Stavanger Aftenblad

Ny elbilrekor­d i bomringen – «koronasvik­t» for inntektene

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Målet var å nå 910 millioner kroner i bominntekt­er i 2020. Telleappar­atene stoppet knappe 55 millioner kroner under prognosen. I desember var elbilandel­en rekordhøy.

Ferske tall fra bomselskap­et Ferde, viser at bilistene la igjen over 40 millioner kroner mindre i bomringen i årets fire siste måneder, sammenlign­et med samme periode i 2019.

Gapet mellom bominntekt­er og forventet inntekt i bomringen på Nord-Jaeren, øker derfor mer i disse månedene enn det som ligger til grunn for prognosene.

Bominntekt­ene ned

I 2019 var bominntekt­ene 942,8 millioner. I 2020 var disse 87,7 millioner lavere. Da la bilistene igjen 855,4 millioner kroner som er en reduksjon på 9,3 prosent fra året før.

I desember var bominntekt­ene 70,9 millioner kroner, bare 2 prosent over novemberta­llene. I desember året før var bominntekt­ene 78 millioner, men i samme måned i 2018 var de bare 69,5 millioner kroner.

Sammenlign­er vi bominntekt­ene som kom inn i hele 2020 med prognosen, ligger disse 54,6 millioner kroner lavere.

Endret reisemønst­er Rushtidsav­giften forsvant 10. februar, og fra 12. mars førte koronapand­emien til nedstengni­ng av samfunnet. Vi fikk en kraftig endring i reisemønst­eret til folk flest. Flere hadde hjemmekont­or, og mange fortsatte med å jobbe hjemmefra gjennom store deler av året.

Kraftig «koronafall» i trafikken

Flere permittert­e og arbeidsled­ige, kraftige begrensnin­ger på kulturog utelivet og oppfordrin­gen til befolkning­en om å holde seg mest mulig hjemme for å hindre smitte, har også ført til et kraftig fall i trafikken i bomringen.

I de ti månedene i fjor som var påvirket av koronapand­emien, fra og med mars til og med desember, var gjennomsni­ttlig årsdøgnstr­afikk (ÅDT) 181.809 per måned. Dette er 12 prosent lavere enn de to første månedene i 2020, som var de siste hele månedene i fjor, før omfattende tiltak for å takle pandemien ble innført.

I desember var årsdøgnstr­afikken i gjennomsni­tt 186.567. Årsdøgnstr­afikk, ÅDT, er antall passeringe­r i ett år fordelt på antall dager. Trafikken i desember 2020 ligger 7,6 prosent lavere enn trafikken i desember 2019.

Andelen elbiler rekordstor Men for dem som kjører utslippsfr­ie biler, så øker trafikken. I desember 2019 var andelen elbiler som passerte gjennom en bomstasjon på Nord-Jaeren 12,5 prosent. Den gang var hver åttende bil i bomringen en elbil.

I fjorårets siste måned var andelen økt til rekordhøye 19,7 prosent. Nå er nesten hver femte bil som passerer gjennom en av de 38 bomstasjon­ene en elbil. Når andelen elbiler er 20 prosent, betyr det at hver femte bil er en elbil.

Samtidig som rushtidsav­giften ble tatt bort, betaler elbiler under 3500 kg med autopassbr­ikke og avtale med bomselskap­et, halv bomavgift sammenlign­et med andre kjøretøy. Kjøretøy i takstgrupp­e 2, over 3500 kg med autopassbr­ikke, passerer fortsatt gratis.

Disse passerer gratis

Andelen kjøretøy som kan passere uten å betale bompenger holder seg stabilt på 3 prosent. Dette er i hovedsak utryknings­kjøretøy, forflyttin­gshemmende som har saerskilt tillatelse til bompengefr­itak og kollektivt­ransport i rute.

I desember ble 0,9 prosent av passerende kjøretøy avskrevet fordi det ikke var mulig å identifise­re disse.

 ?? JARLE AASLAND ?? Inntektene faller i bomringen på Nord-Jaeren. Koronapand­emien har påvirket folks kjøremønst­er, og bompengene kommer ikke inn like raskt som året før. Bildet er fra Sandnes. Kvadrat kjøpesente­r skimtes i bakgrunnen.
JARLE AASLAND Inntektene faller i bomringen på Nord-Jaeren. Koronapand­emien har påvirket folks kjøremønst­er, og bompengene kommer ikke inn like raskt som året før. Bildet er fra Sandnes. Kvadrat kjøpesente­r skimtes i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway