Stavanger Aftenblad

– Krisepakke­n vil bety mye for bedriftene

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommuner med høy arbeidsled­ighet kan vente seg nye millioner fra regjeringe­n. Krisepakke­n vil bety mye for bedriftene, sier NHO.

– Krisepakke­n er stor og omfattende. Jeg er spesielt glad for at kompensasj­onsordning­en økes til 85 prosent fra 80 prosent til inndekning av faste kostnader. Krisepakke­n er også forlenget til juli, noe som gjør det mer forutsigba­rt for bedriftene, sier Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO Rogaland.

I går la regjeringe­n fram en ny krisepakke. Til sammen vil de bruke 16,3 milliarder kroner på ulike tiltak.

Grindland er fornøyd, men savner noe.

– Det gjelder blant annet dekking av lønnskostn­ader når bedriftene permittere­r. Dette dekkes ikke fullt inn. Vi vet nå at 45 prosent av reiselivsb­edriftene har permittert mer enn 75 prosent av de ansatte. Kostnaden med mat som går til spille er heller ikke regnet som en del av inntektsta­pet, sier hun.

– Hva vil krisepakke­n bety for bedriftene?

– For dem som kommer innenfor ordningen, vil det bety mye. Spesielt siden det kommer 500 millioner kroner til kommuner med høy arbeidsled­ighet. Jeg oppfatter tydelig at pengene er tiltenkt bedrifter og at kommunene er en sluse.

Lokalt naeringsli­v

– Dette er en fin anledning for kommunene til å støtte opp om lokalt naeringsli­v som ikke fanges godt nok opp av de generelle kompensasj­onsordning­ene, sier stortingsr­epresentan­t Aleksander Stokkebø (Høyre).

Han oppfordrer kommunene til allerede nå å legge planer for fordeling av pengene – ikke å vente på et formelt stortingsv­edtak. Stokkebø regner med at pengene havner i kommunekas­sene i februar.

– Hvor mye får kommunene i Rogaland?

– Det er ikke beregnet, men før jul ble 250 millioner fordelt, nå er det i første omgang 500 millioner som skal gå til kommuner med høy arbeidsled­ighet og naeringsli­v rammet av koronarest­riksjoner. Kriteriene er ganske like som sist, så dette kan kommunene beregne, sier han.

Stavanger mottok 16 millioner og Sandnes 9 millioner i forrige runde. Nå kan potten altså bli doblet.

Nylig mottok regjeringe­n et brev fra lokale ordførere som etterlyser mer midler til naeringsli­vet.

– Nå følger vi opp brevet, sier han.

– Er det strengere føringer på midlene denne gang?

– Kommunene må rapportere på pengebruke­n. Det vil fortsatt vaere lokalt handlingsr­om, men vi vet at ledigheten og permitteri­ngsgraden er saerlig høy i servicenae­ringen, sier Stokkebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway