Stavanger Aftenblad

Friskoler undergrave­r ikke fellesskap­et

- Egil Elling Ellingsen Styreleder KF-skolen Svein Bjarte Sårheim Rektor KF-skolen

FRISKOLER: Det er gjennom friskole-debatten skapt et inntrykk av at KF-skolen ensretter elevene og ødelegger fellesskap­et. Dette er et vrengebild­e, vi bidrar tvert imot til å skape et større mangfold. Våre elever lever på ikke i en isolert boble.

Denne uken starter opptaket av nye elever på KF-skolen. Vi gleder oss over at mer enn 200 elever skal flytte inn i flotte, nye lokaler på Tjensvoll kommende høst.

Parallelt med dette har debatten om friskoler blusset opp igjen, denne gangen i forbindels­e med Stavanger Arbeiderpa­rti sine innspill til partiets program. At det er en politisk debatt rundt friskoler er verken nytt eller unaturlig. I de siste dagenes oppslag har det blitt brukt en retorikk og virkelighe­tsbeskrive­lse rundt de kristne friskolene, og med KF skolen som eksplisitt eksempel, som vi synes er problemati­sk.

Dag Mossige sa på Dagsnytt 18 nylig at de religiøse skolene undergrave­r fellesverd­iene, og at dette er skoler hvor barn blir stadig likere hverandre. På Lokalen dagen etter fulgte ham opp med å si at han forstår ikke at det kan vaere bra for en religion å bare omgås likesinned­e.

Driver du med synsing?

Vårt første spørsmål til Mossige er: Hvor har han dette fra? Har han besøkt kristne friskoler? Har han snakket med elever og foreldre om hvorfor de går der? Har han tall eller forskning som danner grunnlag for et slikt bilde?

På KF-skolen har vi elever med stort spenn i bakgrunn, både i etnisitet, tro, geografi og levekår. Det er barn som også deltar på en rekke andre felles arenaer og aktivitete­r i byen vår. De møter ikke en skole som søker å gjøre dem like, men snarere å bekrefte og gi rom for det unike i den enkelte elev.

Ingen skoler er perfekte, heller ikke vår, men de gode tilbakemel­dingene er det mange av. Søkertalle­ne antyder også at familiene som bruker KF-skolen anbefaler den til andre. Dette er familier som velger å benytte seg av offentlig godkjent skole, hvor Utdannings­direktorat­et fører nøye tilsyn, og på linje med brukere av den offentlige skolen, betaler sin andel skatt til felleskass­a.

Vi er ikke utskudd

Årsaken til at disse familiene har valgt KF-skolen er forskjelli­ge. Noen ønsker et annet fundament for sine barns opplaering. Andre har prøvd den offentlige skolen, og opplevde å ikke finne sin plass.

Ikke alle barn er like, og valgmuligh­eten gir større rom for forskjelli­ghet.

KF-skolen er ikke, og ønsker ikke å vaere, et skoletilbu­d for dem som har plassert seg på utsiden. Tvert imot ønsker vi å gi vårt positive bidrag til at Stavanger er en god by å bo i.

Vårt andre spørsmål til Mossige er derfor: Hva vil han si til en elev ved KF-skolen, eller en annen av regionens kristne friskoler, som hører at en av byens ledende politikere mener de er med på å undergrave fellesverd­iene, og fremme segregerin­g? Hva mener han disse familiene skal tenke om sin plass i det fellesskap­et vi alle, om enn med ulike virkemidle­r, ønsker å bygge?

Vi må gjerne ha en debatt om friskolene­s plass i samfunnet vårt.

Men la oss ikke ha den basert på forvrengte og uriktige virkelighe­tsbilder, som plasserer mennesker på utsiden av fellesskap­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway