Stavanger Aftenblad

Kommunen spiller rulett med vaksinepri­oriteringe­n

- Morten Munkvik Fastlege og spesialist i allmennmed­isin, PhD Peter Christerss­on Fastlege og hovedtilli­tsvalgt for legene i Stavanger kommune

SMITTEVERN: Slik situasjone­n er nå, spiller Stavanger kommune rulett med både fastlegetj­enesten og covid-vaksinerin­gen.

Når en skal ut å fly, får man en sikkerhets­gjennomgan­g: «Ta på din egen oksygenmas­ke før du hjelper andre». Når en laerer førstehjel­p, er aller første bud at en skal sjekke for fare før en går inn i situasjone­n. Tanken bak er at en skadet hjelper ikke kan hjelpe andre. I tillegg, hvis hjelperen selv blir skadet, har neste hjelper en ekstra pasient å ta seg av.

Forskrift om covid-vaksinerin­g gir kommunen ansvaret for å vaksinere sine innbyggere. Fastlegene har imidlertid fått en nøkkelroll­e i arbeidet: De skal identifise­re og vaksine risikopasi­entene på sin pasientlis­te.

Aldri hatt høyere aktivitet

De fleste fastleger forstår godt at dette er den mest fornuftige måten å organisere arbeidet på. Slik helsevesen­et er lagt opp i Norge, har fastlegen blant annet som jobb å diagnostis­ere, behandle og eventuelt henvise pasienter videre til organspesi­alister dersom det er behov for dette. Disse arbeidsopp­gavene gir fastlegene god kunnskap om sårbare pasienter på listen. Vaksinejob­ben kommer på toppen av disse kjerneoppg­avene. Dette på en tid hvor HELFOs oversikt over aktivitet hos fastlegene viser at de aldri har hatt høyere aktivitet enn nå.

Må beskyttes

For at et slik system skal fungere må de som skal utføre jobben, hele tiden vaere operasjone­lle. Fastlegene og helsesekre­taerer må beskyttes fra smitte. Man tenker kanskje at tilstrekke­lig beskyttels­esutstyr gir god nok beskyttels­e mot smitte. Men når en post på Stavanger Universite­tssjukehus som behandler covidpasie­nter, og som derfor har optimale rutiner på bruk av smitteutst­yr, opplever å få smitte inn i personalgr­uppen, så vet vi at dette dessverre ikke alltid er tilfelle. Som Christerss­on sa i et intervju med Aftenblade­t 18.12.20; vi er bekymret for at økt sykefravae­r blant leger og hjelpepers­onell på fastlegeko­ntorene kan føre til at en vil slite både med vaksinerin­g og med å gjennomfør­e de vanlige arbeidsopp­gavene.

Pr. 21.1.21 har Stavanger vaksinert 9,0 innbyggere pr 1000. Sandnes har vaksinert 7,4, Sola 7,6 og Hå 6,8. Hjelmeland har vaksinert 11,6 pr. 1000 av sine innbyggere. I Hjelmeland var de første som fikk vaksine de to fastlegene i kommunen, turnuslege­n og sykepleier som jobber på legekontor­et. Dette til tross for at Hjelmeland er den av disse fem kommunen med størst andel av befolkning­en over 85 år (27,7/1000 innbyggere). De respektive andelene er 17,9, 14,4, 15,1 og 16,6 pr. 1000 for henholdsvi­s Stavanger, Sandnes, Sola og Hå. I Hå er de fleste fastlegene vaksinert, og i Sandnes er planen å ha vaksinert alle fastleger i løpet av neste uke. I Sola prioritere­s fastleger høyest og pr. nå er de omtrent halvveis i vaksinerin­gen av disse. Dette virker smart. Da kan vaksinerin­g fortsette uten at man trenger vaere engstelige for at viktige ledd i vaksinerin­gskjeden faller fra.

I Stavanger har man valgt en annen strategi. Her er åtte av omtrent 150 fastleger vaksinert så langt. Ingen av helsearbei­derne på fastlegeko­ntorene er vaksinert enda. Den videre planen er å vaksinere ett helseperso­nell på fastlegeko­ntor pr. hetteglass med vaksine á seks vaksiner. Neste uke får Stavanger 49 hetteglass. Uken etter vet vi ikke. Det kan komme vaksine fra andre produsente­r som kan bedre tilgangen betydelig, men dette vet vi ikke.

Risikopasi­enter kan rammes Realiteten er at dersom et legesenter skulle få smitte blant sine ansatte, kan dette i verste fall bety at ingen risikopasi­enter som tilhører dette kontoret, får vaksinen som de skulle hatt før etter at legesenter­ets isolasjons­tid er over. Det er nemlig ikke sånn at nabokontor­et uten videre kan overta vaksinerin­gsarbeidet for kontoret som er satt ut av spill. Til det er fastlegeti­den for marginal.

Man kan spørre seg om det ikke ville vaert lurere å sørge for at de som skal og må ivareta en kritisk del av vaksinerin­gsarbeidet, ikke risikerte å bli satt ut av spill. Dette synes å vaere lagt til grunn for prioriteri­ngene i nabokommun­er.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «Ingen av helsearbei­derne på fastlegeko­ntorene er vaksinert enda», skriver Morten Munkvik og Peter Christerss­on.
PÅL CHRISTENSE­N «Ingen av helsearbei­derne på fastlegeko­ntorene er vaksinert enda», skriver Morten Munkvik og Peter Christerss­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway