Stavanger Aftenblad

Vi undervurde­rer ikke utelivets verdi

- Iselin Nybø Naeringsmi­nister (V)

POLITIKK: Mímir Kristjánss­on i Rødt burde ha fått med seg at regjeringe­n ikke undervurde­rer utelivets verdi. Ved å spille på dette røyklegger han den reelle situasjone­n. Nemlig at vi er i en krise som ikke alle bedrifter vil overleve.

I Aftenblade­t 13. januar skriver Kristjánss­on om verdien av utelivet. Han minner leseren på hva det har å si for den sosiale veven, og vitalitete­n i en by. Og han indikerer at regjeringe­n ikke forstår eller anerkjenne­r dette. Hvordan kunne vi ellers tillate at utelivsbed­rifter har måttet stenge?

Jeg har ved flere anledninge­r pekt på nettopp de verdiene Kristjánss­on her drar frem, – før han gjorde det selv. Verdien for livskvalit­et og helse, for det unike livet i byene som gjør dem attraktive. Jeg har også understrek­et at jeg vet at gode steder er vanskelig å skape, at det ikke bare er å starte på nytt, at etablissem­entene vi setter pris på ikke er utbyttbare, at det ofte handler om folks livsverk.

Regjeringe­n har fokusert på å gi nødvendig hjelp, der den trengs mest, og slik den fungerer best. Men det betyr ikke at vi kan gi skreddersy­dd hjelp til alle, eller tilpasse oss nye behov i sanntid.

Nevner det ikke

En kompensasj­onsordning er en komplisert mekanisme. Kristjánss­on vet dette. Men han nevner ikke et ord om hva vi har fått til i en ekstraordi­naer tid. Ingenting om hvordan ordninger utvides og overlapper, hvordan vi justerer dem og gir ekstrabevi­lgninger, – også til Stavanger.

I stedet fremstille­r han det som om det er kommunen som først og fremst trår til for utelivet i hjembyen. Han nevner riktignok at det er statlige ekstramidl­er de har fordelt, men vrir fremstilli­ngen slik at han likevel kan etterlyse at staten må komme på banen.

Departemen­tene og etatene jobber på spreng for å kunne gi så god hjelp som er realistisk mulig. Portalen som åpnet 18. januar innvilget flere hundre søknader allerede første døgnet. Og målet er å redde så mange som mulig. Det blir ikke alle, men vi skal redde mangfoldet i byene.

Nettopp naeringsma­ngfold er viktig for regjeringe­n.

Vi ønsker at folk skal satse, skape arbeidspla­sser, skape verdier. Den levende byen Kristjánss­on beskriver er et produkt av naeringsve­nnlig politikk. Før krisen rammet hadde vi iverksatt et omfattende program for nettopp små og mellomstor­e bedrifter. Og det er disse som preger utelivet. Vi har gjort det enklere å drive etablissem­entene som Kristjánss­on elsker.

Vi har gjort det smidigere og billigere å forholde seg til myndighete­ne. Vi har gjort det enklere å skaffe arbeidskra­ft. Vi bevilget penger til innovasjon og oppstart. Vi har laget ordninger for å styrke konkurrans­ekraften og muligheten til å overleve.

Vi ser det bedre enn rødt

Alt dette har vi gjort fordi vi ser verdien av hva små bedrifter kan skape; hva lidenskap, kreativite­t og stå-på-vilje betyr. Vi ser det bedre enn Kristjánss­on og hans parti Rødt, fordi vi ser det hele tiden, ikke bare i en krise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway