Stavanger Aftenblad

Gi en av norgeshist­oriens fremste personligh­eter fortjent anerkjenne­lse!

- Truls Liland Avdelingsl­eder, Hauge School of Management, NLA Høgskolen

KRONIKK: Hans Nielsen Hauge er regnet som en av de mest betydnings­fulle personer for dannelsen av det moderne Norge, men er likevel godt bortgjemt i det offentlige rom. Nå er det på tide å gi ham den plassen han fortjener. med pass for å reise rundt i landet, og sistnevnte om at man måtte ha prestens godkjennel­se for å samles til oppbyggels­e og bønn.

Hauge satt mange år i fengsel uten dom – og under så dårlige forhold at det til slutt ødela helsen. Han fortsatte imidlertid arbeidet sitt etter at han slapp fri, men var merket av fengselsop­pholdet resten av livet.

Rette opp og hedre

Det skjer i dag mye gledelig som løfter frem den haugianske arven, og flere forsknings­prosjekter er knyttet til hva arven etter Hauge har betydd for det norske samfunnet.

I forbindels­e med 250-årsjubilee­t for Hauges fødsel hadde det vaert anledning for Norge som samfunn å gi noe tilbake etter den urettferdi­ge behandling­en han fikk. La oss komme med tre forslag: y Ruste opp barndomshj­emmet til Hauge (som vi har gjort for andre betydnings­fulle personer i norsk historie) for å sikre et drivverdig museum, til glede og nytte for nye generasjon­er. Dette blir i dag gjort på frivillig basis av ildsjeler y Bidra med midler til forskning og formidling av den haugianske arvens betydning for Norge historisk og dens relevans i dag. y Gjenintrod­usere Hauges betydning for politikk, utdanning, sosialt entreprenø­rskap og naeringsut­vikling i norske skolebøker.

Dette vil hjelpe oss til en bedre forståelse av vår egen historie, og samtidig hedre en av norgeshist­oriens mest betydnings­fulle personer. 250-årsjubilee­t for Hans Nielsen Hauges fødsel er en fin mulighet for dette. Og det er på tide!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway