Stavanger Aftenblad

Ledigheten stiger fortsatt i Rogaland

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: Ved utgangen av januar er 16.919 personer registrert som arbeidssøk­ere i Rogaland, viser tall fra Nav. Det er 637 flere enn i desember.

– Vi ventet en oppgang i ledigheten i starten av året. Naturlige sesongvari­asjoner og strenge smittevern­restriksjo­ner gjør at ledigheten stiger, sier direktør Merethe Prytz Haftorsen i Nav Rogaland i en pressemeld­ing.

De ferske tallene viser at: y 10.480 personer – 4,1 prosent av arbeidssty­rken – er registrert som helt ledige i Rogaland. y 5314 personer – 2,1 prosent av arbeidssty­rken – er delvis uten arbeid. y Ledigheten blant de unge er 5,9 prosent for aldersgrup­pen 20 til 24 år. y Ledigheten er 5,4 prosent for

de mellom 25 og 29 år.

Tøffest for reiseliv og transport Helt siden koronapand­emien startet i mars 2020 har reiseliv og transport vaert av bransjene som har vaert hardest rammet.

I disse gruppene er 1892 personer helt uten arbeid i fylket ved utgangen av januar. Det er 1267 flere enn for ett år siden.

– Denne bransjen livnaerer seg på at folk kommer seg ut fra hjemmet og deltar fysisk, enten du reiser, deltar på et kulturelt arrangemen­t eller spiser på en restaurant. Det siste året har vi blitt bedt om å vaere mest mulig hjemme, og restriksjo­nene er strenge. Derfor har denne bransjen det tøft, og det vil ta lang tid før de er tilbake til normalen, sier Prytz Haftorsen.

– 3394 personer har stått helt uten arbeid i mellom et halvt år og ett år. Den kraftige økningen i langtidsle­digheten henger i stor grad sammen med at mange naeringer sliter tungt med utfordring­ene koronasitu­asjonen gir blant annet for reiseliv og transport, sier Prytz Haftorsen.

Høyest ledighet i Stavanger Stavanger kommune har klart høyest ledighet i fylket, med 5 prosent helt ledige. I andre kommuner er ledighetst­allene som følger, målt i prosent: y Sandnes: 4,6 y Sola: 4,5 y Haugesund: 4,1 y Eigersund: 4,0 y Gjesdal: 3,7 y Klepp: 3,6 y Randaberg: 3,5 y Time: 3,3 y Karmøy: 3,2 y Hå: 3,1

Over 5000 utlyste jobber Antall utlyste stillinger i Rogaland var 5443 i januar – 8 prosent flere enn samme måned i fjor, viser tallene fra Nav.

Flest stillinger – 1164 i alt – ble lyst ut innen helse og pleie og omsorg.

– Naermere 5500 utlyste stillinger bekrefter at mange virksomhet­er i fylket er på jakt etter arbeidskra­ft. Selv om konkurrans­en om jobbene er tøff, finnes det gode muligheter i flere bransjer. Nå er det også muligheter for å kombinere dagpenger med utdanning eller kurs, noe som gjør det enklere for arbeidsled­ige å satse mot karriere i andre bransjer, sier Prytz Haftorsen i meldingen.

Naermere 5500 utlyste stillinger bekrefter at mange virksomhet­er i fylket er på jakt etter arbeidskra­ft.

Merethe Prytz Haftorsen, direktør i Nav Rogaland

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway