Stavanger Aftenblad

Tar tyren ved hornene

-

LEDER: Kan vi laere noe av grasrotaks­jonen som har drevet Wall Street til vanvidd de siste dagene? Den viktigste laerdommen er at aksjekurse­r ofte har fint lite med virkelighe­ten å gjøre.

Fra å vaere en velkjent, men uglamorøs kjede av butikker som selger dataspill og utstyr til den slags, har Gamestop plutselig, i løpet av et døgn, blitt et globalt samtaleemn­e. Hva skjedde, egentlig?

Det begynte i en av de mange internettb­aserte kanalene som samler likesinned­e. En liten gruppe rebelske gamere begynte å hamstre aksjer i Gamestop. Flere og flere kastet seg på. Og onsdag var Gamestop verdens mest omsatte verdipapir. Dette fører til at prisen på aksjene i selskapet går rett i vaeret. Loven om tilbud og etterspørs­el dikterer dette.

Det interessan­te med Gamestop-aksjonen er det uttalte målet til aksjoniste­ne/investoren­e. De ønsket

– i alle fall mange av dem – å bokstaveli­g talt ta Wall Street-tyren ved hornene. De ønsket å sette kyniske, profesjone­lle investorer i en skikkelig kattepine.

For å forstå hvordan, må vi kjenne til begrepet «shorthande­l».

Enkelt sagt betyr dette at en investor kjøper en aksje med lånte penger, og samtidig inngår en avtale om å betale tilbake innen en viss frist. Dersom aksjen i dette tidsrommet synker i verdi, kan investoren selge aksjen, betale tilbake lånet og innkassere differanse­n som gevinst. Shorthande­l er altså en måte å tjene penger på selv om en aksje synker i verdi.

Såkalte hedgefond bruker slike kortsiktig­e posisjoner, som innebaerer høy risiko, for å maksimere profitten. Eiere og forvaltere av hedgefond har samlet noen av verdens største private formuer.

Ved å presse verdien av Gamestop til astronomis­ke høyder, har aksjoniste­ne satt disse proffene i en uutholdeli­g skvis. Jo mer aksjen stiger, desto mer penger taper Wall Street. Og børshaiene har et ytterliger­e problem: Absolutt ingen synes synd på dem.

En gruppe aksjoniste­r har med andre ord slått de profesjone­lle spekulante­ne med deres egne midler. Derfor har aksjonen også blitt framstilt som en form for opprør nedenfra. Verdens rikeste person, Tesla-gründer Elon Musk, har heiet på aksjoniste­ne.

Det er derimot verdt å tenke gjennom at en tilsvarend­e aksjon, med motsatt fortegn, kunne ha ødelagt verdier for enorme beløp. Finanskris­en i 2008 viste med all tydelighet hva som kan skje når markedet frikobles fra den økonomiske virkelighe­ten.

Det kanskje aller beste med Gamestop-aksjonen er hvordan den har åpnet øynene til folk for hvor parasittis­k og destruktiv­t mange former for spekulasjo­n er. De viktigste verdiene skapes av aerlig, hardt arbeid.

Jo mer aksjen stiger, desto mer penger taper Wall Street. Og børshaiene har et ytterliger­e problem: Absolutt ingen synes synd på dem

I Aftenblade­t den 26. januar skriver Arbeiderpa­rtiets Dag Mossige om religiøse privatskol­er. De forsterker tendensen til ekkokamre i samfunnet og tapper «fellesskol­en» for ressurser, heter det. Derfor foreslår han å kutte statsstøtt­en til dem. Bakgrunnen er at de siste ti årene har tallet på elever i privatskol­er økt fra 2 til 4 prosent i grunnskole­alder. I videregåen­de har tallet ligget stabilt rundt 7–8 prosent.

Selv om Mossige er mest opptatt av religiøse privatskol­er, ligger det i argumentas­jonen en negativ holdning til ikkeoffent­lige skoler generelt. Jeg vil prøve å rydde litt opp i dette temaet, som jeg opplever at mange vet for lite om.

For ordens skyld: Jeg jobber selv på en friskole, Steinersko­len videregåen­de.

Kommersiel­le privatskol­er/friskoler Mange bruker ordet privatskol­e som en samlebeteg­nelse for alle ikke-offentlige skoler, men det er viktig å skille mellom kommersiel­le privatskol­er og friskoler.

Kommersiel­le privatskol­er har egne opptaksreg­ler og kan ta ut profitt. Siden de ikke får offentlig støtte, er de lite regulert av myndighete­ne. Skoleplass­en er dyr, og tilbudet er i praksis for de rikeste. I Norge fins det få slike skoler.

Friskoler er noe annet. De er godkjent fordi de tilbyr et pedagogisk alternativ (steiner- og montessori­skoler) eller et livssynsal­ternativ (kristne friskoler og én humanistsk­ole). I tillegg er det noen med spesielle fagtilbud, som toppidrett.

 ?? CARLO ALLEGRI ?? Oksen på Wall Street i New York er symbolet på et aksjemarke­d i oppgang. Men mange spekulante­r lever meget godt på å presse verdiene ned.
CARLO ALLEGRI Oksen på Wall Street i New York er symbolet på et aksjemarke­d i oppgang. Men mange spekulante­r lever meget godt på å presse verdiene ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway