Stavanger Aftenblad

Nytt tilfelle av mutert virus i Stavanger

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: I går ble det registrert et nytt tilfelle av det muterte, britiske koronaviru­set i Stavanger.

Den smittede er en voksen person som er naerkontak­t med en person som har vaert i England.

Prøven ble tatt i Stavanger 20. januar, og ble siden sendt til FHI for analyse. I går fikk Stavanger kommune beskjed om at personen har testet positivt for det britiske viruset. Vedkommend­e skal ha milde symptomer.

Ingen nye naerkontak­ter

– Vedkommend­e har ikke vaert i kontakt med andre enn familien. Vi har dobbeltsje­kket karantenen, og det er ingen nye naerkontak­ter, sier smittevern­overlege i Stavanger, Runar Johannesse­n.

– Vi må regne med at det muterte viruset dukker opp så lenge folk kan komme fra England. Det er ikke til å unngå. Derfor er det viktig at vi følger dem ekstra godt opp sånn at det ikke er noen mulighet for at de kan ha hatt kontakt med andre, sier han.

– Hva har dette å bety for debatten om å lette på tiltak?

– Dette er litt av grunnen til at vi prøver å holde tilbake. Mye er uavklart, for eksempel hvor mye vi har av viruset, hvor mange områder det er i. På bakgrunn av dette er det vanskelig å anbefale samme gjenåpning som ellers. Nivåene for risikovurd­ering er basert på situasjone­n vi har hatt, og ikke for å håndtere det britiske viruset.

Ti tilfeller

Med dette tilfellet er det registrert ti tilfeller av britisk mutert virus i Rogaland. Et nytt tilfelle som ble meldt torsdag skal vaere en person som ikke er bosatt i Rogaland.

Stavanger kommune har sendt inn prøver fra utbruddet i Oilers for å sjekke disse opp mot det muterte viruset. SUS har også sendt inn prøver fra smitte ved pandemipos­t 1, mens Sandnes har sendt inn fra Hana skole og Sola fra julegudstj­enestene i Raege kirke. Det er ikke kommet svar på disse prøvene.

 ??  ?? En person bosatt i Stavanger fikk i går påvist den britiske varianten av koronaviru­set.
En person bosatt i Stavanger fikk i går påvist den britiske varianten av koronaviru­set.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway