Stavanger Aftenblad

– Jeg lover å komme med en avklaring i god tid

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

SKOLE: – Avlys årets eksamen, sier Utdannings­direktøren i Rogaland. – Jeg lytter og tenker, svarer kunnskapsm­inister Guri Melby.

Et enstemmig ungdommens fylkesråd i Rogaland fylkeskomm­une støttet i går aksjonen for å avlyse årets eksamener, både for 10. klasse og elever i videregåen­de skole.

– Store elevgruppe­r får lite, og langt under standard undervisni­ng. Dette må det gjøres tiltak for å fikse. Et tiltak er derfor og avlyse eksamen for 10. klasse og studieforb­eredende, sier Solveig Vik.

– Slik situasjone­n har vaert det siste året er det ikke i naerheten av optimale forhold for gjennomfør­ing av eksamen i 10 klasse og studieforb­eredende, sier Vik.

Utdannings­direktøren i Rogaland, Joar Loland vil avlyse eksamen.

Han mener ulikhetene i landet er for store til at eksamen blir rettferdig.

– I dagens situasjon er det helt rett å avlyse, sier Joar Loland.

Han er utdannings­direktør i Rogaland og øverste, administra­tive leder for de 27 videregåen­de skolene i Rogaland.

– Det er for store ulikheter rundt om i landet til at felles eksamen blir rettferdig. Men avgjørelse­n er ikke tatt ennå, sier han og venter på konklusjon­en fra kunnskapsm­inister Melby.

Kunnskaps- og integrerin­gsminister Guri Melby sier dette til Aftenblade­t fredag:

– Jeg lover å komme med en avklaring i god tid, slik at skolene får planlagt og utnyttet semesteret best mulig.

– Dette er en kompleks sak. Å avlyse all eksamen, eller bare gjennomfør­e noen få, vil ha store konsekvens­er. Ikke bare for årets og fjorårets kull, men for kullene både før og etter dem, sier Melby.

380.000 skoleeleve­r i hele Norge tripper og venter på svar på om det blir eksamen eller ikke denne våren. 26.400 av dem går i 10. klasse eller på videregåen­de i Rogaland.

17.400 vgs-elever og 9000 tiendeklas­singer i Rogaland.

Eksamen holder i mai. I fjor ble eksamen avlyst på grunn av koronapand­emien. Hvis den blir avlyst i år, er det samme grunn.

– Nå har jeg hatt møte med Elevorgani­sasjonen, KS og laererorga­nisasjonen­e og fått innspill til om vi skal avholde eller avlyse eksamen. Det er gode argumenter både for og imot, og jeg kommer til å vurdere dette nøye.

Mister karakterer Hovedformå­let med eksamen er å gi elevene mulighet til å få vise sin fagkompeta­nse og få ekstern vurdering.

Eksamenska­rakterene utgjør 20 prosent av karakteren­e på vitnemålet, som i sin tur er avgjørende for opptak til høyere utdanning.

– Vi skal jobbe raskt, men kan ikke forhaste oss fordi det er mange sider ved saken som må veies mot hverandre. Vi skal fortsatt ha tett kontakt med organisasj­onene på skolefelte­t før vi tar dette videre til behandling i regjeringe­n, sier kunnskapsm­inister Guri Melby til Aftenblade­t.

Dropp eksamen! Utdannings­direktorat­et har gitt råd om å droppe eksamen for 10. klasse og videregåen­de skole denne våren.

Det var kunnskapsm­inister Melby som ba om en faglig anbefaling fra direktorat­et. Hege Nilssen er direktør i Utdannings­direktorat­et.

Også elevorgani­sasjonene vil avlyse vårens eksamener.

De har samlet inn over 66.000 underskrif­ter i et opprop til Guri Melby, Kunnskapsd­epartement­et, regjeringe­n og Utdannings­direktorat­et.

FpU og Unge Høyre mener eksamen bør gjennomfør­es som planlagt.

AUF, Sosialisti­sk Ungdom og Raud Ungdom vil avlyse eksamen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kunnskapsm­inister Guri Melby vil tenke nøye gjennom saken og lese nøye gjennom rådene før hun bestemmer seg.
Kunnskapsm­inister Guri Melby vil tenke nøye gjennom saken og lese nøye gjennom rådene før hun bestemmer seg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway