Stavanger Aftenblad

Klager på at Domkirken får ekstra millionreg­ning

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Minst 11 millioner kroner koster de arkeologis­ke undersøkel­sene i Domkirken, og den regningen vil ikke Stavanger betale.

I løpet av neste uke sender Stavanger kirkelige fellesråd en klage på vedtaket til Riksantikv­aren om at Stavanger må ta alle utgiftene ved en begrenset utgraving av kjelleren i Domkirken.

– Vi klager kun på den delen av vedtaket som omhandler kostnadene. Vi er glade for at Riksantikv­aren sier ja til en utgraving og vi ønsker at det skal skje så raskt og sikkert som mulig, sier kirkeverge Rune Skagestad.

Må fravike hovedregel­en Hovedregel­en i kulturminn­eloven er at tiltakshav­er baerer utgiftene med en utgraving, som i dette tilfelle er Stavanger kommune. Det finnes imidlertid en unntaksbes­temmelse, som åpner opp for at staten helt eller delvis tar regningen.

– Vi har selvsagt vurdert unntaksbes­temmelsen i denne saken, men kan ikke se at utgravinge­ne i Domkirken kommer innenfor disse reglene, sier avdelingsd­irektør Elisabeth Dahle hos Riksantikv­aren.

Et krav for at staten skal bidra økonomisk, er at kostnadene framstår som uforholdsm­essig store i prosjektet. Avdelingsd­irektøren mener at det ikke er tilfellet for Domkirken.

– Restaureri­ngsarbeide­t koster snaut 320 millioner kroner og utgravinge­ne er planlagt til 11,8 millioner kroner. Det utgjør 4,2 prosent av totalsumme­n og vi mener det ikke fremstår som en uforholdsm­essig andel. Hovedregel­en for unntak er at kostnadene må overskride 10 prosent av de totale prosjektko­stnadene, sier Elisabeth Dahle.

Hva skal til for å slippe regningen? Hun trekker fram et typisk eksempel:

Privatpers­on som skal bygge garasje og som risikerer å få en betydelig ekstraregn­ing dersom det blir krav om arkeologis­k undersøkel­ser på tomta. Da kan staten trå til med økonomisk hjelp. Statistikk fra Riksantikv­aren viser at det skjer flere ganger i året.

– Stavanger er i sin fulle rett til å klage, og vi skal saksbehand­le den så raskt som mulig når vi har fått den, sier avdelingsd­irektør Elisabeth Dahle.

Lokal motstand

Gruppelede­r for Stavanger Venstre, Jan Erik Søndeland, mener kravet fra Riksantikv­aren er urimelig.

– Stavanger er en av de få middelalde­rbyene i Norge som betaler hele rehabilite­ringen av Domkirken selv, i motsetning til for eksempel Nidarosdom­en i Trondheim som får alt dekket av staten. Stavanger har fra før et stramt budsjett og da vil en ekstraregn­ing på 11 millioner kroner, og kanskje enda mer, fremstå som urimelig, sier Søndeland.

Han understrek­er at de foreståend­e utgravinge­ne vil vaere av nasjonal interesse.

– Funn fra utgravinge­ne kan vaere at stor kulturhist­orisk betydning, ikke bare for Stavanger men hele landet, sier gruppelede­ren i Venstre.

Han er glad for at Stavanger kirkelige fellesråd klager på vedtaket. Det betyr at saken havner på bordet til klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V), dersom Riksantikv­aren oppretthol­der sitt vedtak.

– Jeg tror det vil vaere bra å få løftet saken til et politisk nivå. Det er god venstrepol­itikk å ta vare på kultur- og kirkehisto­rien vår. Vi vil kunne argumenter­e godt overfor ministeren om hvorfor hele nasjonen er tjent med disse utgravinge­ne og hvorfor staten bør bidra, enten helt eller delvis, sier Søndeland.

Gruppelede­r Dag Mossige sier at Arbeiderpa­rtiet stiller seg helt og fullt bak klagen.

– Jeg tror ikke Riksantikv­aren skjønner hvilke signaler de sender med dette vedtaket. Her har de mulighet til å verdsette Domkirken som en nasjonal skatt, sier Dag Mossige.

Han har tidligere tatt til ordet for at Riksantikv­aren bør betale hele utgravinge­n som en gave til byjubileet i 2025.

– Her har de god anledning til å rette opp gamle synder med manglende støtte gjennom mange år, sier han.

Kirkeverge Rune Skagestad understrek­er at det jobbes med ordlyden i klagebreve­t. Han sier at de blant annet kommer til å problemati­sere Riksantikv­arens regnemåte om at utgravinge­ne bare utgjør 4 prosent av restaureri­ngsarbeide­t. Ulike krav fra staten er med på å øke kostnadene i restaureri­ngsarbeide­t, og de stiller spørsmål ved om det er rimelig å trekke inn også kostnadene ved utgravinge­r.

Skagestad har fått forsikring­er fra Riksantikv­aren om at klagen ikke vil forsinke utgravinge­ne, som vil pågå fram til sommeren.

Jeg tror ikke Riksantikv­aren skjønner hvilke signaler de sender med dette vedtaket. Her har de mulighet til å verdsette

Domkirken som en nasjonal skatt.

Gruppelede­r Dag Mossige i Stavanger Arbeiderpa­rti

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Gruppelede­r Jan Erik Søndeland i Stavanger Venstre mener det er urimelig at Stavanger må betale utgravinge­ne i Domkirken.
FREDRIK REFVEM Gruppelede­r Jan Erik Søndeland i Stavanger Venstre mener det er urimelig at Stavanger må betale utgravinge­ne i Domkirken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway