Stavanger Aftenblad

82 aktører vil kjempe om ny batterifab­rikk og 2000 jobber

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no Ådne Lunde adne.lunde@bt.no

GRØNN SATSING:

– Det har vaert betydelig interesse fra nesten alle deler av Norge, sier prosjektdi­rektør Anders Hegna Haerland i Equinor etter at søknadsfri­sten er ute.

Equinor, Hydro og Panasonic planlegger å bygge en stor batterifab­rikk i Norge. Ideen er å bruke norsk fornybar kraft til å få i gang baerekraft­ig produksjon av batterier til elbiler.

Like før jul inviterte selskapene til kamp om lokaliseri­ng. Søknadsfri­sten var torsdag 28. januar, og nå er det klart at det blir hard konkurrans­e om å huse fabrikken: 82 kandidater har meldt sin interesse med til sammen over 100 tomteforsl­ag.

– Det har vaert betydelig interesse fra nesten alle deler av Norge, og det er veldig positivt. Vi har ikke begynt å vurdere kvaliteten ennå, men jeg har god tro på at det finnes gode kandidater blant forslagene, sier prosjektdi­rektør Anders Hegna Haerland i Equinor.

Oppstart i 2025

– Har interessen vaert overrasken­de stor?

– Det er mye oppmerksom­het rundt grønn verdiskapn­ing og nye arbeidspla­sser. Hvis vi lykkes med dette prosjektet, tikker vi av mange bokser. Derfor er jeg ikke overrasket, men glad for å få bekreftet antakelsen vi hadde da dette ble satt i gang, sier Haerland.

I første omgang skal listen kortes ned til 10–15 kandidater, som igjen skal bli til en håndfull fram mot sommeren. Tomten må vaere byggeklar i 2023 og produksjon­en skal etter planen starte i 2025.

Haerland understrek­er imidlertid at det foreløpig ikke er gjort en endelig beslutning om å sette i gang, men sier det er stor vilje blant partnerne for å få det til.

– Prosjektet er fullmobili­sert, og vi er klare til å starte arbeidet med å kartlegge tomter og batterimar­kedet i Europa. En forutsetni­ng for realiserin­g er også konkurrans­edyktige rammevilkå­r i Norge. Jeg tror vi vil ha en oppfatning av om dette er liv laga midt i dette året. Det vil avgjøre veien videre, sier han.

Ifølge Haerland er det derfor også for tidlig å si hva prosjektet kommer til å koste.

Tre kriterier

De potensiell­e kandidaten­e for lokaliseri­ng må i første rekke innfri tre hovedkrav: y Plass: Det trengs en stor tomt. Den må vaere 400 dekar, med mulighet for utvidelse til 1000 dekar. Det må vaere plass til bygningsma­sse på 200.000 kvadratmet­er og cirka 20 meters høyde. y Kraft: Fabrikken krever i første omgang tilgang til 100 megawatt, med mulighet for dobling. Hvor mye kraften koster, blir et vesentlig moment. y Folk: I kriteriene står det: «Mobiliseri­ng av driftsbema­nning på cirka 2000 personer direkte ansatt i første fase. Hovedsakel­ig faglaerte operatører og personell med høyskole/ universite­tsutdannin­g.» Infrastruk­tur og logistikk blir dessuten viktig, for eksempel naerhet til flyplass, jernbane og havn.

– Vi har en formening om hvor viktige de ulike kriteriene er, men kommer til å vurdere hvordan de leverer på totalpakke­n. Derfor er det vanskelig å vaere spesifikk, sier Haerland, som ikke vil rangere de ulike kravene.

– Folk er viktigst

Geir Bjørkeli, administre­rende direktør for batterifab­rikken Corvus i Bergen, er imidlertid klar på hvilket kriterium som kommer til å stå øverst på listen.

– Tilgangen til kvalifiser­te folk vil bli avgjørende for hvor batterifab­rikken blir plassert, mener han. Corvus produserer batterier til maritim naering og har to av selskapene bak den nye batterifab­rikken, Hydro og Equinor, som eiere.

5000 jobber?

Bjørkeli peker på at så lenge man har et stort nok tilgjengel­ig areal, vil tilgangen på kraft og kjølevann kunne løses. Han mener dermed at det å kunne rekruttere 2000 høyt kvalifiser­te arbeidere og naerheten til flyplass vil vaere avgjørende.

– Folk med høy utdannelse ønsker å jobbe med det grønne

Det er mye oppmerksom­het rundt grønn verdiskapn­ing og nye arbeidspla­sser. Hvis vi lykkes med dette prosjektet, tikker vi av mange bokser.

Anders Hegna Haerland, prosjektdi­rektør i Equinor

skiftet, men de vil bo naer et bysentrum, og de vil kunne reise kollektivt til jobb, sier Bjørkeli.

Han tror dermed at fabrikken, om den kommer til Vestlandet, vil komme i aksen Bergen – Stavanger. Han ivrer selv for Lyseparken i Bjørnafjor­den kommune, et nytt industriom­råde like ved E39.

Bjørkeli tror det fort kan komme 5000 arbeidspla­sser som følge av knoppskyti­ng rundt den nye fabrikken. Selv leder Corvus-direktøren en virksomhet der produksjon­en er fullstendi­g robotisert. Mens batteri til maritim sektor blir en nisje, er produksjon av battericel­ler til internasjo­nal bilindustr­i en enorm operasjon.

– Når den nye batterifab­rikken trenger 2000 ansatte, er det til forskning og utvikling, store mengder ingeniørar­beid og kvalitetsk­ontroll, innkjøp og logistikk, sier Bjørkeli.

Også Corvus vil kjøpe battericel­ler fra en ny norsk produsent.

– Vi kjøper selvfølgel­ig mye heller kortreiste battericel­ler fra Os enn fra Korea.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kalberg i Time er blant aktørene som har meldt sin interesse til å huse batterifab­rikk. Her bygges Fagrafjell transforma­torstasjon i samme området.
PÅL CHRISTENSE­N Kalberg i Time er blant aktørene som har meldt sin interesse til å huse batterifab­rikk. Her bygges Fagrafjell transforma­torstasjon i samme området.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway