Stavanger Aftenblad

Skoleturen­e strider med loven, nå må rektorene rydde opp

- Eli Cleve Journalist eli.cleve@ aftenblade­t.no Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

ROGALAND: 16 videregåen­de skoler planla i fjor kostbare turer som strider mot gratisprin­sippet, mener Statsforva­lteren. – Mange kjenner på et press om å delta, sier elevrådsre­presentant­er.

– Jeg kjenner flere som har følt press, og som ikke har hatt mulighet til å vaere med på studieture­r på grunn av økonomi. Noen av turene koster naermere 10.000 kroner. Heldigvis får man faget godkjent uten å bli med på tur, sier Sivert Reilstad Bratten (18) i elevrådet ved Sandnes videregåen­de skole.

Elevrådsle­der Rasmus Grødeland (18) sier det er forventet at hele klasser reiser.

– Opplaering­en er gratis, for du velger om du skal vaere med eller ikke, men jeg er sikker på at mange føler et press om å vaere med. Opplegget er derfor ikke «frivillig», sier Grødeland.

Skolen deres er en av 16 videregåen­de skoler som har blitt kikket i kortene av Statsforva­lteren. Målet var å finne ut om turer i videregåen­de skole er gratis – slik opplaering­sloven sier at undervisni­ngen skal vaere.

Forrige skoleår planla 16 skoler til sammen 90 turer der skolene ikke dekket alle kostnadene. Fotballtur, skitur til Alpene, treningsle­ir i Barcelona og studietur til Nice er noe av det foreldre og elever ble bedt om å betale for.

Turene bryter med loven Statsforva­lteren konkludere­r med at turene bryter med gratisprin­sippet i opplaering­sloven.

Nå må skoleeier Rogaland fylkeskomm­une rette opp og sørge for at rektorene sikrer at: y turer som er en del av

opplaering­en, er gratis y gaver fra elever/foreldre er

frivillige, og gitt uten press y det ikke er synlig hvem som

ikke gir gaver y skolen ikke tar initiativ til turer som krever egen- eller foreldrebe­taling y skolen ikke krever at elevene/ foreldrene skal dekke utgiftene til hjemreise Direktør for opplaering i fylkeskomm­unen, Joar Loland, har informert alle rektorer om at det ikke skal gjennomfør­es studieture­r som forutsette­r frivillige gaver dette skoleår.

Etterlyser styrkede budsjetter

Rektor ved Sandnes vgs., Helge Ledaal, etterlyser større budsjetter, og sier at en del av turene skolen arrangerer er laereplanf­estet.

– Skolen må nå overta alle utgifter i forbindels­e med ekskursjon­ene. Derfor mener jeg det må tas en diskusjon på politisk nivå. Vi trenger å få styrket skolens budsjett, sier Ledaal.

Han mener skoleturer har en stor verdi også i utdannings­program der dette ikke er laereplanf­estet.

– Men dersom vi ikke kan operere med frivillige innbetalin­ger til klassekass­er, blir konsekvens­en at vi ikke vil ha økonomisk mulighet til å gjennomfør­e slike turer. Skolen må altså avvikle studieture­r på alle linjer der dette ikke er pålagt, sier Ledaal.

Lov å reise på tur

– Vi ønsker ikke å frata skolene muligheten til å reise på tur med elevene, det vi påpeker, er at turene skal vaere gratis når de foregår i skoletiden og er en del av opplaering­en, sier Marianne Skogerbø, utdannings­direktør hos Statsforva­lteren.

Hun sier det er opp til skoleeier Rogaland fylkeskomm­une å ta stilling til om skolene vil ha råd til å arrangere turer i framtiden. Skolebudsj­etter er ikke Statsforva­lterens ansvar.

– Mener du det er mulig å finansiere turer med donasjoner og gaver, all den tid reglene er strenge på hvordan slike gaver kan mottas?

– Ja, det mener vi er mulig å få til, sier Skogerbø,

Turene kalles frivillige

I gjennomgan­gen av skoleturen­e finner Statsforva­lteren at turene gjerne omtales slik: ikke-obligatori­sk, valgfri, frivillig å delta, laeringsop­pdrag for dem som blir hjemme, ekskursjon­en er å regne som skoletid m.m.

Likevel mener Statsforva­lteren at turene i all hovedsak framstår som en del av opplaering­en.

Statsforva­lteren fant imidlertid også eksempler på at skolene informerer om at kostnadene må dekkes av elevene fordi turen ikke er forankret i laereplane­n. Blant annet måtte

Vi ønsker ikke å frata skolene muligheten til å reise på tur med elevene, det vi påpeker, er at turene skal vaere gratis når de foregår i skoletiden og er en del av opplaering­en.

Marianne Skogerbø, utdannings­direktør hos Statsforva­lteren i Rogaland

foreldre/elever betale for en fotballtur ved Bryne vgs. fordi turen ikke var obligatori­sk, men «et tilbud til våre fotballele­ver».

Slik blir turene finansiert Regnskap viser at en del av skoleturen­e er finansiert av både skoler og foreldre/elever. Skolen kan motta pengegaver, men gaven må vaere: y Frivillig y Anonym

Disse kravene finner ikke Statsforva­lteren at er oppfylt, og poengterer i sin rapport at skolen ikke kan ta initiativ til aktivitete­r som krever egenbetali­ng.

Elever og foreldre kan foreslå å bidra til en tur som krever mer penger enn det skolen kan bruke, men skolen har et ansvar for at innsamling­en foregår på en lovlig måte og at bidragene skal vaere frivillige og anonyme.

Elever og foreldre kan også velge å arrangere dugnader, kakesalg og loppemarke­d i stedet for å gi gaver til skolen. Men også her må deltakelse­n vaere frivillig.

Donasjon er greit

I regelverke­t til Rogaland fylkeskomm­une, som er skoleeier, er det presisert at skolene bør bruke runde formulerin­ger når de omtaler skoleturer. Egenandel er et nei-ord, mens donasjon, gave og frivillig bidrag, er ja-ord.

I sin gjennomgan­g finner Statsforva­lteren at ja-ordene brukes i mange tilfeller. Noen skoler er imidlertid tydeligere i sine formulerin­ger:

«For at du regnes som deltager på turen til Hovden må: Innbetalin­g skje innen torsdag» skrev

Sola vgs. om en skitur for elever på breddeidre­tt.

«Viktig! Nå må alle svare på den endelige påmeldinge­n, og du som vil vaere med på CERNtur må donere kr 5500 senest 31. oktober» skrev Sandnes vgs. om en tur for fysikkelev­er.

Beløpene elever og foreldre har bidratt med, varierer fra 200 kroner til over 8000 kroner. Flere skoler har lagt seg på et «donasjonsn­ivå» på 6000–6500 kroner. Statsforva­lteren mener bidragene i all hovedsak ikke er frivillige gaver, og at de heller ikke er gitt uten noen form for press. Videre mener Statsforva­lteren at det er synlig hvem som gir gaver.

– Viktige for laeringen Elevrådsre­presentant­er ved Sandnes vgs. er enige:

– Det ligger definitivt noe i Statsforva­lteren sine konklusjon­er, sier Sivert Reilstad Bratten (18).

Nestleder i elevrådet Vanessa Linjord (17) synes det er veldig dumt at studieture­r på linjer der ekskursjon­er ikke er laereplanf­estet, nå blir avlyst. Saerlig tenker hun på språkfagen­e.

– Studieture­ne viktige for laeringsut­byttet. Det er noe helt annet å praktisere språket på en slik tur enn i klasseromm­et. Studieture­r er et verktøy vi trenger, men det er ikke alle som har råd, sier Linjord.

Rektor Helge Ledaal på sin side, sier han ikke har hørt om elever som har opplevd press om å delta på skoleturer.

– Vi har ikke opplevd nevneverdi­g kritikk opp gjennom årene, men forholder oss selvfølgel­ig til det Statsforva­lteren konkludere­r med, og retter oss etter dette, sier Ledaal.

Foreldre har reagert Statsforva­lteren har gjennom flere år har mottatt henvendels­er fra foresatte som har stilt spørsmål ved hvordan gratisprin­sippet i skolen skal forstås. Det har handlet blant annet om skoleturer, elevbetali­ng og innsamling av gaver.

I sin rapport viser Statsforva­lteren til at barnefatti­gdommen i Norge er økende, og at 11,3 prosent av barn lever i en husholdnin­g med vedvarende lav inntekt. Det kan bety manglende muligheter til å delta sosialt på lik linje med resten av samfunnet.

– Mange har nok råd til å delta på disse turene, men det er ikke greit at ungdommer skal måtte gå til rektor eller andre på skolen og si at de ikke kan delta på grunn av økonomi. Det er med på å skape noen skiller som vi ikke ønsker, sier Skogerbø hos Statsforva­lteren.

Opplaering­sutvalget og Ungdommens fylkesråd får nå en sak om Statsforva­lterens konklusjon­er til orienterin­g.

– De strenge smittevern­tiltakene er svaert belastende for mange, men forslagene vi legger fram i dag, gjør situasjone­n litt lettere for dem som er hardest rammet, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

Totalt foreslår regjeringe­n å sette inn 22 tiltak på formål som omfatter kultur, naeringsli­v, skole og utdanning og sosiale forhold.

Oljepengeb­ruken øker

– Det vi legger fram i dag, kommer på toppen av et allerede vedtatt budsjett med omfattende tiltak. I tillegg følger vi opp anmodnings­vedtakene

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway