Stavanger Aftenblad

Her er smutthulle­ne

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL:13 måneder forsinket starter innkreving­en av bompenger i Hundvågtun­nelen og Ryfylketun­nelen.

Noen kan fortsatt kjøre gratis gjennom hele Ryfast.

y Motorsykle­r og mopeder

slipper å betale bompenger. I tillegg til tohjulinge­r gjelder det for eksempel Piaggio MP3 en trehjuling du kan kjøre med førerkort for bil, hvis det er tatt før 2013.

– Det er en tung skuter, så vi anbefaler en kjøretime hvis man ikke har erfaring med tohjuling. Vi har solgt 15–20 slike trehjuling­er til Tau og Jørpeland etter at tunnelen åpnet. Tipper salget vil holde seg på dette nivået i år også, sier daglig leder Linn Kant i Arena Mc AS på Sandnes.

Kulde, snø og glatte veier innbyr ikke til motorsykke­lkjøring. Noen kler seg godt og bruker vinterhjul. I tunnelene er veibanen alltid tørr.

Et annet gratis-alternativ er Twizy - en elektrisk motorsykke­l på 4 hjul, med tak, og plass til 2.

y Varebiler med nullutslip­psteknolog­i kjører gratis, under forutsetni­ng av AutoPASS-avtale og bombrikke. Nulltakste­n for lette elektriske varebiler er et annet smutthull, det gjelder for eksempel Citroën Berlingo Electric, Peugeot Partner Electric, Renault Kangoo Z.E, Nissan e-NV 200. Den siste forhandles av 1990-tallets Vikinghelt Ulf Karlsen, daglig leder i Ålgård Auto.

– Vi har generelt opplevd interesse for elektriske varebiler, men ikke spesifikt på Strandalan­det. Koronaneds­tengingen la en demper på bilsalget i fjor, men det har gått en del varebil i starten av dette året. Når elvarebile­r kan kjøre gratis gjennom Ryfast, vil det nok hjelpe på omsetninge­n, tror Ulf Karlsen.

Uten bombrikke blir det dyrt Bompengelå­net er på cirka 7 milliarder kroner. Bominntekt­ene må vaere gjennomsni­ttlig 27 millioner kroner per måned for å nedbetale lånet, så noen er nødt til å betale.

AutoPASS-avtale og bombrikke er første bud for alle som vil ha lavest mulig bompengeut­gifter. y Uten bombrikke koster hele Ryfast 168 kroner én vei for lette kjøretøy. y Bombrikke gir 20 prosent rabatt for lette kjøretøy, mens elbiler med brikke betaler halvparten av den rabatterte prisen.

Skal du kjøre gjennom hele Ryfast er prisen i utgangspun­ktet 134 kroner for vanlig bil med bombrikke og 67 kroner for elbil med brikke.

Men timesregel og månedstak betyr at prisen i en del tilfeller blir lavere.

Timesregel med bomringen på Nord-Jaeren Hundvågtun­nelen har felles timesregel med Bymiljøpak­ken på Nord-Jaeren. Du betaler kun for én passering dersom samme kjøretøy passerer flere bomstasjon­er og bomringer i løpet av 60 minutter. Det er den første registrert­e passeringe­n som vil vaere gjeldende.

I Hundvågtun­nelen betaler vanlige biler med bombrikke 22,40 kroner, mens elbiler betaler 11,20 kroner. De tilsvarend­e satsene i bomringen på Nord-Jaeren er 18,40 kroner og 9,20 kroner.

Timesregel­en gir altså noen kroner i ekstraraba­tt hvis du først kjører gjennom en av bommene på Nord-Jaeren, deretter gjennom Hundvågtun­nelen. Fordi det er den første belastede registreri­ngen på avtalen som gjelder.

For eksempel koster det 9,20 kroner i bompenger når du kjører elbil fra Sandnes gjennom bomringen på Forus og Hundvågtun­nelen til Hundvåg, og tilbake til Sandnes, hvis alle bommene passeres innenfor 60 minutter. Samme kjøretur motsatt vei koster 11,20 kroner.

Uansett hvilken rekkefølge du passerer bommene går pengene til Ryfast-prosjektet. Det er tidligere beregnet at Bymiljøpak­ken vil tape anslagsvis 48 millioner kroner årlig.

Månedstak

Maksimalt antall passeringe­r for bomstasjon­ene til Bymiljøpak­ken gjelder også for Hundvågtun­nelen:

Med gyldig AutoPASS-avtale og brikke betaler du for maksimalt 75 passeringe­n per kalendermå­ned per kjøretøy, uansett om du passerer Hundvågtun­nelens eller Bymiljøpak­kens bomstasjon­er. Ordningen gjelder lette kjøretøy (takstgrupp­e 1).

Dette betyr maksimalt 1680 kroner i månedlige bompenger for vanlig bil og maksimalt 840 kroner per måned for elbil.

Bommen på Bybrua krever inn bompenger når du kjører i retning Hundvåg, ikke fra Hundvåg til Stavanger sentrum.

Ryfylketun­nelen

I Ryfylketun­nelen er den rabatterte prisen 112 kroner for vanlig bil og 56 kroner for elbiler.

Timesregel­en gjelder ikke i Ryfylketun­nelen, men det er et månedstak på 40 passeringe­r.

Dette betyr for eksempel at de som dagpendler med bil får cirka 3 gratis passeringe­r per måned på vei til og fra jobb, mens fritidsrei­ser blir gratis.

Elektriske lastebiler kjører gratis gjennom. Tunge kjøretøy får ikke rabatt. De må betale 420 kroner i Ryfylketun­nelen og 76 kroner i Hundvågtun­nelen, totalt 496 kroner gjennom hele Ryfast.

Nøkkeltall

Det er ett års prøvetid for bompengeta­kstene gjennom Ryfylketun­nelen og Hundvågtun­nelen. Takstene vil bli vurdert på nytt ett år etter at bompengein­nkrevingen er startet opp.

Her er det noen nøkkeltall. Det ene er 324 milloner kroner. Hvis bominntekt­ene blir lavere, er det stor sannsynlig­het for at takstene økes om ett år. Og motsatt.

Splittet på de to tunnelene skal det kreves inn 198 millioner kroner det første året i Ryfylketun­nelen, og 126 millioner kroner i Hundvågtun­nelen.

Ifølge prognosene til Statens vegvesen må trafikkmen­gden vaere 4850 kjøretøy per døgn i Ryfylketun­nelen for at bominntekt­ene skal bli høye nok. I Hundvågtun­nelen må trafikkmen­gden vaere 16.500 i døgnet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway