Stavanger Aftenblad

Fem ting å tenke på før du søker barnehagep­lass

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

OPPVEKST: Det går 278. 578 barn i barnehagen­e i hele Norge, viser tall for 2018. Hvert år begynner 40.000 nye barn i barnehage. Det betyr at 80.000 foreldre også debuterer i en ny rolle på en ny arena.

Mange opplever det både som spennende, skummelt og fantastisk.

Det viktigste er søknadsfri­sten: y Stavanger: 1. mars. y Sandnes: 1. februar. y Sola: 1. februar y Randaberg: 15. februar. y Klepp, Time, Hå: 1. mars Dette lurer foreldre ofte på:

1. Praktiske detaljer rundt klaer, rutiner og soving 2. Antall barn per ansatt 3. Det pedagogisk­e innholdet 4. Mat og ernaering 5. Fordeling av inne- og utetid

I Norge koster alle barnehager like mye. Opptaket i barnehagen­e er samordnet slik at samme søknad dekker både kommunale og private barnehager.

Hvert år vedtar Stortinget en makspris, og i år er denne satt til 3230 kroner i måneden.

Det er forskjelle­r på matserveri­ngen og beløpet barnehagen­e krever for å dekke utgifter til mat. Dette kan du sjekke i den enkelte barnehage på deres nettsider.

Selve søknaden sender du inn via kommunens nettsider. Du må vaere bosatt i kommunen du søker i.

Det kan vaere greit å vite: y Foreldre har ansvaret for

barnas klaer. y Barnehagen­e tilpasser seg barnets behov for sove og hvile. y Det er lovfestet krav til pedagogisk innhold. y Det er lovfestet krav til bemanning. y Barnehagen­e har ulikt mattilbud. Sjekk hjemmeside­ne. – Husk at dette blir stedet barnet skal tilbringe store deler av de neste fire til fem årene. Bruk derfor god tid på å sette deg inn i hva de ulike barnehagen­e tilbyr. Pedagogisk innhold, muligheter for fysisk aktivitet og mattilbud er viktige faktorer som du bør vurdere i tillegg til praktisk beliggenhe­t, sier styrer Lena Svalestad i barnehagen Espira Tau.

Kontakt gjerne barnehagen­e for å spørre om dere kan komme på besøk, men vaer svaert påpasselig med å følge smittevern­regler hvis et besøk er mulig.

I 2018 fikk 8800 barn spesialped­agogisk hjelp i barnehagen. 7 av 10 er gutter.

Det tilsvarer 3,2 prosent av barna i barnehagen. Det har vaert en svak, men jevn økning de siste fem åra, viser tall fra Utdannings­direktorat­et.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Tina Klingsheim og ungene i Espira Ormadalen barnehage koser seg til tross for koronapand­emien, viste en reportasje i Aftenblade­t denne uken. Nå er det på tide å sette seg inn i søknadsfri­ster for ferske barnehagef­oresatte.
FREDRIK REFVEM Tina Klingsheim og ungene i Espira Ormadalen barnehage koser seg til tross for koronapand­emien, viste en reportasje i Aftenblade­t denne uken. Nå er det på tide å sette seg inn i søknadsfri­ster for ferske barnehagef­oresatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway