Stavanger Aftenblad

NHO-sjefen etterlyser endringer i permitteri­ngskostnad­ene

- Hanna Ghaderi

OSLO: Regjeringe­n forlenger kompensasj­onsordning­en ut juni, og øker den til 85 prosent. Ole Erik Almlid i NHO etterlyser endringer i permitteri­ngskostnad­ene for bedrifter.

I går la regjeringe­n frem en ny krisepakke for naeringsli­vet. Ordningen for utsettelse av skatte- og avgiftsinn­betalinger foreslås forlenget til 30. juni, og forlengels­e av krisepakke­ordningen anslås å koste regjeringe­n 4 milliarder kroner.

– Det er gjort lite endringer ut over det Stortinget sa for en uke siden, men vi er veldig glade for at kompensasj­onsordning­en blir videreført til juni, og at kompensasj­onsgraden er på 85 prosent, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Han sier at de hadde forventet en endring i permitteri­ngskostnad­ene for bedriftene, og legger til at de håper regjeringe­n og Stortinget finner et kompromiss hvor man kan innlemme permitteri­ngskostnad­ene i krisepakke­n eller kompensasj­onsordning­en.

– Vårt primaere mål er å redusere lønnsplikt­en, men dersom det ikke får gjennomsla­g ønsker vi at man kan ta kostnadene bedriftene får ved permitteri­ng som en del av kompensasj­onsordning­en, sier han.

– Ekstra hard for bedriftene Almlid sier videre at dagens situasjon fører til at mange bedrifter sliter, ettersom det har vaert store omdreining­er i to omganger den siste uken.

– Først måtte kommuner stenge ned på østlandsom­rådet grunnet smitten, og deretter kom innreisest­oppen. Her er det mange bedrifter som har fått en ekstra hard trøkk. Vi må også huske på at for mange har dette pågått siden 12. mars, så mange sliter stort om dagen.

Almlid understrek­er også at det er viktig å huske på omstilling­en av naeringsli­vet på andre siden av krisen.

– Jo bedre bedriften er i stand til å ta fatt på dette, jo bedre går det for norsk naeringsli­v i et 20 til 30-års perspektiv.

Skuffet og fornøyd

– Vi er svaert fornøyde med beslutning­en om så gi kommuner en milliard kroner som skal sendes videre til lokale virksomhet­er som er saerlig hardt rammet av tiltakene. Det at midlene også kan brukes på bedrifter som helt eller delvis faller utenfor kompensasj­onsordning­en var spesielt viktig for oss, sier Joachim Dagenborg, kommunikas­jonssjef i SMB Norge.

Han legger til at det grunnet den fragmenter­te sektoren av små og mellomstor­e bedrifter er nødvendig med større fleksibili­tet inn i ordningene.

– Veien tilbake til lønnsom drift har dessverre blitt mye lenger enn antatt for store deler av naeringsli­vet, så dette var et helt nødvendig tiltak. Men jeg tror vi allerede nå kan konstatere at en utsettelse til 1. juli ikke vil vaere nok, sier Dagenborg.

SMB Norge er skuffet over at det ikke ble varslet ytterliger­e kutt i det samlede skatte- og avgiftstry­kket.

– Dette er noe bedriftene selv etterlyser og som vi mener vil vaere det viktigste tiltaket fremover. Kutt i arbeidsgiv­eravgift og merverdiav­gift for spesielt utsatte naeringer som for eksempel serverings­bransjen, vil treffe godt og ha en umiddelbar effekt. Vi håper man vil vurdere ytterliger­e tiltak på dette området i ukene som kommer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway