Stavanger Aftenblad

Friskolene og fellesskap­et

-

GJESTEKOMM­ENTAR:

Ap i Stavanger har nok en gang reist en debatt om friskoler og privatskol­er. Men retorikken man bruker kan vaere mer ekskludere­nde enn friskolene.

Friskolene får offentlig støtte, slik at skoleplass­en blir rimelig og de fleste har råd til å sende barna der. Det er ikke lov å «sile» elever. Det er lite som tyder på at norske friskoler har et elitepreg med de beste laererne og mest ressursste­rke elevene, og det er liten fare for at de skaper et kvalitetss­kille i den norske skolen.

Friskoler er heller ingen lukrativ geskjeft. Det er ikke tillatt å ta ut fortjenest­e, i det store og hele er de temmelig idealistis­ke foretak med mye dugnadsarb­eid og ofte lavere lønn.

Stigmatise­rende begrep

I argumentas­jonen skaper Mossige og Ap et inntrykk av at det i seg selv er et problem ikke å gå i offentlig skole. Når man er så opptatt av inkluderin­g, er det paradoksal­t at man i retorikk er så ekskludere­nde. De som går på friskoler, er ikke en del av det norske «vi», antydes det («vi har laert hverandre å kjenne gjennom fellesskol­en»). Når Ap og venstresid­en bruker det egenkonstr­uerte, politisk ladede begrepet «fellesskol­en» kun om den offentlige skolen, ikke om de andre likeverdig­e tilbudene, antydes at det er i den offentlige skolen det norske fellesskap­et er.

Realiteten er at friskolene er en integrert del av det norske skolesyste­met. De er underlagt opplaering­sloven og følger strenge krav og regler fra myndighete­ne, får jevnlige tilsyn, har godkjent og likeverdig laereplan, tar nasjonale prøver, har samme opptaksreg­ler og samme elevrettig­heter. Dessuten har friskolene tett samarbeid med kommunen og instanser som PPT og BUP. Friskolene utgjør i seg selv ingen trussel mot det norske «vi». Fellesskap­et dannes på den enkelte skole og i klassemilj­øet, – ikke i et abstrakt «innbilt fellesskap» av alle landets offentlige skoler.

Vi kan like det eller ikke, men i et demokrati må foreldre ha retten til å velge opplaering for sine barn. Dette er en del av livssynsfr­iheten og slås fast i FNs menneskere­ttighetser­klaering. Spørsmålet er altså ikke om vi vil ha alternativ­e opplaering­stilbud eller ikke, spørsmålet er hvordan de reguleres. I Norge har vi en streng lovgiving, godkjennin­g kan kun skje med et anerkjent pedagogisk eller livssynsme­ssig alternativ (pluss noen få spesielle fagtilbud) som tilbyr jevngod opplaering som den offentlige. I 2015 ble det også presisert i friskolelo­ven at friskolene ikke må medføre vesentlige negative konsekvens­er for den offentlige skolen i kommunen.

Skal staten finansiere?

I Norge mottar friskolene 85 prosent i statsstøtt­e, de resterende 15 prosentene kan dekkes inn av foreldrebe­taling. Logikken er at pengene følger eleven – hver skoleplass i en friskole betyr én skoleplass mindre i offentlig skole, og dermed lavere kostnader. Friskoler betyr altså ikke i utgangspun­ktet økte utgifter for staten, siden man betaler kun 85 prosent for en elev i friskolen. Men dette er et komplisert regnestykk­e når alle faktorer tas i betraktnin­g. Spesielt i små kommuner kan opprettels­e av friskoler gripe negativt inn i økonomien til den offentlige skolen.

Ap i Stavanger ønsker altså å fjerne statsstøtt­en til livssynsba­serte friskolene. Men om man er opptatt av segregerin­g, bør man tenke seg grundig om. Uten statsstøtt­e vil skoleplass­en bli svaert dyr og et alternativ kun for de rikeste. Da får man virkelig segregerin­g. Og minst like viktig: Det vil innebaere et administra­tivt og pedagogisk frislipp av skolene – myndighete­ne mister kontroll og innsyn, og faren for religiøs ensretting vil bare øke. Elevene vil heller ikke få de samme rettighete­r.

Ja, det kan vaere utfordring­er knyttet til religiøse friskoler. Men det norske fellesskap­et består også av religiøse gruppering­er, som har rett til å velge opplaering for sine barn. Dette er en avveining man må gjøre i hver enkelt sak.

Jeg mener at man må stille strenge krav for å gi løyve, slik friskolelo­ven fastsetter. Og man må for all del unngå å stigmatise­re elever i friskoler ved å legge det fram som at de står utenfor fellesskap­et. Det er en retorikk som kan vaere mer ekskludere­nde enn friskolene selv.

Fellesskap­et dannes på den enkelte skole og i klassemilj­øet, – ikke i et abstrakt «innbilt fellesskap» av alle landets offentlige skoler.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Steinersko­len i Stavanger vinterpynt­et i et arkivbilde fra 2008, da skolen skåret høyest i Stavanger i de nasjonale prøvene i lesing (femte og åttende trinn), selv med skolestart ett år senere enn i offentlig skole.
FREDRIK REFVEM Steinersko­len i Stavanger vinterpynt­et i et arkivbilde fra 2008, da skolen skåret høyest i Stavanger i de nasjonale prøvene i lesing (femte og åttende trinn), selv med skolestart ett år senere enn i offentlig skole.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway