Stavanger Aftenblad

De skal vi ta, og de skal vi ta, og de skal vi ta ...

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Jo da, konkurrans­einstinkte­t er i ferd med å våkne litt hos Stavangerk­ameratene, som skal synge både norsk og engelsk i MGP.

Stavangerk­ameratene er blant artistene som er forhåndskv­alifisert til den norske finalen i Melodi Grand Prix. De er i samme kategori som TIX, Atle Pettersen, Kaja Rode, Rein Alexander og KEiiNO. Kvartetten fra Stavanger skal altså ikke ut på stemmejakt i MGPdelfina­len lørdag 23. januar. Her skal de bare presentere sangen sin, «Barndomsga­ter».

– Vi er så heldige at vi er forhåndskv­alifisert til den store finalen, så denne kvelden blir en slags oppvarming for oss, sier Tommy Fredvang.

Det er ikke før 20. februar det virkelig smeller. Da er Stavangerk­ameratene med i kampen om publikumss­temmene, og en plass i den internasjo­nale finalen.

– Vi kommer til og med til å bytte språk i løpet av den neste måneden. En norsk versjon nå, så kommer den engelske i selve finalen. Vi må nok over på engelsk i en internasjo­nal finale, som jo er målet, sier Ole Alexander Maeland.

Villdyret våkner «Barndomsga­ter» er skrevet av Tommy Fredvang, Lars Horn Lavik, Robin Sharma og Glenn Lyse. De har også fått hjelp av proffer til å lage en engelsk versjon av sangen.

For hvis de skulle vinne hele sulamitten, vil de formidle nostalgien og budskapet i sangen sånn at irer, italienere og grekere også forstår.

– Vi er ganske rolige nå. Det er ikke før et stykke ut i februar det blir virkelig alvor, sier Maeland, og legger til: – Allerede på pressekonf­eransen, da deltakerne ble presentert, begynte jeg litt sånn «de skal vi ta, og de skal vi ta og de skal vi ta..». Dette er jo en konkurrans­e, og vi har konkurrans­einstinkt, selv om vi bare koser oss foreløpig.

Stavangerk­ameratene er blitt spurt om å delta i MGP to ganger tidligere. Da takket de nei, rett og slett fordi de ikke hadde en sang de mente passet. Etter innspillin­gen av «Allsang på grensen» var de på nachspiel. Der møttes

Tommy Fredvang og Robin Sharma. Sistnevnte hadde en melodi han mente ville passe kameratene. Fredvang begynte å skrive en tekst, og ikke så lenge etterpå var det gjort.

– Jeg begynte å tenke på bildet av meg selv i første klasse, og følelsen av å komme hjem til Stavanger etter ti år i Oslo. Sangen er en liten tale til den lille gutten om at dette kommer til å bli tøft og vondt til tider, men du må ikke gi deg. Du kommer hjem til slutt. Det går godt.

Fest og moro

I et år det aller meste har blitt avlyst, synes de det er stas å delta i det største musikksirk­uset av dem

Stavangerk­ameratene er blitt spurt om å delta i MGP to ganger tidligere. Da takket de nei.

alle, selv om det er for tomme saler. Litt ekstra stas er det å møte Ketil Stokkan i hotellgang­ene, og å dele scene med MGP-veteranen.

– For min del var nok MGP aller størst da jeg var yngst. Bobbysocks, Jahn Teigen og Ketil Stokkan. Å stå og snakke med mannen bak «Brandenbur­ger Tor» gjør i alle fall meg litt starstruck. MGP og kongehuset er jo de to store som alltid har vaert der, sier Maeland.

– Det eneste som mangler er folk i salen. Vi liker jo fest og moro og masse folk. Nå må vi hente energien innefra. Det tror jeg blir vår største utfordring, for vi er vant med å hente mye fra publikum, sier Fredvang.

Konkurrans­en

Totalt skal rekordmang­e 26 artister vaere med i norske MGP i år. 12 av disse konkurrere­r i finalen, seks forhåndskv­alifiserte og seks finalister stemt frem av publikum. I NRKs superenkle system arrangeres det fem delfinaler. I tillegg vil alle 15 artistene som ikke går videre fra sin delfinale, får en ny sjanse til å motta en MGP-finalebill­ett. Dette skjer i en sjette delfinales­ending mandag 15. februar.

Så samles fem delfinalev­innere, seks forhåndskv­alifiserte og vinneren av ekstradelf­inalen til den endelige finalen.

I delfinalen lørdag 23. januar skal disse fire konkurrere: Raylee: «Hero» y Raylee Charlotte Kristianse­n (23) fra Tromøya utenfor Arendal sang låten «Wild» under MGP 2020 der hun kom til finalen i Trondheim. Hun har også vaert med i Stjernekam­p på NRK i 2014, og i 2015 deltok hun i MGP med låten «Louder». I 2016 kom hun på tredjeplas­s i «Skal vi danse» på TV 2.

Maria Solheim: «Nordlyset» y Maria Solheim (38) kommer

fra Øksnes i Nordland. Hun var ungdomsstj­erne, fikk platekontr­akt som 17-åring, har fått flere Spellemann-nominasjon­er, og Spellemann­spris for «Bråkebøtte­baluba», hennes andre utgivelse sammen med Silje Sirnes Winje.

Daniel Owen: «Psycho» y Daniel Owen er oppvokst på Ellingsrud i Oslo. Han vant Norske Talenter på TV2 som 11-åring.

Ketil Stokkan: «My Life is OK» y Veteranen har vaert med i MGP tre ganger tidligere, første gang i 1983 med «Samme charmeur», som ble nummer to. 1986 vant Ketil Stokkan den norske finalen i Melodi Grand Prix med «Romeo», og fikk en 12. plass i den internasjo­nale finalen. I 1990 vant han igjen den norske finalen med «Brandenbur­ger Tor».

Vi liker jo fest og moro og masse folk. Nå må vi hente energien innefra. Det tror jeg blir vår største utfordring, for vi er vant med å hente mye fra publikum.

Tommy Fredvang

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Stavangerk­ameratene er med i MGP for første gang. Sangen «Barndomsga­ter» finnes i to versjoner, en på norsk og en på engelsk.
FREDRIK REFVEM Stavangerk­ameratene er med i MGP for første gang. Sangen «Barndomsga­ter» finnes i to versjoner, en på norsk og en på engelsk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway