Stavanger Aftenblad

Equinor-plattform forurenset langt mer enn den har lov til

- Ole Alexander Saue

OLJE OG GASS: Equinor slapp ut mer enn dobbelt så mye miljøskade­lig gass og kjemikalie­r som tillatt på Aasta Hansteen. Og mer skal det bli. – Svaert uheldig, sier Miljødirek­toratet.

Gassfeltet Aasta Hansteen i Norskehave­t ligger 300 kilometer vest for Bodø. Her har Equinor produsert gass siden slutten av 2018.

Feltet er et stort prestisjep­rosjekt. Equinor er største operatør. Men ikke alt går etter planen.

For å få lov til å produsere gass, har Equinor en rekke krav å forholde seg til. Blant annet hvor mye giftige stoffer og kjemikalie­r de kan slippe ut, bestemt av Miljødirek­toratet.

Equinor har tillatelse til å slippe ut 88 tonn nitrogenok­sid (NOx) og 19,8 kg såkalte «røde kjemikalie­r» årlig. Rød er den nest verste kategorien blant miljøfarli­ge kjemikalie­r. Klor er stoffet Equinor bruker.

Grensene har vist seg umulig å overholde.

Equinor søkte derfor i oktober 2020 om å få økt utslippene. På det tidspunkte­t var 2019 det eneste hele året med produksjon. Da viste fasiten: y Utslipp av 202,9 tonn NOx

i 2019 (grense på 88 tonn). y Utslipp av 384 kg klor i 2019

(grense på 19,8 kg).

Og verre blir det. Fremover forventer Equinor å slippe ut 576 kilo klor. NOx-utslippene fremover forventes å vaere på rundt 200 tonn årlig.

Skader marine organismer Klor brukes for å hindre begroing i sjøvannssy­stemet på plattforme­n. Behovet viste seg å bli langt større enn først antatt.

– Stoffene er akutt giftige for marine organismer i naerområde­t. Men fortynning og videre nedbrytnin­g av stoffene skjer relativt raskt, sier Mathilde Juel Lind, senioringe­niør i Miljødirek­toratet.

Kraftgener­ering er hovedkilde­n til NOx-utslipp på plattforme­n. Også det viste seg å bli langt verre enn antatt.

NOx påvirker luftkvalit­eten negativt. I tillegg bidrar den til sur nedbør. NOx kan også skade økosysteme­r og dyre- og planteliv.

– Skal redusere

Det er ikke uvanlig at utslipp overstiger grensene, påpeker Miljødirek­toratet. Likevel rekker de pekefinger:

– Det er svaert uheldig at Equinor ikke søker om endring før de slipper ut mer enn de har tillatelse til, sier Lind.

Miljødirek­toratet hadde et tilsyn på plattforme­n i fjor høst. Der ble det funnet sju avvik. Ulovlig høye utslipp var blant dem. En måned senere søkte Equinor om å få økt utslippene.

– Utslipp av NOx på Aasta Hansteen er fortsatt relativt lavt sammenlign­et med mange andre felt på norsk sokkel, sier Lind.

Equinor: – Ikke godt nok

– Søknader før oppstart er basert på teoretiske beregninge­r. Faktiske utslipp kjenner en gjerne først i drift. Men vi burde sett de økte NOx-utslippene på et tidligere tidspunkt. Det er uheldig. Det er ikke godt nok, sier Morten Eek, kommunikas­jonssjef i Equinor.

Oppstartså­ret 2019 hadde noe ustabil drift. Det førte til høyere utslipp. I tillegg produserer de mer enn estimert. Også det gir høyere utslipp.

Naturvernf­orbundet er kritiske. – Dette er dessverre ikke en unik sak. Vi ser gang på gang at det naermest aldri får noen konsekvens­er når utslippsti­llatelsene overskride­s, til tross for at det er ulovlige utslipp, sier leder Silje Ask Lundberg.

Nå er det opp til Miljødirek­toratet å avgjøre saken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway