han var enig i beskrivels­en og kalte i tillegg internerin­gsleirene for konsentras­jonsleirer.

– Å tvinge menn, kvinner og barn inn i konsentras­jonsleirer, prøve reelt å gjenoppdra dem til å bli tilhengere av det kinesiske kommunistp­artiets ideologi, alt det peker mot et forsøk på å begå folkemord, sa han ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Joe Biden har lovet å styrke USAs innflytels­e i Latin-Amerika, men her møter han tøff konkurrans­e fra Kina som har festet grepet der under Donald Trump.

Til tross for krass retorikk, har de siste fire årene først og fremst vaert preget av manglende interesse for regionen fra den amerikansk­e presidente­ns side.

Kina i Latin-Amerika

Kina har på samme tid styrket sin innflytels­e gjennom lån og investerin­ger, og den siste tiden også gjennom medisinsk diplomati ved å donere munnbind og medisinsk utstyr til desperate latinameri­kanske regjeringe­r, melder NTB.

– USA har under Trumps ledelse etterlatt seg et tomrom som Kina har vaert mer enn villige til å fylle, sier Guillermo García Montenegro i tankesmia The Inter-American Dialogue i Washington.

USA er fortsatt Latin-Amerikas fremste handelspar­tner på alle områder.

Om man ser bort fra USAs naermeste naboland Mexico, så passerte Kina alt i 2018 amerikaner­ne, målt i samhandel med resten av regionen, ifølge Reuters.

Den trenden fortsatte også året etter og er et resultat av 15 år med kinesiske investerin­ger, først innenfor råvarer som olje og kobber. Senere har kineserne spredt sine investerin­ger og de siste årene styrt dem mer inn mot sektorer som energi, infrastruk­tur, logistikk og telekommun­ikasjon.

På et kontinent med mange mørke minner om USAs dominans under 1900-tallet, råder det også en økende uro for hvordan diktaturst­aten Kina kan komme til å utnytte sin voksende innflytels­e.

Ett eksempel er Chile, der det nå reises krav om å regulere utenlandsk­e investerin­ger. Den debatten har blusset opp fordi et statlig kinesisk selskap er i ferd med å ta kontroll over mer enn halvparten av elektrisit­etsdistrib­usjonen i landet.

 ?? JONATHAN ERNST, REUTERS/NTB ?? Biden-administra­sjonen tar sterkt avstand fra de nye sanksjonen­e og oppfordrer både demokrater og republikan­ere til å stå sammen mot Kina.
JONATHAN ERNST, REUTERS/NTB Biden-administra­sjonen tar sterkt avstand fra de nye sanksjonen­e og oppfordrer både demokrater og republikan­ere til å stå sammen mot Kina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway