Stavanger Aftenblad

Sterk serie om AIDS, fordommer og ungdommeli­g livskraft

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV: «It’s a sin» gir et tankevekke­nde og hjerteskja­erende innblikk i perioden da hiv-viruset begynte å spre seg blant homofile menn i London.

It’s a sin

Britisk miniserie i fem deler. Premiere på HBO Nordic

23. januar.

Det høres kanskje mest av alt trist og fortvilend­e ut: En serie som handler om hvordan en gjeng unge menn gikk fra å feire friheten og ungdommen til å oppleve angsten og smerten da stadig flere av deres naermeste ble rammet av den snikende, nye sykdommen som ikke kunne kureres.

Men «It’s a sin» er også oppløftend­e på et vis, og bruker mye tid på å skildre vennskap, håp og framtidsdr­ømmer, og ikke minst sterke, unge mennesker som måtte takle en trussel de inntil nylig så vidt hadde hørt om.

Som serieskape­r Russell T. Davies («A very english scandal», «Years and years») viser i seriens tittel, er et viktig element her skammen mange følte på, og ikke minst hvordan homofile ble behandlet som annenrangs borgere og sett ned på. Dermed ble sykdommen av mange sett på som en straffedom som rammet homofile menn som følge av deres «syndige» livsstil.

Davis problemati­serer også den manglende informasjo­nen fra det offentlige da viruset først begynte å etablere seg, og hvilke hjerteskja­erende konsekvens­er det fikk for menn som levde i lykkelig uvitenhet til det var for sent. Han forteller om hvordan redselen for stigmatise­ring gjorde at noen unngikk å teste seg, og dermed fortsatte å spre viruset, og om hvordan folk også fornektet at det i det hele tatt eksisterte.

Handlingen kretser om en gruppe unge studenter som bor i et kollektiv i London fra tidlig på 80-tallet fram til neste tiår. Flere av dem kommer fra miljøer og steder hvor de må skjule sin homofile legning, og de omfavner friheten de finner i hovedstade­n. Men det som starter som en sorgløs tid, hvor framtidsdr­ømmene og ambisjonen­e er store, blir gradvis snudd til redsel og fortvilels­e. Davis går tett på dem det handler om, og lar oss oppleve både gleden og sorgen på naert hold.

Selv om serien byr på mange triste scener, er den også en slags feiring av 80-tallet, med et strålende lydspor og med vidunderli­ge kostymer. Karakteren­e skildres med varme og humor, og historiene om vennskap og kjaerlighe­t gjør vel så sterkt inntrykk som tragediene som ligger i bunn.

Men «It’s a sin» er også oppløftend­e på et vis, og bruker mye tid på å skildre vennskap, håp og framtidsdr­ømmer, og ikke minst sterke, unge mennesker som måtte takle en trussel de inntil nylig så vidt hadde hørt om.

 ??  ?? Unge Ritchie vil bli skuespille­r og drømmer om å oppnå store ting i livet. Hiv-virusets inntog i miljøet hans gjør at den sorgløse tilvaerels­en endrer seg.
Unge Ritchie vil bli skuespille­r og drømmer om å oppnå store ting i livet. Hiv-virusets inntog i miljøet hans gjør at den sorgløse tilvaerels­en endrer seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway