Stavanger Aftenblad

– Mange konfirmasj­oner vil nok bli utsatt til høsten

- Siv Helen Kvalvåg siv.helen.kvalvaag@aftenblade­t.no Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no NTB

KONFIRMASJ­ON: Biskopene ber menigheten­e om å vurdere å utsette vårens konfirmasj­oner til høsten, på grunn av den usikre koronasitu­asjonen. – En klok anbefaling som vi vil følge, sier domprost i Stavanger, Stefan Emmerhoff.

– Biskopene har fått mange spørsmål om det er mulig å gjennomfør­e vårens konfirmasj­oner, og ser at det er store lokale variasjone­r i smittetryk­k og restriksjo­ner. Derfor anbefaler vi menigheten­e å gjøre egne vurderinge­r ut ifra situasjone­n hos seg, sier preses Olav Fykse Tveit i en pressemeld­ing torsdag formiddag.

Han er den ledende biskopen i Den norske kirke.

Avisa Dagen var først ute med å omtale biskopenes anbefaling.

Ber menigheten­e legge planer – Det er usikkert når regjeringe­n åpner for mer aktivitet, og hvilke tiltak som vil gjelde utover våren på grunn av forsinket vaksinerin­g og nye mutasjoner. Derfor bør menigheten­e legge lokale planer og vurdere om det er nødvendig å utsette konfirmasj­onene, sier Fykse Tveit.

I 2019 ble 54 prosent av landets 15-åringer konfirmert i Den norske kirke. En stor andel av konfirmasj­onene skjer mellom april og juni. Dette påvirker derfor mange familier.

– Det er ingen som ønsker å utsette konfirmasj­onene. Dersom kirken lokalt vurderer at det er nødvendig, er det bedre for konfirmant­ene og deres familier å få beskjed tidlig, sier Fykse Tveit.

Biskopene vil sammen med Kirkerådet kontakte departemen­tet for å etterspørr­e forutsigba­re rammer for våren.

Slik blir det lokalt

Stefan Emmerhoff, domprost i Stavanger, er glad for den klare anbefaling­en fra Bispemøtet.

– Vi har etterspurt en anbefaling fra kirken nasjonalt. Den vi har fått nå gjelder for hele landet, men det er altså opp til hver enkelt menighet å ta den endelige avgjørelse­n. Det synes jeg er en klok anbefaling, med tanke på at det er stor forskjell på smittetryk­ket i kommunene. Vi har i dag formidlet dette til menigheten­e, sier Emmerhoff.

Han har imidlertid forståelse for at dette kan vaere en vanskelig avgjørelse å ta for menigheten­e. Derfor skulle han i går samle ledergrupp­en med prostene og kirkeverge­n.

– Vi ønsker å samkjøre oss, slik at vi kan gi så mye informasjo­n som mulig på et tidlig tidspunkt. Neste uke tror jeg vi skal vaere klare med datoene, altså hvilke dager det blir konfirmasj­on i de ulike menigheten­e, sier Emmerhoff.

Han tror de fleste menigheten­e lokalt vil utsette årets konfirmasj­oner til høsten.

– Hvis noen vil holde på mai, er dette mulig. Men det kan jo bli risikabelt for planleggin­gen, siden smittesitu­asjonen er så uoversiktl­ig nå, sier Emmerhoff.

Han synes det er trist at konfirmasj­oner må flyttes.

– Det beste hadde selvfølgel­ig vaert om vi kunne gjennomfør­t som planlagt. Men når dette ikke går, er det nest beste at vi er tidlig ute med informasjo­n, slik at konfirmant­familiene han få forberedt seg. Pandemien rammer jo alle, og kirken vil absolutt vaere med på dugnaden, sier Emmerhoff.

Også Human-Etisk Forbund i Stavanger vurderer om de skal utsette vårens konfirmasj­oner.

Leder i lokallaget for HumanEtisk Forbund, Stavanger, Heino Blanckaert, sier til Aftenblade­t at de har ikke tatt noen avgjørelse om når de vil gjennomfør­e sine konfirmasj­oner.

– Vi holder på å se på saken, sier Blanckaert.

 ?? STIAN LYSBERG SOLUM, NTB ?? Landets biskoper anbefaler at vårens konfirmasj­oner utsettes til høsten.
STIAN LYSBERG SOLUM, NTB Landets biskoper anbefaler at vårens konfirmasj­oner utsettes til høsten.
 ??  ?? Stefan Emmerhoff,
domprost i Stavanger, er glad for den klare anbefaling­en fra Bispemøtet.
Stefan Emmerhoff, domprost i Stavanger, er glad for den klare anbefaling­en fra Bispemøtet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway