Stavanger Aftenblad

Statsforva­lteren overprøver ikke

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Statsforva­lteren stusset da London-bonden

Torkell Tveitevoll Eide fikk konsesjon på sin tredje gård, like ved Dalsnuten. – Men vi overprøver ikke. Bonden har gode planer, opplegget virker gjennomten­kt, sier fylkesland­bruksdirek­tør Geir Skårland.

Forrige uke var Statsforva­lteren på befaring på gården på Fjogstad, ikke langt fra de mye brukte turområden­e ved Gramstad i Sandnes.

Her har Torkell Tveitevoll Eide, som til vanlig jobber som forvalter i London, kjøpt sin tredje gård.

Mente avstanden var for stor Landbrukss­jefen i Sandnes kommune ville ikke gi Eide konsesjon fordi hun mener kjøpet strider med formålene i konsesjons­loven. Saerlig ble det i innstillin­gen påpekt at avstanden mellom driftssent­eret til Eide på Sandved og Fjogstad er 11 kilometer.

Sandnes-politikern­e valgte imidlertid å trosse det faglige rådet og lot London-bonden få kjøpe.

Dette ble lagt merke til hos Statsforva­lteren, som raskt sendte ut et varsel om overprøvin­g.

– Når vi sender ut varsel, ligger det i sakens natur at vi ser noe som kan vaere i strid med formålene i konsesjons­loven. Men vi har ikke konkludert. Momenter som imidlertid utkrystall­iserer seg er eier- og bruksstruk­tur, avstand til driftssent­eret og transportb­ehov, uttalte landbruksd­irektør Geir Skadberg for et par uker siden.

Fra før av eier Eide én gård på Sandved og én i Eigersund, i tillegg til at han leier jord på Dale.

Var på befaring

Nå har Statsforva­lteren vaert på befaring på Fjogstad, på gården Eide allerede eier på Sandved – og på Dale, der Eide leier jord.

– Vi vil ikke overprøve kommunalt vedtak om konsesjon. Vi har fått en god redegjørel­se på driftsoppl­egget til Eide. Vi synes han har gode planer og her ligger det profesjona­litet i bunn på det han har gjort hittil. Det var en fin runde vi hadde, der det også deltok politikere fra Sandnes, sier Skadberg.

– Dere var skeptiske til spesielt transportb­ehovet knyttet til gården?

– En optimal struktur er ikke til stede her, men det er situasjone­n for mange andre bønder også. Verden er ikke ideell. Eide har behov for tilleggsjo­rd av den typen han får på Fjogstad. Han skal ikke høste av arealet, men bruke det til beite for ammekyr, sier Skadberg.

Han sier Statsforva­lteren har stor respekt for det kommunale selvstyret og legger vesentlig vekt på dette.

– Nå har vi synfart og fått en god forklaring på driftsoppl­egget. Dette er gjennomten­kt så det holder, sier Skadberg.

I et intervju med Aftenblade­t har Eide tidligere fortalt at planen er å avle opp kjøttrasen, som opprinneli­g kommer fra Kobe i Japan.

Gleder seg til sommeren

Eide skrev går i en sms til Aftenblade­t at han setter pris på den grundige jobben som har blitt gjort både av politikern­e i Sandnes og av Statsforva­lteren.

– Fjogstad er et fantastisk område. Det er kjekt å kunne bidra til at det flotte kulturland­skapet blir tatt vare på. Nå ser jeg frem til å gjøre områdene klar til beiting (frem mot sommeren) og til et godt samarbeid med Sandnes kommune omkring det friluftsme­ssige, skriver Eide.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Torkell Tveitevoll Eides ønske om å kjøpe en gård på Fjogstad har blitt gjenstand for mye oppmerksom­het. Nå får han endelig grønt lys – også av Statsforva­lteren.
KRISTIAN JACOBSEN Torkell Tveitevoll Eides ønske om å kjøpe en gård på Fjogstad har blitt gjenstand for mye oppmerksom­het. Nå får han endelig grønt lys – også av Statsforva­lteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway